COCKELL

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 17 times
Kontakt:

COCKELL

Post autor: Jacek Kurzawa »

W sumie drobna sprawa: Cockell czy Cockel?

Starzyk i in. (2000) podaje Cockel a wielu innych autorów cytuje Cockell. Postanowiłem to sprawdzić. Michalcewicz 2003 podaje:

W paŸdzierniku 2002 roku nawiązałem kontakt za pomocą poczty elektronicznej z autorem wspomnianej publikacji, którym jest entomolog-amator dr Charles S. COCKELL, pracujący w British Antarctic Survey w Cambridge (Wielka Brytania).

Znalezienie strony sieci okazało się zadaniem łatwym:
http://cepsar.open.ac.uk/pers/c.s.cockell/p4.shtml
i rzeczywiscie, profesor pracował w British Antarctic Survey. Ok, to ten Pan. W swoich publikacjach sam jednak nie podaje, że jest autorem tej wlaśnie publikacji o Calamobius filum w Bieszczadach :shock: co mnie troszkę zaniepokoiło, ale widocznie potraktował ją marginalnie. I to tak jest, jak geolodzy, polarnicy biorą się za oznaczanie kózek, przecież to jest taka prosta, łatwa grupa - i przez to potem jest taki "syf" w tej grupie, na który uskarżają się co niektórzy, że te kózki są "tak zabałaganione.... ". No są, fakt. Bardzo wiele osób stara się do tego syfu dołożyć swoją cegiełkę, żeby późniejsze pokolenia miały co prostować.

COCKELL Ch. S. 1990. Coleoptera of South-East Poland. Bull. AES 49: 217-220.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 17 times
Kontakt:

Re: COCKELL

Post autor: Jacek Kurzawa »

Nikt dotąd nie zwrócił uwagi na fakt, że ów Calamobius filum został zacytowany jako Calomobius (sic!) :no: , a ma to znaczenie, chociaż niewielkie (formalne)

Taka błedna cytacja tej nazwy ma miejsce bardzo rzadko, zdarzyła się jeszcze w innej pracy z 1990:
Bočánek J., 1990: Další nález tesaříka Calomobius filum na jihovýchodní Moravě. Zprávy ČSSE. 1pp.

Dziękuję W.Szczepańskiemu za nadesłanie pracy.
Załączniki
Cockell (1990)_Cerambycidae.jpg
Przejrzano 1314 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”