Geometridae na Sedum

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Stysz

Geometridae na Sedum

Post autor: Stysz »

W małej skrzynce ogrodowej mam wysadzone Kalanchoe (gruboszowate), całe lato rosły na dworze, w skrzynce rośnie także rozchodnik (Sedun); jakaś odmiana podobna do rozchodnika białego jednak o grubszych i, nieco większych liściach (zimująca). Z uwagi na Kalanchoe skrzynka przywędrowała do mieszkania na parapet.

No i oczywiście wypatrzyłem gąsienice, żerującą na rozchodniku, aż miło patrzeć.
Ma ledwie ok. 1 cm, wygląda na Geometridae, jednak niepodobna do żadnego miernikowca żerującego na Sedum pokazanego na lepidopter.pl, ale może jest zwyczajnie jeszcze za mała?

Da radę rozpoznać?
Pozdrawiam,
Załączniki
2.
2.
Przejrzano 496 razy
1.
1.
Przejrzano 501 razy
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 - czw przez Stysz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Być może to młoda gąsienica Peribatodes rhomboidaria. Sam znalazłem kiedyś taką gąsieniczkę na rosnącej w doniczce lawendzie. To polifag - żeruje na wielu różnych roślinach. Pokazuję zdjęcie mojej.
Załączniki
Peribatodes rhomboidaria gąsienica.jpg
Przejrzano 494 razy
Stysz

Post autor: Stysz »

Dziękuję. Może to być to. Na boku ma jakby jasną linię.
Lepiej to widać na tej fotografii. Ma apetyt (w dwa dni zjadła cztery górne liście z pierwszej fotografii), zatem liczę, że podrośnie
i będzie łatwiej ustalić komu zasmakował rozchodnik.

Skrzynka jest w mieszkaniu od miesiąca, zatem mogę chyba zakładać, że gąsienica wykluła się z jaja złożonego na rozchodniku?
Załączniki
3
3
Przejrzano 494 razy
Ostatnio zmieniony 03 listopada 2009, 15:54 - wt przez Stysz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”