Pytanie mykologiczno-entomologiczne.

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Witek Płachta

Pytanie mykologiczno-entomologiczne.

Post autor: Witek Płachta »

Pytam ze zwykłej ciekawości. Jakie gatunki (rodzaje a może rodziny) najczęściej powodują zaczerwienie grzybów kapeluszowych? A może można dowiedzieć się tego samemu zabierając takiego "robaczywka" do domu, stworzyć odpowiednie warunki i czekać? Próbował już ktoś może takich hodowli?
Kiedyś dostałem od kogoś 3-litrowy słoik z suszonymi grzybami. Kiedy po pewnym czasie po niego sięgnąłem okazało się że oprócz grzybów znajduje się tam kilkanaście ciem! I tak się zastanawiałem skąd się tam wzięły skoro słój był szczelnie zakręcony. Najpewniej motyl złożył jajka w trakcie suszenia a rozwój przeszły już w słoju bo raczej wydaje mi się niemożliwe by zostały przyniesione z lasu i przeżyły suszenie.
Dziękuję i pozdrawiam.
Witek.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Oczywiście, na suszących się, jak i wysuszonych grzybach mogą żerować gąsienice różnych motyli (choćby z Pyralidae), ale na rosnących w lesie, jaja składają na ogół muchówki.
brakkonta

Re: Pytanie mykologiczno-entomologiczne.

Post autor: brakkonta »

tutaj http://narod.yandex.ru/100.xhtml?labx.n ... zhukov.pdf można ściągnąć klucz do grzybożernych chrząszczy (no i trzeba znać język braci ze wschodu)
Mazep
brakkonta

hmmm, zastanawiam się czemu ten temat nie wskoczył do "Recent topics'ów" tylko od razu przepadł gdzieś w odmętach forum, od razu po napisaniu ostatniego (powyższego) mego postu poszedł w diabły? A myślę że kluczyk dla ludzi rosyjskojęzycznych jest fajny.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

J.M. pisze:hmmm, zastanawiam się czemu ten temat nie wskoczył do "Recent topics'ów" tylko od razu przepadł gdzieś w odmętach forum, od razu po napisaniu ostatniego (powyższego) mego postu poszedł w diabły?
Bo temat jest w Hydeparku - wątki z tego działu nie wyświetlają się automatycznie na górze strony głównej, tylko dopiero po kliknięciu w "nieprzeczytane posty".
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 17 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Ten temat powinien byc w dziale ogólnym, więc go przenosze, stanie się przez to widoczny w Recent Topics (które jest tylko dodatkiem w phpBB3).
brakkonta

Aneta pisze:....Bo temat jest w Hydeparku - wątki z tego działu nie wyświetlają się automatycznie na górze strony głównej, tylko dopiero po kliknięciu w "nieprzeczytane posty"
dzięki Aneto za oświecenie :D
Dobrze Jacku żeś przeniósł temat, bo myślę że jest ciekawy. Literatury na ten temat jest niewiele, literatury która zebrałaby mykofagi do kupy. Porozrzucane to po różnych opracowaniach, kluczach, a temat jest fajny i sympatyczny dla niejednego chrząszczologa. Zachęcam tedy do podawania tutaj linków do opracowań omawiających różne mykofagi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”