PROSZE O POMOC! :(

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
-kasik-

PROSZE O POMOC! :(

Post autor: -kasik- »

Witam wszystkich serdecznie!

Mam problem odnośnie robaków :( a mianowicie ostatnio pojawiły mi się w domu bardzo małe robaczki - 2mm - 3mm, ciemnobrązowe odwłoki i czarne głowy, występują przeważnie w jednym pokoju w moim mieszkaniu, chodzą po oknie i parapecie i czasem po ścianie, ostatnio widziałam jednego w kuchni. Dodam iż moje mieszkanie ma stare okna i drewniane parapety, nie jest odnowione. Nie wiem co mam zrobić, jakich użyć środków aby je wytępić, w ogóle od czego one się wzięły :( Mieszkam 1,5 roku w tym mieszkaniu i pierwszy raz coć takiego widzę. Proszę pomóżcie mi!!! :(
Załączniki
DSC_0049-1.jpg
DSC_0049-1.jpg (3.02 KiB) Przejrzano 1373 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: PROSZE O POMOC! :(

Post autor: Aneta »

Zrób zdjęcie ostrzejsze i większe (3 kB to stanowczo za mało, żeby coś zobaczyć). A póki co sprawdź czy do tego, co opisujesz nie pasuje Attagenus smirnovi:
http://www.flickr.com/photos/erling_ola ... 411927968/
-kasik-

Tak, to chyba to, przetrząsnęłam szafki i znalazłam pod parapetem w szafce stary chleb zawinięty w folie :(:( Chleb był cały w dziurkach wiec pewnie to ich lęgowisko było, sprzątnęłam całe mieszkanie, również w kuchni powyrzucałam wszystko co otwarte i sypkie. Czy uważasz że starczy? Co mam jeszcze zrobić aby się nie rozmnożyły?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

No, jeśli chleb, to nie A. smirnovi. W jedzeniu mogłaś znaleźć żywiaka (Stegobium paniceum):
http://bugguide.net/node/view/278385/bgimage
I o ile był to ten gatunek, to wyrzucenie wszystkiego co potencjalnie zainfekowane powinno załatwić sprawę (z tym, że żywiak potrafi mnożyć się w wielu rzeczach - trzeba przejrzeć również przyprawy, kakao, zioła, karmę np. dla rybek...).
Ale ogólnie bez paniki, ani żywiak, ani szubaki człowiekowi krzywdy nie zrobią :]
-kasik-

Wszystko wyrzuciłam co miałam otwarte, dziś jednak znowu znalazłam 3 robaczki :( nie wiem czy to pozostałości czy coś przeoczyłam, wydaje mi się, że wszystko wyrzuciłam :/ Dziękuję bardzo za pomoc :)
ODPOWIEDZ