Euthrix potatoria w październiku

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Almandyn
Been thanked: 1 time

Euthrix potatoria w październiku

Post autor: Almandyn »

Wczoraj zrobiłam poniższe zdjęcie. Przy weryfikacji wywołało zdziwienie, że gąsienica w tym stadium jeszcze się pojawia. Stąd moje pytanie : czy ktoś może jeszcze spotkał się z taką sytuacją, jeśli chodzi o Euthrix potatoria? Ot taka ciekawostka...
Ostatnio zmieniony 29 października 2009, 23:23 - czw przez Almandyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Michalik

Post autor: Piotr Michalik »

Ten gatunek zimuje właśnie w stadium gąsienicy tak ze nic w tym dziwnego nie ma.
Awatar użytkownika
Almandyn

Dziękuję za odpowiedź.
Sama sprawdziłam na stronie lepidoptera.eu, tylko zdziwiło mnie, zdziwienie... :roll:
gąsienica to faktycznie barczatka napójka (Euthrix potatoria) - ale to nie może być zdjęcie z dzisiaj - takie wyrośnięte gąsienice spotyka się w maju-czerwcu.
Jeszcze raz dzięki
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

tylko zdziwiło mnie, zdziwienie...
Trochę namieszałaś Almandyn swoim postem. Zdziwienie budzi nie sam fakt zimowania gąsienic E.potatoria, bo to sprawa oczywista, ale stadium w którym zimuje. Sama prosisz o możliwie pełną informację (jak Cię informacja nie zadowala, to piszesz kolejne posty na ten sam temat), ale Twoje informacje są dalece niepełne. O tej gąsienicy napisałaś:
Jest też jedna gąsienica, chyba Euthrix potatoria. Proszę o weryfikację.
Nie wynika z tej informacji kiedy zdjęcie zrobiono, ani jak wielka to gąsienica. Podczas obróbki (kadrowania) kasujesz metryczki zdjęć - trudno cokolwiek sprawdzić. Ze zdjęcia wynika, że to dorosła gąsienica, stąd moje zdziwienie, bo takie gąsienice spotyka się w maju (a może faktycznie gąsienica nie była duża?). Jestem ciekawy zdania innych forumowiczów - w jakim stadium spotykają zimujące gąsienice tego gatunku.
Ostatnio zmieniony 30 października 2009, 17:00 - pt przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 2 razy.
Piotr Michalik

Ja hodowałem ten gatunek w tym roku ale wypościłem gąsienice ponad miesiąc temu miały około 3cm Tak poza tematem dodam ze nie dawno przepoczwarzyły mi się gąsienice Lasiocampa quercus hodowane w domu.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Przy weryfikacji wywołało zdziwienie, że gąsienica w tym stadium jeszcze się pojawia
Było dokładnie odwrotnie - Antkowi nie chodziło o to, że gatunek ten w tym stadium jeszcze się pojawia w październiku - Antek dziwił się, że gąsienica już jest tak duża...

P.S. Gąsienica Euthrix potatoria (Linnaeus, 1758) - Podkarpacie, 10.10.2009.
Załączniki
Gąsienica Euthrix potatoria (Linnaeus, 1758) - Podkarpacie, EA93 - 10.10.2009.
Gąsienica Euthrix potatoria (Linnaeus, 1758) - Podkarpacie, EA93 - 10.10.2009.
Przejrzano 2479 razy
Original image recording time:
2009:10:10 14:41:35
Image taken on:
10 października 2009, 12:41 - sob
Focus length:
80 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/29
Camera-model:
NIKON D70
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Gąsienice tego gatunku linieją z tego co pamiętam przynajmniej dwa razy po przezimowaniu, tak więc nie są wcale takie znowu duże. Teraz mają około 2-3 cm, większych nie widziałem. Dorastają końcem maja do sporych rozmiarów.

Wielokrotnie je znajdowałem bo się nie ukrywają na trawach, a dodatkowo w bezwietrzne dni zdradza je dźwięk gryzionej trawy :) Wystarczy sobie usiąść 0w trawsku i nasłuchiwać. Mówię poważnie :)
Awatar użytkownika
Almandyn

I o to mi chodziło - czy w tym stadium ( czytaj tej wielkości ) ktoś je obserwował. Ta z 28.10 miała ok. 5-6 cm ( była wielkości małego palca u ręki - miarki ze sobą nie wzięłam, ale okazuje się to pożyteczne aby ją ze sobą nosić ). Stąd wniosek, że powinna być o tej porze o połowę mniejsza. Ciekawe czy przeżyje? ( pytanie retoryczne )

Co do metryczek to nie wnoszą one nic oprócz zwiększenia pojemności zdjęcia, chyba, że kogoś interesują parametry ( czas, przesłona i takie tam ), a data jest prawdziwa...chyba sobie ufamy...?

Jeżeli uważacie, że niepotrzebnie utworzyłam ten wątek, jeśli to możliwe proszę o wykasowanie go. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Ciekawe czy przeżyje?
To dobre pytanie. Na ogół gąsienice zimują w określonym stadium. Jeśli je przekroczą, to oznacza, że zamiast zimowania, będą dalej żerowały, aż do przepoczwarczenia. Zbyt niska temperatura (listopad) zapewne jej to uniemożliwi, i gąsienica ma małe szanse na przeżycie tej zimy.
Co do metryczek to nie wnoszą one nic oprócz zwiększenia pojemności zdjęcia
Masz rację, to na ogół około 40 KB. Dlatego autorom zdjęć sugeruje się podawanie dokładniejszych danych o prezentowanym zdjęciu - to bardzo ułatwia oznaczanie i ewentualny komentarz.
data jest prawdziwa...chyba sobie ufamy...?
Nie mamy powodu, by Ci nie ufać. Ale były na tym forum przypadki z manipulowaniem zdjęciami, co się skończyło wykluczeniem delikwentów z forum.
Awatar użytkownika
panczo

Post autor: panczo »

Moją gąsienniczkę sfotografowałem 31.10.2009 koło Skierniewic. Rozumiem, że to też Euthrix potatoria
Załączniki
3.jpg
Przejrzano 2478 razy
2.jpg
Przejrzano 2477 razy
1.jpg
Przejrzano 2479 razy
Piotr Michalik

TAK to też Euthrix potatoria.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”