Problem z Monochamusem

ODPOWIEDZ
Wojciech Kubiak
Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae

Problem z Monochamusem

Post autor: Wojciech Kubiak »

Cześć
Mam problem z jedną z tych kózeczek. Otóż zakupiłem okaz monochamusa który rzekomo podaje się za m. sartor. Wszystko fajnie tylko coś mi nie pasuje wielkość tego osobnika. Jest to samczyk długości 19 mm. Czy to aby nie za mało na m. sartor.
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Wielkość imago ma często związek z warunkami w jakich żyła larwa - nieodpowiedni pokarm czy też jego niedostatek mogą sprawić, że dorosły osobnik będzie mniejszy niż normalnie. Dlatego najlepiej wrzuć zdjęcie problematycznego okazu.
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Witam
Owady, których larwy rozwijają się w drewnie, mogą znacznie różnić się wielkością. Tak, jak wspomniała Aneta, wszystko zależy od jakości drewna, jako pokarmu. Różnice w długości ciała mogą być nawet trzykrotne (np. u trzpienników, spuszczela). U żerdzianek są mniejsze, ale są. Poszukaj na Forum cech charakterystycznych poszczególnych gat. żerdzianek. Nie są trudne do oznaczenia.
Pozdrawiam :wink:
Wojciech Kubiak
Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae

Post autor: Wojciech Kubiak »

Cześć
Widziałem na tym forum, że można oznaczyć żerdzianki na podstawie tarczki. Obejrzałem dokładnie kózkę i chyba wszystko wskazuje na to, że to jednak M. sartor.
I jeszcze jedno pytanie, czy wzór na pokrywach ma jakieś znaczenie w określaniu gatunku.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2010, 21:31 - wt przez Wojciech Kubiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Hej
Niestety nie. Bywa bardzo zmienny u każdego gatunku. Jest efektem występowania na pokrywach jasnych włosków, które czasami się wycierają. Także pozostaje wygląd tarczki i nasadowej części pokryw (ukośne wgniecenie, lub jego brak)
Pozdrawiam :wink:
Przemek Tokarski

Post autor: Przemek Tokarski »

Proponuję żebyś wrzucił jakieś zdjęcie to fachowcy Ci pomogą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”