Wysyłanie wiadomości przez forum

Dyskusje na temat funkcjonowania forum w starszej wersji phpBB 3.0.14. Uwaga: mogą już być nieaktualne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Wysyłanie wiadomości przez forum

Post autor: Miłosz Mazur »

Mam ostatnio problemy przy wysyłaniu wiadomości poprzez forum. Gdy chcę komuś odpowiedzieć i korzystam z opcji odpowiedz i wyślij to dostaje komunikat, że wiadomość została wysłana. Natomiast wiadomość faktycznie ląduje w folderze DO WYSŁANIA a nie WYSŁANE... i w końcu nie wiem czy poszło czy nie posżło :/
Awatar użytkownika
Tomasz G.

Re: Wysyłanie wiadomości przez forum

Post autor: Tomasz G. »

Wiadomość przechodzi z "do wysłania" na "wysłane" kiedy zostaje odczytana.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Dokładnie. I jest to jakaś forma informacji, czy nasza odpowiedź została odczytana przez adresata.
Przy okazji powiem, że niektórzy forumowicze w ogóle nie odczytują wiadomości (nie umieją?) Np. w moim folderze "do wysłania" jest wiadomość nadana przeze mnie 30 listopada ub. roku do Janusza S. I jeszcze jej nie odebrał :wink: . Może jak natrafi na ten post, to się w końcu zdecyduje ją przeczytać...
wojtas
UTM: VT79
Been thanked: 4 times

Post autor: wojtas »

No może coś w tym jest. Ja mam w "do wysłania" wiadomość z 4 sierpnia 2009 roku a od tego czasu adresat był na forum a mimo to jej chyba nie odczytał skoro nie zniknęła z tego folderu.
Witas

Post autor: Witas »

Czy nie jest tak, że wiadomość wisi w folderze "do wysłania" do momentu, gdy ktoś się nie zaloguje? W momencie zalogowania się "ktosia" na forum, wiadomość zostaje wysłana.
Jest jeszcze opcja powiadomiania na maila, że masz prywatną wiadiomość, tylko to trzeba sobie ustawić w profilu :P
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Czy nie jest tak, że wiadomość wisi w folderze "do wysłania" do momentu, gdy ktoś się nie zaloguje?
Nie Witku. Po zalogowaniu otrzymuje się informację, że jest do odebrania prywatna wiadomość. Ale dalej tkwi ona w folderze "do wysłania", dopóki się jej nie otworzy. Dopiero wtedy przechodzi do folderu "wysłane". Osoba, do której np. ja wysłałem PW już dziesiątki razy logowała się na forum (inaczej nie mogła by pisać postów) a wiadomość dalej jest "do wysłania".
A z otrzymywaniem maili, że ma się wiadomość na forum, masz rację.
Awatar użytkownika
Witek Płachta

Post autor: Witek Płachta »

Pamiętam jak kiedyś jeden z Forumowiczów komunikował mi w wątku na Forum bym odebrał pocztę bo mi wysłał wiadomość. Zdziwiło mnie to bo zawsze po przyjściu nowej wiadomości otrzymywałem na stronie Forum odpowiednie powiadomienie. Niestety wchodząc na pocztę tam też nie znalazłem żadnej nowej wiadomości. Wysłałem nadawcy (niestety już nie pamiętam kto to był) posta że nic do mnie nie doszło ale nie otrzymałem odpowiedzi, być może moja wiadomość również nie doszła. Sprawy niestety nie wyjaśniłem bo zapomniałem :( Przypomniałem sobie o niej w związku z tym tematem. Być może bywa tak że nieraz nasze wiadomości gdzieś się zawieruszają.
Witek.
admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Sprawę warto zbadać, skoro już pojawilo się tyle okoliczności. Jak działa PW? Sprawdźmy. Sam nie jestem ekspertem, nigdy nie zaobserwowałem żadnych nieprawidlowości. Możemy poeksperymentować i opisać swoje wrażenia.

Wysyłam teraz kilka PW. Zobaczymy czy je dostaniecie, jak będąwyglądały komunikaty (okienko pop-up na Forum), powiadomienie mailem (sprawdźcie swoje ustawienia w Profilu uzytkownika - Ustawienia forum » Ustawienia prywatne ucp.php?i=173 )

Zaznaczona opcja: Powiadamiaj mnie, gdy dostaję PW:
powiadomienia o PW.gif
Przejrzano 3865 razy
Wszyscy piszący w tym temacie powinni otrzymać krótką PW, proszę o potwierdzenie otrzymania PW i krótki opis na Forum tylko w przypadku, gdy coś nie zadziało.

pozdrawiam!

PS. W tej chwili wyslalem 6 PW i mam 6 wiadomości do wysłania. W miarę, jak będziecie logować się na Forum i wchodzić do swoich skrzynek ta liczba będzie u mnie spadać. Zobaczymy :-)

PS2. Po 2 minutach Tomek Grzegorczyk już "odebrał" PW (przeczytał). U mnie jest 5 do wyslania a ta jedna jest już wyslana :D
Awatar użytkownika
Tomasz G.

Post autor: Tomasz G. »

Ale to powiadomienie chyba nie oznacza powiadomienia mailowego, bo mam na "tak" a maila żadnego nie dostaję nigdy.
Awatar użytkownika
Witek Płachta

Post autor: Witek Płachta »

Ja przed chwilą odebrałem pw od Admina. Dostałem również maila z powiadomieniem że na forumową pocztę dostałem wiadomość. Czyli u mnie działa. Dodam że opisywany przeze mnie przypadek miał miejsce w czasie poprzedniej wersji Forum
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

sprawę uważam za wyjaśnioną. Dziękuję :mrgreen:

PW doszła :)
Zablokowany

Wróć do „Jak działa FORUM -ARCHIWUM”