Proszę o rozpoznanie owada domowego? Mącznik Młynarek?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
romekatomek

Proszę o rozpoznanie owada domowego? Mącznik Młynarek?

Post autor: romekatomek »

Witam, wczoraj narzeczona zabiła jednego robala. Jakoś mnie to mało interesowało bo przecież mógł się zabłąkać. Ale siedziałem w salonie dłużej i tym razem ja zabiłem identycznego robaka w tym samym miejscu.

Wtedy już było to dla mnie podejrzane.

Dnia następnego kolejny owad został znaleziony w przedpokoju.

Zaczynami się martwić bo mieszkamy tam od 2 miesięcy, mieszkanie jest po dużym remoncie ale nie kapitalnym.

Zdjęcia wrzucam poniżej.
Od razu proszę o informację jak się bronić przed tymi stworzeniami.
Załączniki
robak.jpeg
Przejrzano 3684 razy
Coordinates:
0 0 0/ 0 0 0
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
Been thanked: 3 times

Re: Proszę o rozpoznanie owada domowego? Mącznik Młynarek?

Post autor: Rafał SZCZECIN »

rzeczywiście rodzaj Tenebrio sp. i na tym chyba trzeba zakończyć próbę oznaczenia tych zgnieciuchów. Powody pojawienia się w domu widzę dwa:
1) przyleciały z zewnątrz w ciepły (najczęściej) późny wieczór do światła
2) wylęgły się z kuchni z jakichś kasz w workach, mąk itp. Ale to obecnie chyba rzadziej już w mieszkaniach się spotyka.

Chrząszcz to najprawdopodobniej Tenebrio molitor L. bo jego częstość występowania jest największa i nie słyszałem, żeby do domu do światła przyleciał np. Tenebrio opacus Duft., ( chyba że w pobliżu masz stare wiekowe dziuplaste dęby, kasztanowce i in ). albo rzadki już Tenebrio obscurus F. - jeśli obok są gdzieś fermy kurze, gołębniki, stodoły, kurniki ip.

Pokrojem, kolorem - ten mi pasuje najbardziej na mącznika młynarka T. molitor. L.
ODPOWIEDZ