co to za owad, domowy?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
rewq

co to za owad, domowy?

Post autor: rewq »

witam, od 2 dobrych dwóch tygodni walczę z gryzkami. Naczytałem się wiele o różnych owadach domowych.
4 dni temu zastosowałem oprysk w domu- na gryzki. bardzo dokładnie oglądam mieszkanie w poszukiwaniu gryzków od ponad dwóch tygodni- i tego osobnika znalazłem po raz pierwszy. widziałem trochę pająków komarów. Pająki te na suficie akurat mi nie przeszkadzają, i nawet po oprysku mają się dobrze

dziś znalazłem tego oto osobnika na podłodze w salonie leżał na środku podłogi, trochę się rusza, proszę aby ktoś z Was powiedział co to może być.
przestraszyłem się ( po czytaniu od 2 tygodni internetu o owadach domowych) że to może pluskwa. Ale nic mnie nie gryzie.

Owad posiada 2 jakby czułki z tyłu, a same czułki przednie są dosyć długie

ewentualne wskazówki:
dom jednorodzinny zabudowa rzadka, praktycznie zero jedzenia- żadnych zapasów, bardzo mało mebli dom, reszta mebli na nóżkach- kuchenne też, mieszkanie przewiewne, wilgotność 38-50% , dom w lesie, kominek w którym było palone drewnem sosnowym, dębowym, pranie suszone często na dworze, śmieci nie trzymane w domu.

Trzymam go w słoiku na razie i zastanawiam się czy go nie wypuścić na dwór
http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/759 ... 0e978.html
(niestety nie wiem jak wstawić zdjęcie, nie da się wstawić kodów)
Załączniki
20141111_225326.jpg
Przejrzano 2752 razy
Original image recording time:
2014:11:11 22:53:25
Image taken on:
11 listopada 2014, 21:53 - wt
Focus length:
3.97 mm
Shutter speed:
1/139 Sec
F-number:
f/2.65
ISO speed rating:
32
Camera-model:
GT-I9100
20141111_225746.jpg
Przejrzano 2752 razy
2014:11:11 22:57:45
Image taken on:
11 listopada 2014, 21:57 - wt
Focus length:
3.97 mm
Shutter speed:
1/218 Sec
F-number:
f/2.65
ISO speed rating:
32
Camera-model:
GT-I9100
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2014, 00:32 - śr przez rewq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: co to za owad, domowy?

Post autor: Aneta »

Zdjęcie trzeba wkleić na forum jako załącznik, max 150 KB.
rewq

Wrzucam jeszcze jedno zdjęcie. Owad wygląda jak młody prusak, no sam nie wiem.
Jedynka przy dłuższej kresce to 1cm
Nigdy takich owadów nie miałem, jedynie walczę z gryzkami od pewnego czasu.
czy taki prusak mógł być zawleczony na ubraniu?- akurat wczoraj miałem gościa... i siedział w salonie
Zaraz wpadnę w paranoje, szukałem chyba z godzinę z silną latarką w różnych zakamarkach jedyny mebel "dotykający podłogi" to zmywarka i lodówka -odsunąłem i nic nie ma... oprócz 3 gryzków ( w innych miejscach) żadnych śladów bytności owadów nie znalazłem... może wstawić jakiś tester- płytkę aby sprawdzić czy coś się złapie?
Załączniki
20141111_225135.jpg
Przejrzano 2747 razy
2014:11:11 22:51:35
Image taken on:
11 listopada 2014, 21:51 - wt
Focus length:
3.97 mm
Shutter speed:
1/572 Sec
F-number:
f/2.65
ISO speed rating:
32
Camera-model:
GT-I9100
Awatar użytkownika
Aneta

Niestety, prusak.
rewq

Dziękuję za odpowiedź;)
Aneta a czy nie jest to młoda zadomka leśna/polna, zawleczona z drewnem do kominka - nieokorowana sosna?
Nigdzie nie mogę znaleźć jak wyglądają jej młode osobniki?

Dziwi mnie to bo nigdzie nie znalazłem martwego owada, a trochę pajęczyn posprzątałem przez te 2 tygodnie gdy walczyłem z gryzkami, które to upodobały sobie mąkę stojącą od dłuższego czasu w szafce- ja w zasadzie nie gotuje, toteż mąka była kupiona okazyjnie i sobie stała...

Jeśli ktoś z Was wie to proszę mi powiedzieć jak mam się przekonać o ewentualniej bytności tych owadów, czy rozstawić pułapki lepy i obserwować?
Czy możliwe, że to incydentalna sztuka zawleczona przez gościa który mnie odwiedził na ubraniu- czy jest to możliwe w ogóle?

mieszkanie jest po oprysku na gryzki i nigdzie nie widziałem żadnego owada, oprócz kilkunastu, komarów, pająków i moli(chyba) leżących na podłodze...
Awatar użytkownika
Aneta

rewq pisze:Aneta a czy nie jest to młoda zadomka leśna/polna, zawleczona z drewnem do kominka - nieokorowana sosna?
Zdjęcia nie są zbyt wyraźne, więc głowy nie dam. Tu masz fotografie nimf Ectobiusów, porównaj sobie ze swim okazem, jeśli jeszcze go masz:
http://www.biolib.cz/en/image/id155803/
http://www.commanster.eu/commanster/Ins ... nicus.html
https://www.flickr.com/photos/29287337@N02/6806446053/
http://www.flickr.com/photos/63695936@N07/7856069158
rewq

Dzięki za linki fakt mój owad jest taki jakby bardziej okrągły, przypomina bardzo jednego ze zdjęć. Mam nadzieję że zawlokłem go z drewnem do kominka do domu, lub wpadł przez okno- dom dzień wcześniej był non stop wietrzony, mieszkam w lesie.
Okaz mam, ale już się nie rusza, niestety. Chciałem go zahodować, aby zobaczyć co z niego wyjdzie...

Kupiłem jeszcze teraz 6 szt pułapek feromonowych na prusaki karaluchy i rybiki, rozstawiłem i będę czekał czy coś się pokaże
2 z nich ustawiłem w piwnicy ( piwnica nie była pryskana na gryzki)- mam niedużą piwnice pod kuchnią, oprócz kilku butelek wina i kilku płyt styropianu i sporej ilości pajęczyn nic tam nie ma. Ściagałem izolacje z rur- też pusto. Szukałem w pajęczynach , ale też puste- oprócz pająków, znalazłem z 2-3 ale inne owady, takie jak widuję czasem na dworze w ciepły dzień letni. Pod styropianem też pusto...
zdaję sobie sprawę z tego że widoczny okaz danego owada to najczęściej pewnie z 1% populacji...

Przepraszam, żę tak spamuje ale jestem w szoku- już te gryzki dały mi popalić, boję się teraz kogoś zapraszać do domu, nie odwiedzam znajomych , masakra. Nie wyobrażam sobie teraz gdzieś jechać na wakacje , chyba że pod namiot, na odludziu...
rewq

Minęło ponad 48h od rozstawienia 6 pułapek, przez ten czas, nie słuchałem muzyki, nie oglądałem tv starałem się jak najmniej przebywać w tych pomieszczeniach, aby nie płoszyć ewentualnych owadów. Nic się nie złapało poza bardzo ciekawym pająkiem- taki brunatny z owłosionym odwłokiem szarym, którego może uda mi się jakoś uwolnić. Pająk ma z 15mm i jest ładniejszy niż na zdjęciu.

Więc odnośnie owada z pierwszego postu -myślę, że to albo zadomka przyniesiona z drewnem, albo niezaproszony gość, przyniesiony przez gości....
Załączniki
20141114_165359.jpg
Przejrzano 2667 razy
2014:11:14 16:53:59
Image taken on:
14 listopada 2014, 15:53 - pt
Focus length:
3.97 mm
Shutter speed:
1/25 Sec
F-number:
f/2.65
ISO speed rating:
50
Camera-model:
GT-I9100
Awatar użytkownika
Aneta

Pająk należy do Gnaphosidae - fotka trochę nieteges, ale wygląda na Scotophaeus sp., one dość często pojawiają się w domach i ich okolicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”