Geometridae sp. - piękny okaz mimetyzmu...
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Geometridae sp. - piękny okaz mimetyzmu...
Ponieważ patyki rzadko przylepiają się do kory drzewa (świerka w tym przypadku) zaintrygowany podszedłem do pnia by wyjaśnić zjawisko.
No i oczywiste pytanie - kto zacz? Wziąłem do hodowli z pobliskimi borówkami i maliną - póki co nie wykazała zainteresowania.
Data: 10 września, las koło torfowisk Orawsko Nowotarskich. Długość: ok. 4.5 cm
No i oczywiste pytanie - kto zacz? Wziąłem do hodowli z pobliskimi borówkami i maliną - póki co nie wykazała zainteresowania.
Data: 10 września, las koło torfowisk Orawsko Nowotarskich. Długość: ok. 4.5 cm
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:09:10 12:08:55Image taken on:10 września 2011, 10:08 - sobFocus length:14.3 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Geometridae sp. - piękny okaz mimetyzmu...
Najbardziej pasuje mi Odontoptera bidentata - ten gatunek ma bardzo zmienne gąsienice, ale to zaciemnienie na głowie, takie "gogle", są dosyć stałą cechą, i widać ją też u Twojego okazu. Porównaj sobie jeszcze z tymi zdjęciami, tam w trzecim rzędzie jest gąsienica bardzo podobna deseniem (choć trochę odmienna kolorystycznie) do Twojego znaleziska:
http://www.lepiforum.eu/cgi-bin/lepiwik ... _Bidentata
Ewentualnie można by jeszcze myśleć o Crocallis elinguaria, ale to wydaje mi się zdecydowanie mniej prawdopodobną opcją. Plus miejsce znalezienia - świerk jest dla O. bidentata dodatkową rośliną żywicielską, wiec to też by grało. Zresztą jak podhodujesz, to się okaże
http://www.lepiforum.eu/cgi-bin/lepiwik ... _Bidentata
Ewentualnie można by jeszcze myśleć o Crocallis elinguaria, ale to wydaje mi się zdecydowanie mniej prawdopodobną opcją. Plus miejsce znalezienia - świerk jest dla O. bidentata dodatkową rośliną żywicielską, wiec to też by grało. Zresztą jak podhodujesz, to się okaże
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Cóż, Aneto. Widząc las nie dostrzegłem drzewa
Skoro siedziała na smreku to faktycznie może on być rośliną żywicielską. Zaraz skoczę po gałązkę. Gąsienice Crocallis elinguaria znam dość dobrze - nawet w tym roku hodowałem - to nie to. Zresztą pora nie pasuje i zachowanie - one nie wspinają się na drzewa. B. bidentata - pasuje także pod względem budowy ciała (zgrubienie na końcu). Zobaczymy na wiosnę...
Dzięki i pozdrawiam.
Dzięki i pozdrawiam.
- Malko
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Wzrok akurat mi mocno siadł w tym roku - dorobiłem się okularów "do czytania" 
Wracając do gąsienicy: zignorowała świerk, ale w nocy wzięła się za liście malin. Sprawdziłem też w swojej bazie: rok temu w Tatrach znalazłem gąsienicę tego gatunku żerującą "prawidłowo" na olszy. Ubarwienie nieco inne, więc czuję się usprawiedliwiony (jeszcze tym razem
), że nie rozpoznałem.
Załączam fotografie "balkonowe" wczorajszego znaleziska oraz zeszłoroczne wraz z wyhodowanym imago (fotki również z balkonu).
Wracając do gąsienicy: zignorowała świerk, ale w nocy wzięła się za liście malin. Sprawdziłem też w swojej bazie: rok temu w Tatrach znalazłem gąsienicę tego gatunku żerującą "prawidłowo" na olszy. Ubarwienie nieco inne, więc czuję się usprawiedliwiony (jeszcze tym razem
Załączam fotografie "balkonowe" wczorajszego znaleziska oraz zeszłoroczne wraz z wyhodowanym imago (fotki również z balkonu).
- Załączniki