W słoneczne czerwcowe (05.06) popołudnie moją uwagę zwróciła średniej wielkosci błonkówka z czerwonym w znacznej mierze odwłokiem, choć ostatnie segmenty były czarne. Schwyciła ucztującego na kwiatach wilczomlecza osmyka (Cerceris sp. na 80%) i w błyskawicznym tempie zaczęła go pożerać. Zanim wyciągnąłem z torby aparat , włączyłem go i ustawiłem, ofiara była już w wiekszosci zjedzona i niemożliwa do rozpoznania. Palące słońce nie ułatwiało zadania, jak również znaczna ruchliwość żarłoka, niemniej zrobiłem kilka mało wyrazistych fotek, z ktorych jestem bardzo niezadowolony, gdyż scenka była nie byle jaka.
Do dziś nie wiem, co było napastnikiem, mimo zdawałoby się charakterystycznego ubarwienia; barwny odwłok, jasne zakończenia czułków, dwie żółte plamy przy przednich odnóżach. Nawet rodziny nie potrafię ustalić. A wszystko przez to, ze nie wiem, które z nich zawierają gatunki, które pożerają inne owady, a nie tylko łowią je dla swoich larw. Na pewno Vespinae - ale co poza tym? Grzebacze, takie jak taszczyn, czy miodwa, spijają płyny z wnętrza swych ofiar, ale czy je pożerają w całosci? Nic mi o tym nie wiadomo. A nastecznikowate? A gąsieniczniki?
Uprzejmie prosze mnie w tym zakresie oświecić. Oczywiście w wolnej chwili i w granicach własnych chęci.
Drapieżna błonkówka
- avidal
- Kontakt:
- palipa
- UTM: CF 34
Re: Drapieżna błonkówka
akurat tak się składa że aktywnie polują na inne owady niektóre rośliniarki z Tenthredinidae
wg mnie to mamy do czynienia właśnie z tą rodzinką bo nie widzą przewężenia na przedzie odwłoka
Paweł
wg mnie to mamy do czynienia właśnie z tą rodzinką bo nie widzą przewężenia na przedzie odwłoka
Paweł
- avidal
- Kontakt:
Re: Drapieżna błonkówka
Jak mogłem pominąc tę rodzinę w poszukiwaniach? Sam nie wiem. Bardzo mi pomogłeś. Dziękuję.
-