Zagadka dla karabidologów
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
Zagadka dla karabidologów
Dawno już nie było zagadek. Warto zatem do nich wrócić. Poszukiwanie rozwiązania może uprzyjemnić długie wieczory, a jednocześnie przyczyni się do wzbogacenia znajomości biegaczowatych. Tym razem zagadka nie będzie zbyt trudna. Proszę odpowiedzieć na pytanie „Co to jest?” i podać nazwę gatunku (lub przynajmniej rodzaju). Odpowiedzi naturalnie należy ukrywać
!
- Dominika+Jurek Radwańscy
- Specjalność: Collembola
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 8 times
[hide]Leistus?[/hide]
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2009, 12:02 - wt przez Dominika+Jurek Radwańscy, łącznie zmieniany 1 raz.
- M. Stachowiak
-
Pawel Jaloszynski
Re: Zagadka dla karabidologów
Tak by było łatwiej (zrobiłem to zdjęcie ponad rok temu i też mi chodziło po głowie, żeby je tu w ramach zgadywanki wrzucić
)
-
Grabo
[hide]W czwartek odpowiem, bo wtedy będe w zbiorze chrząszczy.
W swoich zbiorach nie posiadam niestety Leistusa żadnego.. :sad:
Ale posoedze troszke nad tą zagadeczką[/hide]
W swoich zbiorach nie posiadam niestety Leistusa żadnego.. :sad:
Ale posoedze troszke nad tą zagadeczką[/hide]
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2009, 15:39 - wt przez Grabo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Krzysztof Staroń
- M. Stachowiak
No i Grabo zepsuł innym zabawę...
Krzysztof! Rodzaj poprawny, gatunek nie. Ten, którego fragment zilustrowałem należy do innego podrodzaju
. I tu ciekawostka! Cechą pozwalającą odróżnić oba reprezentowane w faunie Polski podrodzaje jest liczba szczeci na wierzchołku pałeczkowatego wyrostka pieńka. U przedstawicieli podrodzaju nominatywnego, do którego należy wymieniony przez Ciebie gatunek są ich trzy.
Krzysztof! Rodzaj poprawny, gatunek nie. Ten, którego fragment zilustrowałem należy do innego podrodzaju
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2009, 16:02 - wt przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pawel Jaloszynski
- M. Stachowiak
Jako autor postu mam podgląd ukrytego tekstu, wobec czego trudno mi ocenić, czy był on „jawny” czy nie. W każdym razie pomogła tu interwencja Anety, która „otwarte” teksty ukryła. Dzięki temu inni forumowicze nadal będą mogli zmierzyć się z zagadką
.
. Znaczy się, poprawnie rozwiązałeś zagadkę odnośnie identyfikacji gatunku. W celu udzielenia pełnej odpowiedzi na zadane pytanie dopowiedz jeszcze, jaka część ciała chrząszcza jest zilustrowana.
Tak, jest krótszy, ale na załączonym zdjęciu tego nie widaćGrabo pisze:a czy trzeci człon czułka jest krótszy niż 5?
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
[hide]
[/hide]
Do rodzaju to i owszem, prosta. Ale do gatunku to już mniej. Zdjęcie Pawła zawęziło mój wybór do 2 gatunków, przy czym bardziej prawdopodobny wydawał mi się Leistus ferrugineus (jasną barwą się zasugerowałem).M. Stachowiak pisze:Tym razem zagadka nie będzie zbyt trudna.
Ten wyrostek to to coś znajdujące się między jednym a drugim głaszczkiem na Twoim zdjęciu, tak? Nie znam tej cechy, z kluczy pamiętam rozróżnienie po układzie szczeci na języczku...M. Stachowiak pisze:liczba szczeci na wierzchołku pałeczkowatego wyrostka pieńka
M. Stachowiak pisze:Krzysztof! Rodzaj poprawny, gatunek nie. Ten, którego fragment zilustrowałem należy do innego podrodzaju
Tu już sprawa była dla mnie jasna-jednak Leistus rufomarginatus...A dokładniej żuwka (maxilla) z głaszczkami - musiałem sprawdzić, bo nie pamiętałem tej nazwyM. Stachowiak pisze:U przedstawicieli podrodzaju nominatywnego, do którego należy wymieniony przez Ciebie gatunek są ich trzy.
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
- M. Stachowiak
Bo tej cechy jeszcze nikt w kluczach nie podawałBartek Pacuk pisze:Ten wyrostek to to coś znajdujące się między jednym a drugim głaszczkiem na Twoim zdjęciu, tak? Nie znam tej cechy, z kluczy pamiętam rozróżnienie po układzie szczeci na języczku...
Nie „żuwka”, tylko „żuchwa” (lub według niektórych „szczęka”); żuwki są częściami żuchwy — jest lacinia, czyli żuwka wewnętrzna (to ta hakowato zagięta z grzebieniem szczecinek wzdłuż krawędzi wewnętrznej) i galea — dwuczłonowa żuwka zewnętrzna.
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2009, 10:20 - czw przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Grabo
właśnie żaden do tej pory nie podawał i na tym polegała trudność co to jest za gatunek.
Niestety wiele istotnych cech nie ma w kluczach.
W związku z tym ja i pewnie wielu innych młodych entomologów byłoby za tym, żeby powstawały jakieś nowe kluczy do poszczególnych plemion Carabidae.
Oczywiście w mniejszym lub w większym stopniu domyślam się ile jest pracy z napisaniem klucza. Poza tym jest to w pewien sposób forma dzielenia się swoim ogromnym doświadczeniem, co nie zawsze chcą wszyscy czynić. Akurat to mnie nie dziwi, ale w końcu jak to Mietek pięknie ujął, wiele "dupogodzin" przy binokularze.
Jeszcze raz dziękuje za taką zagadkę i proszę o więcej.
Niestety wiele istotnych cech nie ma w kluczach.
W związku z tym ja i pewnie wielu innych młodych entomologów byłoby za tym, żeby powstawały jakieś nowe kluczy do poszczególnych plemion Carabidae.
Oczywiście w mniejszym lub w większym stopniu domyślam się ile jest pracy z napisaniem klucza. Poza tym jest to w pewien sposób forma dzielenia się swoim ogromnym doświadczeniem, co nie zawsze chcą wszyscy czynić. Akurat to mnie nie dziwi, ale w końcu jak to Mietek pięknie ujął, wiele "dupogodzin" przy binokularze.
Jeszcze raz dziękuje za taką zagadkę i proszę o więcej.
- M. Stachowiak
-
Pawel Jaloszynski
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
Oczywiście masz rację, w pośpiechu nie doczytałem uważnie, jak to tam jest połączoneM. Stachowiak pisze:Nie „żuwka”, tylko „żuchwa” (lub według niektórych „szczęka”); żuwki są częściami żuchwy — jest lacinia, czyli żuwka wewnętrzna (to ta hakowato zagięta z grzebieniem szczecinek wzdłuż krawędzi wewnętrznej) i galea — dwuczłonowa żuwka zewnętrzna.
Ja się bardzo chętnie zapoznam, choć bardziej czekam na ten fragment do CalathusówM. Stachowiak pisze:w ramach świątecznego prezentu (i jednocześnie jako nagrodę dla dociekliwych) udostępnię ilustrowany klucz do notowanych z Polski Leistusów
![]()
- M. Stachowiak
Tak, to jest widok od spodu. Trudno jest zrobić zdjęcie tak, aby wszystko było „oddzielnie” i dobrze widoczne. Zresztą doskonale wiesz, jak te ustrojstwa wyglądają... Wyrostek oczywiście jest na pieńku (jest jego częścią), ale od trzonu pieńka oddziela go bruzda. Palpifer osadzony jest na stronie górnej pieńka, nad tym wyrostkiem.Pawel Jaloszynski pisze:Mietek, a swoją drogą na twoim zdjęciu nie widać zbyt dobrze czy ten wyrostek jest na pieńku czy na palpiferze. To jest widok od spodu?
Paweł