Euthrix potatoria w październiku
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Euthrix potatoria w październiku
Wczoraj zrobiłam poniższe zdjęcie. Przy weryfikacji wywołało zdziwienie, że gąsienica w tym stadium jeszcze się pojawia. Stąd moje pytanie : czy ktoś może jeszcze spotkał się z taką sytuacją, jeśli chodzi o Euthrix potatoria? Ot taka ciekawostka...
Ostatnio zmieniony 29 października 2009, 23:23 - czw przez Almandyn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Piotr Michalik
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Trochę namieszałaś Almandyn swoim postem. Zdziwienie budzi nie sam fakt zimowania gąsienic E.potatoria, bo to sprawa oczywista, ale stadium w którym zimuje. Sama prosisz o możliwie pełną informację (jak Cię informacja nie zadowala, to piszesz kolejne posty na ten sam temat), ale Twoje informacje są dalece niepełne. O tej gąsienicy napisałaś:tylko zdziwiło mnie, zdziwienie...
Nie wynika z tej informacji kiedy zdjęcie zrobiono, ani jak wielka to gąsienica. Podczas obróbki (kadrowania) kasujesz metryczki zdjęć - trudno cokolwiek sprawdzić. Ze zdjęcia wynika, że to dorosła gąsienica, stąd moje zdziwienie, bo takie gąsienice spotyka się w maju (a może faktycznie gąsienica nie była duża?). Jestem ciekawy zdania innych forumowiczów - w jakim stadium spotykają zimujące gąsienice tego gatunku.Jest też jedna gąsienica, chyba Euthrix potatoria. Proszę o weryfikację.
Ostatnio zmieniony 30 października 2009, 17:00 - pt przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Piotr Michalik
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Było dokładnie odwrotnie - Antkowi nie chodziło o to, że gatunek ten w tym stadium jeszcze się pojawia w październiku - Antek dziwił się, że gąsienica już jest tak duża...Przy weryfikacji wywołało zdziwienie, że gąsienica w tym stadium jeszcze się pojawia
P.S. Gąsienica Euthrix potatoria (Linnaeus, 1758) - Podkarpacie, 10.10.2009.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:10:10 14:41:35Image taken on:10 października 2009, 12:41 - sobFocus length:80 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/29Camera-model:NIKON D70
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Gąsienice tego gatunku linieją z tego co pamiętam przynajmniej dwa razy po przezimowaniu, tak więc nie są wcale takie znowu duże. Teraz mają około 2-3 cm, większych nie widziałem. Dorastają końcem maja do sporych rozmiarów.
Wielokrotnie je znajdowałem bo się nie ukrywają na trawach, a dodatkowo w bezwietrzne dni zdradza je dźwięk gryzionej trawy
Wystarczy sobie usiąść 0w trawsku i nasłuchiwać. Mówię poważnie 
Wielokrotnie je znajdowałem bo się nie ukrywają na trawach, a dodatkowo w bezwietrzne dni zdradza je dźwięk gryzionej trawy
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
I o to mi chodziło - czy w tym stadium ( czytaj tej wielkości ) ktoś je obserwował. Ta z 28.10 miała ok. 5-6 cm ( była wielkości małego palca u ręki - miarki ze sobą nie wzięłam, ale okazuje się to pożyteczne aby ją ze sobą nosić ). Stąd wniosek, że powinna być o tej porze o połowę mniejsza. Ciekawe czy przeżyje? ( pytanie retoryczne )
Co do metryczek to nie wnoszą one nic oprócz zwiększenia pojemności zdjęcia, chyba, że kogoś interesują parametry ( czas, przesłona i takie tam ), a data jest prawdziwa...chyba sobie ufamy...?
Jeżeli uważacie, że niepotrzebnie utworzyłam ten wątek, jeśli to możliwe proszę o wykasowanie go.
Co do metryczek to nie wnoszą one nic oprócz zwiększenia pojemności zdjęcia, chyba, że kogoś interesują parametry ( czas, przesłona i takie tam ), a data jest prawdziwa...chyba sobie ufamy...?
Jeżeli uważacie, że niepotrzebnie utworzyłam ten wątek, jeśli to możliwe proszę o wykasowanie go.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
To dobre pytanie. Na ogół gąsienice zimują w określonym stadium. Jeśli je przekroczą, to oznacza, że zamiast zimowania, będą dalej żerowały, aż do przepoczwarczenia. Zbyt niska temperatura (listopad) zapewne jej to uniemożliwi, i gąsienica ma małe szanse na przeżycie tej zimy.Ciekawe czy przeżyje?
Masz rację, to na ogół około 40 KB. Dlatego autorom zdjęć sugeruje się podawanie dokładniejszych danych o prezentowanym zdjęciu - to bardzo ułatwia oznaczanie i ewentualny komentarz.Co do metryczek to nie wnoszą one nic oprócz zwiększenia pojemności zdjęcia
Nie mamy powodu, by Ci nie ufać. Ale były na tym forum przypadki z manipulowaniem zdjęciami, co się skończyło wykluczeniem delikwentów z forum.data jest prawdziwa...chyba sobie ufamy...?
-
Piotr Michalik