Witam, wczoraj narzeczona zabiła jednego robala. Jakoś mnie to mało interesowało bo przecież mógł się zabłąkać. Ale siedziałem w salonie dłużej i tym razem ja zabiłem identycznego robaka w tym samym miejscu.
Wtedy już było to dla mnie podejrzane.
Dnia następnego kolejny owad został znaleziony w przedpokoju.
Zaczynami się martwić bo mieszkamy tam od 2 miesięcy, mieszkanie jest po dużym remoncie ale nie kapitalnym.
Zdjęcia wrzucam poniżej.
Od razu proszę o informację jak się bronić przed tymi stworzeniami.
Proszę o rozpoznanie owada domowego? Mącznik Młynarek?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
romekatomek
Proszę o rozpoznanie owada domowego? Mącznik Młynarek?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFCoordinates:0 0 0/ 0 0 0Google Maps:
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Been thanked: 3 times
Re: Proszę o rozpoznanie owada domowego? Mącznik Młynarek?
rzeczywiście rodzaj Tenebrio sp. i na tym chyba trzeba zakończyć próbę oznaczenia tych zgnieciuchów. Powody pojawienia się w domu widzę dwa:
1) przyleciały z zewnątrz w ciepły (najczęściej) późny wieczór do światła
2) wylęgły się z kuchni z jakichś kasz w workach, mąk itp. Ale to obecnie chyba rzadziej już w mieszkaniach się spotyka.
Chrząszcz to najprawdopodobniej Tenebrio molitor L. bo jego częstość występowania jest największa i nie słyszałem, żeby do domu do światła przyleciał np. Tenebrio opacus Duft., ( chyba że w pobliżu masz stare wiekowe dziuplaste dęby, kasztanowce i in ). albo rzadki już Tenebrio obscurus F. - jeśli obok są gdzieś fermy kurze, gołębniki, stodoły, kurniki ip.
Pokrojem, kolorem - ten mi pasuje najbardziej na mącznika młynarka T. molitor. L.
1) przyleciały z zewnątrz w ciepły (najczęściej) późny wieczór do światła
2) wylęgły się z kuchni z jakichś kasz w workach, mąk itp. Ale to obecnie chyba rzadziej już w mieszkaniach się spotyka.
Chrząszcz to najprawdopodobniej Tenebrio molitor L. bo jego częstość występowania jest największa i nie słyszałem, żeby do domu do światła przyleciał np. Tenebrio opacus Duft., ( chyba że w pobliżu masz stare wiekowe dziuplaste dęby, kasztanowce i in ). albo rzadki już Tenebrio obscurus F. - jeśli obok są gdzieś fermy kurze, gołębniki, stodoły, kurniki ip.
Pokrojem, kolorem - ten mi pasuje najbardziej na mącznika młynarka T. molitor. L.
-