Prośba o identyfikację

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
emteroo

Prośba o identyfikację

Post autor: emteroo »

Witam.

Niedawno wprowadziłem się na nowe mieszkanie. Codziennie w kuchni zabijam 2-3 takie istoty.
Czy powinienem się ich obawiać?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Załączniki
Robaczek co lata.jpg
Przejrzano 1150 razy
Awatar użytkownika
Marek Wanat
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Been thanked: 12 times

Re: Prośba o identyfikację

Post autor: Marek Wanat »

Widzę, ze post "nie chwycił" wiec się odważyłem wypowiedzieć, choć nie jestem specjalistą od tych akurat owadów. To błonkówka pasożytnicza, pewnie jakiś gąsienicznik (rodzina Ichneumonidae). Jeśli pojawia się regularnie w kuchni nowego mieszkania, to albo masz jakieś szkodniki produktów zbożowych (w zasadzie chyba tylko mącznik młynarek wchodziłby w grę ze względu na wielkość, ale nie znam zestawu jego parazytoidów), albo prędzej coś żyje w elementach drewnianych mieszkania lub w drewnie kominkowym i ta błonkówka się rozwija w larwach tego czegoś. W obu przypadkach, z twojego punktu widzenia jest więc pożyteczna, choć niekoniecznie załatwi Ci problem całkowicie, bo parazytoidy rzadko zasiedlają 100% populacji żywiciela. Nie piszesz co to za mieszkanie, więc trudno zgadywać precyzyjniej.
ODPOWIEDZ