A przy okazji, gdyby któryś z kolegów łapał w świecie jakieś Glaphyridae, to jestem bardzo zainteresowany wypożyczeniem do oglądnięcia i oznaczenia (bardzo proszę o kontakt na priv)!
Nowy z Grecji: Amphicoma graeca Nikodym, 2009 (Glaphyridae)
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
Nowy z Grecji: Amphicoma graeca Nikodym, 2009 (Glaphyridae)
Może to kogoś zainteresuje, bo ostatnio sporo osób jeździ na półwysep Bałkański. Właśnie się dowiedziałem, że Nikodym opisał z Grecji nowy gatunek z rodzaju Amphicoma!!! Mogłoby się wydawać, że nie jest to aż takie nadzwyczajne, bo cięgle opisuje się nowe gatunki Glaphyridae z nad morza Śródziemnego. Jednak do tej pory pojedynczy przedstawiciele Amphicoma byli znani z Hiszpani i Włoch, a potem to główne rozmieszczenie w poł-wsch. Azji! No i jednak to coś innego nie rozróżnić jakiegoś gatunku wśród innych podobnych, a co innego odnaleźć w Grecji przedstawiciela zupełnie innego i charakterystycznego rodzaju 
A przy okazji, gdyby któryś z kolegów łapał w świecie jakieś Glaphyridae, to jestem bardzo zainteresowany wypożyczeniem do oglądnięcia i oznaczenia (bardzo proszę o kontakt na priv)!
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
Publikacja zupełnie świeżutka, więc jej tu nie zamieszę. (prawa, prawa, ....)
Milan Nikodým 2009. Two new species of the genus Amphicoma Latreille 1807 from Greece and China - Fujian province (Coleoptera:from Greece and China - Fujian province (Coleoptera:Glaphyridae) - ANIMMA.X No. 30, August 2009: 14-19
Amphicoma graeca n.sp. : Greece bor. occ.; Konitsa env.; 4.6.2008; lgt. Orszulik, lgt. K. Rébl
Tak więc z Grecji kontynentalnej, ale nie wiem czy się tam akurat Radku zapuszczaliście ...
Milan Nikodým 2009. Two new species of the genus Amphicoma Latreille 1807 from Greece and China - Fujian province (Coleoptera:from Greece and China - Fujian province (Coleoptera:Glaphyridae) - ANIMMA.X No. 30, August 2009: 14-19
Amphicoma graeca n.sp. : Greece bor. occ.; Konitsa env.; 4.6.2008; lgt. Orszulik, lgt. K. Rébl
Tak więc z Grecji kontynentalnej, ale nie wiem czy się tam akurat Radku zapuszczaliście ...