coraz mniej ,,czynnych" pastwisk
-
Przemek Zięba
coraz mniej ,,czynnych" pastwisk
Wrociłem wlasnie z wyjazdu urlopowego. Kilka refleksji w temacie chrzaszczy koprofagicznych:
1. Tragedia - populacja krow spadla o 60-70% w niektorych regionach
2. Pastwiska porastaja trawa, krowy sie nie pasa, brak krowich odchodow
3. Nieliczne pastwiska na ktorych pasie sie jedna - dwie krowy, odchodow tyle co kot nas... tzn naplakal
4. Wlasciciele krow przechodza na gotowe mieszanki, za czym chrzaszcze nie przepadaja
5. To juz pytanie, jakie beda perspektywy dla ,,grzebiacych w odchodach" za pare lat, gdy zaczna dominowac chowy zamkniete bydla tzn bezwypasowe???
6. Na szczescie sciana wschodnia naszego kraju jeszcze jako tako wyglada, stad jak widze zywe zainteresowanie reginami nadbuzanskimi u kolegow.
Kiedys pastwiska byly pelne krow, dzisiaj zieja pustka, jak sadzicie do czego to doprowadzi???
1. Tragedia - populacja krow spadla o 60-70% w niektorych regionach
2. Pastwiska porastaja trawa, krowy sie nie pasa, brak krowich odchodow
3. Nieliczne pastwiska na ktorych pasie sie jedna - dwie krowy, odchodow tyle co kot nas... tzn naplakal
4. Wlasciciele krow przechodza na gotowe mieszanki, za czym chrzaszcze nie przepadaja
5. To juz pytanie, jakie beda perspektywy dla ,,grzebiacych w odchodach" za pare lat, gdy zaczna dominowac chowy zamkniete bydla tzn bezwypasowe???
6. Na szczescie sciana wschodnia naszego kraju jeszcze jako tako wyglada, stad jak widze zywe zainteresowanie reginami nadbuzanskimi u kolegow.
Kiedys pastwiska byly pelne krow, dzisiaj zieja pustka, jak sadzicie do czego to doprowadzi???
- Grzegorz Michoński
-
Pawel Jaloszynski
W calej prefekturze Ibaraki nie widzialem przez ponad cztery lata ani jednej krowy, o koniach nie wspominajac. Przez caly ten czas udalo mi sie na tym terenie zlapac dokladnie cztery gatunki Onthophagusow i to chyba tylko dzieki temu, ze jeden leci na swiatlo a trzy pozostale zwabia padlina. Z Aphodiusami jest podobnie, praktycznie same gatunki saprofitofagiczne. Straszna nedza jak na taka grupe, szczegolnie patrzac na to ile sie lapie wszelkich innych Coleo.
Pawel
Pawel
-
Przemek Zięba
-
brakkonta
no to po dobrym obiadku KUPą mości Panowie w łąki, z KUPą !!!........ale tak po prawdzie to się również na ten problem uskarżam któryś tam sezon. Kiedyś człek walnąwszy się na trawie w pozycji półwypoczywającej rzymskiej grzebał se w kupie i robali miał od szlaka. A teraz faktycznie posucha
A tak lubiłem Ontophagusy 
-
Przemek Zięba
-
brakkonta
popieram pomysła ze spotkaniem się, i to nie tylko gównogrzebców (to z miłością i szacunkiem, gdyż sam tu należę), ale i próchnolubów i wszelkiej inszej maści tęgopokrywcomirów. Trza inwentaryzować !!!!!! Motylowa brać (też się tym param
) już działa na tym polu. A chrząszcze stanowią czarną łatę - inwentaryzujmy Waszmościowie bo faktycznie jest coraz gorzej, ubożej
Mazep
Mazep
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Przygnębiła mnie nieco wizja pastwisk bez zwierząt na nich się pasących, i faktycznie w Polsce rzadki to już widok... Na szczęście nie tak daleko na południe od nas istnieje nadal stan nienarusznej obfitości tego na czym żerują koprofagi...
Na potwierdzenie kilka zdjęć z regionu Bukowiny i Maramuresz...
Na potwierdzenie kilka zdjęć z regionu Bukowiny i Maramuresz...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:29 09:28:22Image taken on:29 sierpnia 2007, 07:28 - śrFocus length:11.1 mmShutter speed:1/350 SecF-number:f/3.2Camera-model:KODAK DX6490 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:29 09:27:05Image taken on:29 sierpnia 2007, 07:27 - śrFocus length:12.4 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/3.2Camera-model:KODAK DX6490 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:29 09:09:36Image taken on:29 sierpnia 2007, 07:09 - śrFocus length:63 mmShutter speed:1/180 SecF-number:f/3.7Camera-model:KODAK DX6490 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
Przemek Zięba
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Nie miałem zamiaru nikogo "dobijać" - po prostu zachwyciły mnie krajobrazy rumuńskich Karpat, a i zwierzaków tam co niemiara...
Kózkarzy może bardziej zainteresują te zdjęcia - Góry Maramureskie (gdzieś pomiędzy Carlibabą a Borsą), w dole Bistrica Aurie (czyli Złota Bystrzyca?)...
Kózkarzy może bardziej zainteresują te zdjęcia - Góry Maramureskie (gdzieś pomiędzy Carlibabą a Borsą), w dole Bistrica Aurie (czyli Złota Bystrzyca?)...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:29 09:27:18Image taken on:29 sierpnia 2007, 07:27 - śrFocus length:12.4 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/4.5Camera-model:KODAK DX6490 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:29 09:46:40Image taken on:29 sierpnia 2007, 07:46 - śrFocus length:6.3 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/2.8Camera-model:KODAK DX6490 ZOOM DIGITAL CAMERA
- J. Tatur-Dytkowski
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Faktycznie, ta część Karpat przypomina nieco Bieszczady - min. poprzez swojsko wyglądające połoniny.
Mnie interesuje natomiast to, czy ktoś dysponuje wiedzą na temat składu gatunkowego np. rodziny Scarabaeidae i Cerambycidae tych terenów - czy są tam i ewentualnie jakie gatunki nie występujące na terenie Polski?
Mnie interesuje natomiast to, czy ktoś dysponuje wiedzą na temat składu gatunkowego np. rodziny Scarabaeidae i Cerambycidae tych terenów - czy są tam i ewentualnie jakie gatunki nie występujące na terenie Polski?
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Centralna Polska
U mnie w centralnej Polsce, wszystko OK. Krowy się pasą na naturalnych trawkach. Jest ich całkiem sporo. Na dowód niech służą moje znaleziska w postaci wszystkich trzech Geotrupes: mutator, spiniger i stercorarius, oraz Copris lunaris. Zapraszam do obejżenia http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=711&ktore=1480 , http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=918&ktore=1478 Posiadam tez w zbiorach Typhoeusa, ale już nie był łapany na łące, tylko w lesie dębowym na odchodach sarny http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=112&ktore=964