Witam
Dzisiaj podczas porządkowania ogródka znalazłem zakopaną w ziemi poczwarkę.
Jak przypuszczam w tym roku już nic z niej nie wyjdzię. Chciałbym ją przechować przez zimę, tylko nie wiem jak. Czy powinienem ją trzymać zakopaną w ziemi w jakimś pojemniku, czy może leżeć na wierzchu? Gdzie powinienem ją trzymać, w pokoju czy może gdzieś gdzie jest niższa temp.? itd.
Pytanie o poczwarke
-
Grześ
Pytanie o poczwarke
Ostatnio zmieniony 09 października 2009, 19:12 - pt przez Grześ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Paweł Walkiewicz
- Kontakt:
Jeżeli trzymałbyś ją w pokoju, to zależnie od gatunku motyl wyjdzie jeszcze jesienią lub zimą, albo (w przypadku gatunków jednopokoleniowych, których poczwarki zimują obligatoryjnie) nie wyjdzie nic. Możesz przetrzymać ją przez zimę w lodówce lub w warunkach zbliżonych do naturalnych tj. na zewnątrz, płytko zakopaną lub czymś (np. mchem) przykrytą. O zimowaniu poczwarek możesz poczytać w "Praktycznych wskazówkach.." W. Niesiołowskiego, które możesz w wersji elektronicznej ściągnąć z działu Download.
-
Grześ
Dzięki za podanie literatury, poczytam na pewno się czegoś ciekawego dowiem.
Dorzucę jeszcze zdjęcia, może ktoś ją rozpozna.
Dorzucę jeszcze zdjęcia, może ktoś ją rozpozna.
Ostatnio zmieniony 10 października 2009, 12:16 - sob przez Grześ, łącznie zmieniany 1 raz.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Oznaczanie poczwarek to nie taka prosta sprawa - rzekłbym nawet, beznadziejna. Wygląda na jakąś sówkę, ale i to nie jest na 100% pewne. Z pewnym prawdopodobieństwem można je oznaczać do rodziny, dokładniej to tylko niektóre. W Europie ekspertów od oznaczania poczwarek jest ledwie kilku. Mogę polecić dodatkowo dwutomowe wydanie z tej dziedziny: "Lepidoptera pupae" - tom z tablicami w załączniku.
- Damian Bruder
- UTM: XU91