zbierz je wszystkie !

Ważki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eutanatos

zbierz je wszystkie !

Post autor: eutanatos »

Witam!
Chciałbym zebrać kolekcje zdjęć WSZYSTKICH ważek występujących w Polsce. Mam jednak mały problem. Zdęcia które znajduje w internecie są często słabej jakości, nie ostre w niskiej rozdzielczości lub najgorsze - błędnie opisane.
Czy zechcielibyście wysłać mi jakieś zdjęcia ważek wykonanych przez siebie? Wiem, że często fotografie te były robione z trudem i wielkim poświeceniem i nie każdy będzie miał ochote udostępniać swoje zbiory.
Kiedy zbiore wszystkie zdjęcia, wtedy będe mógł wysyłać taki pakiet osobom zainteresowanym. Te gatunki których nie będe miał, będe szukał w internecie w jak najlepszej jakości, wcześniej konsultując się z Wami aby mieć pewność, że podpis pasuje do tego co jest na danym zdjęciu.

Wszystkie zainteresowane pomocą osoby BARDZO proszę o przesłanie swoich zdjęć na adres:
[email protected]

z góry dziękuje
Awatar użytkownika
eutanatos

Dziekuje.

Jeśli możesz to poproszę o:
Calopteryx virgo
Onychogomphus forcipatus
Aeshna cyanea
Sympetrum fonscolombii
Sympecma fusca.
Straszka północna
Libellula fulva

Proszę o szerszy odzew :sad:
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Może szerszy będzie, jeśli podasz cel zbierania zdjęć? ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eutanatos

wiec tak

moj mail chyba przyjmuje po 10 mega paczki.

cel to zrobienie sobie albumu z którym mógłbtym porównywać to co sfotografowałem. chciałem do niego zebrać wszystkie polskie ważki, ale nie ryzykując błednych opisów.
bo zdjęć w sieci jest mnóstwo ale mam wątpliwości np: Erythromma lindeniioczobarwnica (łątka) jeziorna. znalazłem zdjęcia w sieci ale ta oczobarwnica ma niebieskie oczy a dwa pozostałe gatunki mają czerwone. czy tak powinno z nią być?
pózniej do zdjęć będe dodawał opis środowisk gdzie dany gatunek się najlepiej czuje i krótkie informacje co do biologii. taka moja podręczna miniencyklopedia :D
Ostatnio zmieniony 05 grudnia 2009, 22:31 - sob przez eutanatos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

eutanatos pisze:bo zdjęć w sieci jest mnóstwo ale mam wątpliwości np: Erythromma lindeniioczobarwnica (łątka) jeziorna. znalazłem zdjęcia w sieci ale ta oczobarwnica ma niebieskie oczy a dwa pozostałe gatunki mają czerwone. czy tak powinno z nią być?
Na te wątpliwości najlepiej odpowie Ci klucz:
http://www.odonata.pl/kluczfam.php

Gdybyś się z nim zapoznał, wiedziałbyś że E. lindeni ma właśnie niebieskie oczy, a u pozostałych Erythromm czerwone oczy mają jedynie samce. Korzystając z klucza nie musisz też porównywać zdjęć w celu oznaczenia, zwłaszcza że to mocno zawodna metoda, nie tylko w przypadku ważek.
Awatar użytkownika
Piotr M.
Specjalność: Odonata_Ephemeroptera

Post autor: Piotr M. »

Ja oznaczać Imago nauczyłem się bez użycia kluczy :razz:

Wydaje mi się ,że dobrze jest korzystać i z klucza i ze zdjęć. Na zdjęciach widzimy pewne niuanse które znacznie ułatwiają oznaczenie prostszych gatunków.Czasami porównuje się dwa zdjęcia różnych gatunków i nie widzi się różnic - i w tedy Oczywiście trzeba sięgnąć po klucz.
To tylko moje podejście i niekoniecznie musi być ono dobre, zresztą ja wogulę jakiś poryty jestem. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Nie no, zdjęcia oczywiście przydają się przy identyfikacji - ale jako dodatek, bo kluczy moim zdaniem nie zastąpią.
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Też uważam że klucze w poznawaniu jakiejś grupy powinny być na początku drogi, chyba że ma się specjalistę pod ręką. Ale dobrze jest też w kolorach zobaczyć co autor klucza ma na myśli.

Sam pomysł ze stworzeniem galerii sam w sobie jest ok. Prędzej czy później zmusi do wysiłku i weryfikacji problemów. Sam zresztą coś takiego zrobiłem na użytek własny w czasach gdy polski internet entomologicznie niemal a ważkowo nie funkcjonował. Najlepsze zdjęcia były wtedy we Francji, Niemczech i Szwecji. Dziś chyba jeszcze tylko Niemcy się jakoś wyróżniają i tam bym ładnych fotek szukał.
Awatar użytkownika
eutanatos

Do zdjęc owadów chce też dodać zdjęcaia roślin które są potrzebne aby dany gatunk mógł w nich składać jaja, bo po samej nazwie rośliny cięzko mi się zorientować co to takiego, pomimo, że zapewne widziałem ją z tysiąc razy. No i oczywiście zdjęcia typowych stanowisk. Choć "typowe stanowisko" heh dochodze czasami do wniosku, że coś takiego nie istnieje...

Klucz ok, zgadza się to baaardzo pożyteczne narzędzie jednak czasami po zdjęciach w kolorze jest poprostu szybciej, a te które nie są tak oczywiste (bo istnieją gatunki bardzo podobne) to wtedy klucz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ODONATA”