Nowy podręcznik do entomologii

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Nowy podręcznik do entomologii

Post autor: Marek Przewoźny »

Ukazał się właśnie pierwszy tom podręcznika "Entomologia Ogólna" pod redakcją prof. Barbary Wilkaniec, wydawnictwo PWRiL
np tutaj jest już w sprzedarzy http://www.taniaksiazka.pl/entomologia- ... 02014.html

Znalazłem przez przypadek podczas przeszukiwania Allegro, gdyż wydawnictwo jeszcze nie ma tego na swej stronie, co jest dziwne http://www.pwril.com/
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: XU91

Post autor: Damian Bruder »

Ja również dzisiaj wpadłem na tą książkę przez allegro :smile:
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Czy ktoś wie, co to warte ? Pytam czy może różni się jakoś zawartością od powiedzmy pierwszego tomu Entomologii leśnej. Zwykle kolejne publikacje z tego samego to odkurzanie starych podręczników, więc chętnie posłucham opinii kogoś kto już ma ta pozycję :)
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Miłosz dobrze to ująłeś!
Warto by było zapoznać się z jakimiś opiniami na ten temat, bo kupowanie kolejnej książki różniącej się w kilku procentach zawartością od książek będących na rynku to niepotrzebny wydatek. Zapoznał się ktokolwiek z jej zawartością??? Pytanie pewnie skierowane głównie do pracowników naukowych uczelni uczących entomologii...oni jedynie potrafią szybko ocenić przydatność takiej książeczki.
Ostatnio zmieniony 09 lutego 2010, 11:46 - wt przez Przemek Zięba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Entomologia ogólna jak nazwa wskazuje to chyba jednak jest inna niż entomologia leśna (która zgodnie z nazwą musi być zawężona), poza tym na polskim rynku brak było entomologii ogólnej. Przypominam że ostatni taki podręcznik to był Szwanwicz i to był rok 1956.
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

Ja zamówiłem. Podzielę się wrażeniami kiedy dojdzie.
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Wrzuć jakieś zdjęcia dwóch przykładowych stron:)
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Miłosz Mazur pisze:Czy ktoś wie, co to warte ?
Swego czasu ukazała się książka Entomologia stosowana pod redakcją tej samej autorki, widziałem to dzieło i niestety był tam poważny zgrzyt. Tytuł wyraźny a ostatni rozdział omawiał takie "owady" jak szpaka, nornika i inne ptaki i ssaki niszczące uprawy :wink:
Jak ktoś ma na półce niech sobie zajrzy, chodzi o ta książkę:
http://www.techniczna.com.pl/skroty/83-7160-267-7.htm
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

No to chyba Marku można sobie odpuścić zakup w zaistniałej sytuacji :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

Chwała autorom. ale czy to nie będzie jakiś nudny podręcznik akademicki do katowania studentów (niestety)? jest sporo ciekawych pozycji anglojęzycznych, można czasem coś trafić na allegro. Tak na marginesie ktoś sprzątnął mi poniższą książkę Outline of Entomology, bo nie czuwałem nad aukcja (generalnie nie ma zainteresowania takimi pozycjami). Miała chyba z 400-500 stron, ciekawy jestem czy było warto, może ktoś z forum to kupił?

Jedna z ciekawszych książek jakie trafiłem to Bernhard Klausnitzer 'Insects, their biology and Cultural history", gdzie oprócz dość ogólnych informacji o poszczególnych rzędach jest mnóstwo historycznych informacji na ich temat, od dzieł antycznych po wiek XVIII, kiedy można powiedzieć zaczęła się współczesna entomologia. przytacza wiele fragmentów z dawnych dzieł. Ciekawe podsumowanie na temat rozwoju naszej wiedzy. Wydane w 1987 w DDR :-)
Załączniki
653782085.jpeg
Przejrzano 3693 razy
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

W księgarni zdołałem się przyjrzeć tej książce. Niestety jak dla mnie wielki zawód ... Większość rzeczy potraktowana bardzo ogólnie a cały układ bardziej licealny niż akademicki. Rysunki kiepskie i dobrze znane z innych podręczników do zoologii bezkręgowców, jest tam przepisany i przerysowany chyba cały podręcznik Szwanowicza.
Część systematyczna strasznie ogólna !!! rysunki słabe i schematyczne, na temat poszczególnych grup owadów często po zaledwie kilka zdań, o chrząszczach zaledwie 2 strony w sumie z jednym schematycznym rysunkiem jakiejś kózki (nazwy brak, jedynie informacja że to rodzina kózkowate).
Jedyny plus książki to część dotycząca ekologii owadów i metod badań terenowych opracowana przez Marka Bunalskiego. Nie ma tego za dużo ale to akurat rzeczy, które rzadko pojawiają się w podręcznikach więc dobrze się stało, że ktoś to zgrabnie podsumował.
Generalnie więc. Książkę polecam raczej początkującym entomologom, którym brakuje podstawowych wiadomości. Jako podręcznik akademicki to raczej tylko na kursy w rodzaju "zoologia ogólna", na pewno nie "entomologia". Część dotycząca morfologii jest moim zdaniem dużo lepiej opisana w Entomologii Leśnej Szujeckiego, a pewne morfologiczne działy są o wiele lepiej opisane na naszym forum.

I chyba tyle....
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Re: Nowy podręcznik do entomologii

Ukazał się drugi tom tej pozycji: Entomologia szczegółowa.
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Re: Nowy podręcznik do entomologii

Post autor: Grzegorz Michoński »

Ze spisu treści - 12 rozdziałów i dopiero w ostatnim ochrona gatunkowa i przegląd wybranych rodzin i gatunków owadów. Całe 11 poświęcone ich zwalczaniu.
ODPOWIEDZ