oj cieszę się z niego.
Modraszek z ogonkami...
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Modraszek z ogonkami...
27 lipca; Beskid Niski.
oj cieszę się z niego.
oj cieszę się z niego.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:27 14:35:51Image taken on:27 lipca 2009, 12:35 - pnFocus length:22.1 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/6.3ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
nie wykluczone, że to raczej może być któraś z samic: Cupido alcetas lub C. decolorata.
Samice C. argiades mają lekko (mniej lub bardziej intensywny czasem prawie wogóle)niebieski nalot na górnych wierzchnich skrzydłach natomiast na dolnych skrzydłach blisko brzegu na wysokosci ogonka niewielkie ledwo widoczne (jedną lub dwie) pomarańczowe plamki. Tu na zdjęci mi tego brak. Całkowicie tu C argiades skreślić też nie można. Biorąc ogólnie cechy i zasieg to bardziej pasujemi jak już wyzej napisałem na jedną z samic: Cupido alcetas lub C. decolorata.
To tylko moja wersja
Zdjęcie spodniego rysunku skrzydeł wyjaśniło by sprawę
Samice C. argiades mają lekko (mniej lub bardziej intensywny czasem prawie wogóle)niebieski nalot na górnych wierzchnich skrzydłach natomiast na dolnych skrzydłach blisko brzegu na wysokosci ogonka niewielkie ledwo widoczne (jedną lub dwie) pomarańczowe plamki. Tu na zdjęci mi tego brak. Całkowicie tu C argiades skreślić też nie można. Biorąc ogólnie cechy i zasieg to bardziej pasujemi jak już wyzej napisałem na jedną z samic: Cupido alcetas lub C. decolorata.
To tylko moja wersja
Zdjęcie spodniego rysunku skrzydeł wyjaśniło by sprawę