Zagadka dla karabidologów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M. Stachowiak
Been thanked: 1 time

Zagadka dla karabidologów

Post autor: M. Stachowiak »

Dawno już nie było zagadek. Warto zatem do nich wrócić. Poszukiwanie rozwiązania może uprzyjemnić długie wieczory, a jednocześnie przyczyni się do wzbogacenia znajomości biegaczowatych. Tym razem zagadka nie będzie zbyt trudna. Proszę odpowiedzieć na pytanie „Co to jest?” i podać nazwę gatunku (lub przynajmniej rodzaju). Odpowiedzi naturalnie należy ukrywać :wink:!
Załączniki
Car - zag.jpg
Przejrzano 3461 razy
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy
Specjalność: Collembola
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Post autor: Dominika+Jurek Radwańscy »

[hide]Leistus?[/hide]
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2009, 12:02 - wt przez Dominika+Jurek Radwańscy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Jurek OK! Poprawnie rozpoznałeś rodzaj, ale nie napisałeś, co to jest :wink:. Oczywiście domyślam się, że doskonale wiesz :twisted:.
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy

Jest to coś co bezpośrednio wiąże świat Collembola i Carabidae z naciskiem na słowo bezpośrednio :wink:
Pawel Jaloszynski

Re: Zagadka dla karabidologów

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Tak by było łatwiej (zrobiłem to zdjęcie ponad rok temu i też mi chodziło po głowie, żeby je tu w ramach zgadywanki wrzucić ;-))
Załączniki
potwor.jpg
Przejrzano 3450 razy
Grabo

Post autor: Grabo »

[hide]W czwartek odpowiem, bo wtedy będe w zbiorze chrząszczy.
W swoich zbiorach nie posiadam niestety Leistusa żadnego.. :sad:
Ale posoedze troszke nad tą zagadeczką[/hide]
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2009, 15:39 - wt przez Grabo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy

Upss, zły tag. Chciałem ukryć wiadomość, a widzę, że zepsułem zabawę. Przepraszam, zmienię to za raz. Może jeszcze nie wszyscy to widzieli :oops:
Krzysztof Staroń

Post autor: Krzysztof Staroń »

[hide]Leistus piceus Fr.[/hide]
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

No i Grabo zepsuł innym zabawę... :evil:

Krzysztof! Rodzaj poprawny, gatunek nie. Ten, którego fragment zilustrowałem należy do innego podrodzaju :wink:. I tu ciekawostka! Cechą pozwalającą odróżnić oba reprezentowane w faunie Polski podrodzaje jest liczba szczeci na wierzchołku pałeczkowatego wyrostka pieńka. U przedstawicieli podrodzaju nominatywnego, do którego należy wymieniony przez Ciebie gatunek są ich trzy.
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2009, 16:02 - wt przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Grabo

coraz cieplej.. :razz:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

M. Stachowiak pisze:No i Grabo zepsuł innym zabawę... :evil:
Ukryłam odpowiedź, może nie wszyscy jeszcze widzieli.
Grabo

jak to zepsuł?
niczego nie zepsułem, wypraszam sobie.
A może to jest
Grabo

a czy trzeci człon czułka jest krótszy niż 5?
Pawel Jaloszynski

Grabo pisze:jak to zepsuł?
Nie zepsuł; ja też wstawiłem swój obrazek w przekonaniu, że już po wszystkim, skoro pojawiła się odpowiedź otwartym tekstem i Mietek nie protestuje ;-).

Paweł
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Jako autor postu mam podgląd ukrytego tekstu, wobec czego trudno mi ocenić, czy był on „jawny” czy nie. W każdym razie pomogła tu interwencja Anety, która „otwarte” teksty ukryła. Dzięki temu inni forumowicze nadal będą mogli zmierzyć się z zagadką :smile:.
Grabo pisze:a czy trzeci człon czułka jest krótszy niż 5?
Tak, jest krótszy, ale na załączonym zdjęciu tego nie widać :wink:. Znaczy się, poprawnie rozwiązałeś zagadkę odnośnie identyfikacji gatunku. W celu udzielenia pełnej odpowiedzi na zadane pytanie dopowiedz jeszcze, jaka część ciała chrząszcza jest zilustrowana.
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times

Post autor: Bartek Pacuk »

[hide]
M. Stachowiak pisze:Tym razem zagadka nie będzie zbyt trudna.
Do rodzaju to i owszem, prosta. Ale do gatunku to już mniej. Zdjęcie Pawła zawęziło mój wybór do 2 gatunków, przy czym bardziej prawdopodobny wydawał mi się Leistus ferrugineus (jasną barwą się zasugerowałem).
M. Stachowiak pisze:liczba szczeci na wierzchołku pałeczkowatego wyrostka pieńka
Ten wyrostek to to coś znajdujące się między jednym a drugim głaszczkiem na Twoim zdjęciu, tak? Nie znam tej cechy, z kluczy pamiętam rozróżnienie po układzie szczeci na języczku... :???:
M. Stachowiak pisze:Krzysztof! Rodzaj poprawny, gatunek nie. Ten, którego fragment zilustrowałem należy do innego podrodzaju
M. Stachowiak pisze:U przedstawicieli podrodzaju nominatywnego, do którego należy wymieniony przez Ciebie gatunek są ich trzy.
Tu już sprawa była dla mnie jasna-jednak Leistus rufomarginatus...A dokładniej żuwka (maxilla) z głaszczkami - musiałem sprawdzić, bo nie pamiętałem tej nazwy :razz:[/hide]
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

[hide]Podgląd[/hide]
Grabo

co za część to nie wiem, ale wiem jak wygląda...
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Bartek Pacuk pisze:Ten wyrostek to to coś znajdujące się między jednym a drugim głaszczkiem na Twoim zdjęciu, tak? Nie znam tej cechy, z kluczy pamiętam rozróżnienie po układzie szczeci na języczku...
Bo tej cechy jeszcze nikt w kluczach nie podawał :grin:
Nie „żuwka”, tylko „żuchwa” (lub według niektórych „szczęka”); żuwki są częściami żuchwy — jest lacinia, czyli żuwka wewnętrzna (to ta hakowato zagięta z grzebieniem szczecinek wzdłuż krawędzi wewnętrznej) i galea — dwuczłonowa żuwka zewnętrzna.
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2009, 10:20 - czw przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 3 razy.
Grabo

właśnie żaden do tej pory nie podawał i na tym polegała trudność co to jest za gatunek.
Niestety wiele istotnych cech nie ma w kluczach.
W związku z tym ja i pewnie wielu innych młodych entomologów byłoby za tym, żeby powstawały jakieś nowe kluczy do poszczególnych plemion Carabidae.
Oczywiście w mniejszym lub w większym stopniu domyślam się ile jest pracy z napisaniem klucza. Poza tym jest to w pewien sposób forma dzielenia się swoim ogromnym doświadczeniem, co nie zawsze chcą wszyscy czynić. Akurat to mnie nie dziwi, ale w końcu jak to Mietek pięknie ujął, wiele "dupogodzin" przy binokularze.
Jeszcze raz dziękuje za taką zagadkę i proszę o więcej.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Dobrze, skoro zagadka jest już rozwiązana, to w ramach świątecznego prezentu (i jednocześnie jako nagrodę dla dociekliwych :grin:) udostępnię ilustrowany klucz do notowanych z Polski Leistusów :wink:.
Pawel Jaloszynski

Mietek, a swoją drogą na twoim zdjęciu nie widać zbyt dobrze czy ten wyrostek jest na pieńku czy na palpiferze. To jest widok od spodu?

Paweł
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times

Post autor: Bartek Pacuk »

M. Stachowiak pisze:Nie „żuwka”, tylko „żuchwa” (lub według niektórych „szczęka”); żuwki są częściami żuchwy — jest lacinia, czyli żuwka wewnętrzna (to ta hakowato zagięta z grzebieniem szczecinek wzdłuż krawędzi wewnętrznej) i galea — dwuczłonowa żuwka zewnętrzna.
Oczywiście masz rację, w pośpiechu nie doczytałem uważnie, jak to tam jest połączone :razz:
M. Stachowiak pisze:w ramach świątecznego prezentu (i jednocześnie jako nagrodę dla dociekliwych :grin: ) udostępnię ilustrowany klucz do notowanych z Polski Leistusów :wink:
Ja się bardzo chętnie zapoznam, choć bardziej czekam na ten fragment do Calathusów :wink:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Pawel Jaloszynski pisze:Mietek, a swoją drogą na twoim zdjęciu nie widać zbyt dobrze czy ten wyrostek jest na pieńku czy na palpiferze. To jest widok od spodu?

Paweł
Tak, to jest widok od spodu. Trudno jest zrobić zdjęcie tak, aby wszystko było „oddzielnie” i dobrze widoczne. Zresztą doskonale wiesz, jak te ustrojstwa wyglądają... Wyrostek oczywiście jest na pieńku (jest jego częścią), ale od trzonu pieńka oddziela go bruzda. Palpifer osadzony jest na stronie górnej pieńka, nad tym wyrostkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”