megadziupla

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mwkozlowski

megadziupla

Post autor: mwkozlowski »

tak to chyba umie poszleć tylko dzęcioł czarny w pogoni za mrówkami ???
Załączniki
Kopia DSC04578.JPG
Przejrzano 2260 razy
Original image recording time:
2010:04:14 15:58:39
Image taken on:
14 kwietnia 2010, 13:58 - śr
Focus length:
5.2 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/4
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-H50
brakkonta

Post autor: brakkonta »

stawiam na tego gościa :mrgreen:
Załączniki
Diatrymna dziuplorobna.jpg
Przejrzano 2199 razy
Awatar użytkownika
Witek Płachta

Post autor: Witek Płachta »

mwkozlowski pisze:tak to chyba umie poszleć tylko dzęcioł czarny
Oj, niektórzy entomologowie pewnie też :wink:
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Re: megadziupla

Post autor: Jarosław Wenta »

mwkozlowski pisze:tak to chyba umie poszleć tylko dzęcioł czarny w pogoni za mrówkami ???
Najpewniej. W Tatrach również widuję podobne żerowiska; jedno z nich jest przy samym szlaku na Psiej Trawce.
Zdarzenie z przed lat, gdy jeszcze z aparatem nie łaziłem:
Okrążałem ścieżką jezioro Bachotek (k.Brodnicy) gdy z przodu dobiegły mnie głuche, miarowe uderzenia siekiery. Troszkę się zatrwożyłem, bo co to za jełop siekierą pewnie pomost wędkarski rozwala? Pomyślałem sobie: zaskoczę go przy robocie to i mnie siekierką przeżegna. Zszedłem zatem ze ścieżki i zacząłem szaleńca lasem okrążać. Patrzę między drzewami, a tu nikogo. Jeszcze parę kroków: wielkie, czarne ptaszysko siedzi wzdłuż pnia i wali w niego dziobem. Piękny okaz dzięcioła czarnego...
Załączniki
żerowisko dzięcioła czarnego na pol. Psia Trawka w Tatrach; dziury nie duże, ale układ b.podobny do tego, który jest na zdjęciu z "megadziuplą".
żerowisko dzięcioła czarnego na pol. Psia Trawka w Tatrach; dziury nie duże, ale układ b.podobny do tego, który jest na zdjęciu z "megadziuplą".
Przejrzano 2198 razy
Original image recording time:
2006:06:11 14:58:15
Image taken on:
11 czerwca 2006, 12:58 - ndz
Focus length:
5.8 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/2.6
Camera-model:
Canon PowerShot A530
Ostatnio zmieniony 22 kwietnia 2010, 20:03 - czw przez Jarosław Wenta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

U siebie widuję dzięcioła czarnego dosyć często,ale takiej sieczki jeszcze nie widziałem...
ciekawe ,pozdrawiam Rafał.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Jeżeli nie mieścił się w niej człowiek - to można powiedzieć, że była to dziupelka :mrgreen:
W Markowej osobiście właziłem do dziupli w starej gruszy, a jeszcze było tam sporo miejsca - dla próchnicy...
Natomiast w Górecku w starej lipie mieściło się 7 osób - mam gdzieś zdjęcie, jak znajdę to dołączę...
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Post autor: Jarosław Wenta »

Jeszcze luźne skojarzenie; może żerowisko dzięcioła czarnego było inspiracją Muncha?
Załączniki
Edward_Munch_Krzyk.jpg
Przejrzano 2193 razy
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Nie jestem pewien czy takie grube wióry u podnóża drzewa są sprawą dzięcioła czarnego. Skłaniałbym się raczej podejrzewać o skutki tego działania dzięcioła białogrzbietego. Jest to jeden z rzadszych gatunków naszych dzięciołów, a grube wióry u podstawy drzew to ponoć cecha charakterystyczna. Asekurując się - powielam informacje zasłyszane od ornitologów, sam jednak z tą dziedziną nie za wiele mam wspólnego.
Awatar użytkownika
Chiffchaff
Been thanked: 1 time

Post autor: Chiffchaff »

Och nie, nie, nie! To sprawka dzięcioła czarnego, w żadnym wypadku dzięcioła białogrzbietego. Dzięcioł białogrzbiety wyjada larwy owadów spod kory, i najczęściej ślady jego żerowania to fragmenty (jak najbardziej mogą być one duże) odłupanej kory i drewna z dużej powierzchni pni. Nigdy nie wydziobałby takiej dziury, co jest właśnie cechą dzięcioła czarnego, który w poszukiwaniu jego preferowanej zdobyczy - mrówek gmachówek rozwala pnie drzew punktowo by się dobrać do ich koloni wewnątrz próchniejących pni drzew. Poza tym dzięcioł białogrzbiety wykazuje podczas żerowania wyraźną preferencję do drzew martwych i zamierających, choć świerk (na tym drugim zdjęciu) plasuje się na trzecim o ile pamietam miejscu wśród najczęściej wykorzystywanych drzew do żerowania w PB.
Wymądrzam się ale mam przyjemność pracować w Białowieży z Dorotą Czeszczewik, która właśnie przymierza się do pracy habilitacyjnej o strategiach żerowania dzięciołów w Puszczy Białowieskiej, w szczególności białogrzbietego. Wieczorkiem wrzucę zdjęcia z typowymi śladami żerowania białogrzbietego, tylko przegrzebię się przez dysk.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Chiffchaff, dzięki za informacje. Coś musiało mi się pomieszać :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”