Tenebrionidae do oznaczenia

Mycetophagidae, Ciidae, Tetratomidae, Melandryidae, Mordellidae, Rhipiphoridae, Zopheridae, Tenebrionidae, Prostomidae, Oedemeridae, Meloidae, Mycteridae, Boridae, Pythidae, Pyrochroidae, Salpingidae, Anthicidae, Aderidae, Scraptiidae.
ODPOWIEDZ
brakkonta

Tenebrionidae do oznaczenia

Post autor: brakkonta »

Witam.
Sprzątania bajzlu ciąg dalszy. Dołączam cztery fotki czarnuchów. Sterczą nieoznaczone, a to mnie wkurza. Pimelia jest z południa słonecznej Italii łapana przez osobistego mego Syna na wakacjach, korsykański brat - wiadomo skąd. Wygląda na jakąś Tentyria sp. Pozostałe - "1" i "2" (szlag wie co to za rodzaje :roll: ) teoretycznie są z Bułgarii (cholera wie przez kogo i gdzie łapane - są, to i nie chcę ich mieć w formie N.N). Proszę o pomoc. Będę wdzięczny za podanie choćby rodzajów :mrgreen: .
Mazep
Załączniki
Pimelia z Włoch.JPG
Przejrzano 3063 razy
Original image recording time:
2009:09:19 14:28:33
Image taken on:
19 września 2009, 12:28 - sob
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
200
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
Czarnuch 2 z Bułgarii.JPG
Przejrzano 3063 razy
2009:09:19 14:42:51
Image taken on:
19 września 2009, 12:42 - sob
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/14
ISO speed rating:
200
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
Czarnuch 1 z Bułgarii.JPG
Przejrzano 3064 razy
2009:09:19 14:28:51
Image taken on:
19 września 2009, 12:28 - sob
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
200
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
Czarnuch z Korsyki.JPG
Przejrzano 3063 razy
2009:09:19 15:48:28
Image taken on:
19 września 2009, 13:48 - sob
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/11
ISO speed rating:
200
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
Awatar użytkownika
Michał Brzeski
Specjalność: Cerambycidae
Been thanked: 2 times

Post autor: Michał Brzeski »

Myślę, że...:

1 - Erodius Sp.
2 - Scaurus Sp.
brakkonta

dzięki Michale za podjętą walkę. Czekamy zatem na dalszą pomoc.
ivoš

Tenebrionidae

Post autor: ivoš »

Myślę, że...:

1 - Pimelia Sp.
2 - Tentyria Sp.
brakkonta

Dzięki za pomoc Ivoš.
No to rodzaje mamy z głowy. A gatunek jest możliwy do oznaczenia?
brakkonta

no i jest problem, bo ani Erodius, a tym bardziej Scarus nie występują w Bułgarii :cry: . Tak i cytując mój pierwszy post "teoretycznie z Bułgarii" można etykietki w bajędy włożyć. Okazy są spadkiem z jakichś tam cholera wie jak starych zbiorów i jak to często bywało - fantazyja ludzi ponosiła i etykiety walili jak podeszły. Trudno, nie pierwszy to przypadek, kiedy to Nasi entomoantenaci szaleństwa uprawiali etykietowe :cry:
Mazep
Awatar użytkownika
Michał Brzeski
Specjalność: Cerambycidae
Been thanked: 2 times

Post autor: Michał Brzeski »

J.M. pisze:Okazy są spadkiem z jakichś tam cholera wie jak starych zbiorów i jak to często bywało - fantazyja ludzi ponosiła i etykiety walili jak podeszły. Trudno, nie pierwszy to przypadek, kiedy to Nasi entomoantenaci szaleństwa uprawiali etykietowe
Powinni chyba powołać jakiś rodzaj np. trybunału entomologicznego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , który ścigałby takie fauszerstwa.

Ale tak na serio :wink: ...Taki świadomie przefantazjowany, zaetykietowany okaz może wprowadzić nielada zamieszanie. Albo się wie gdzie sie coś łapało i pisze to na etykiecie albo nic się nie pisze. Takie przekolorowanie etykiety świadczy jedynie o poziomie człowieka, który się tego dopuścił :evil:
Ostatnio zmieniony 20 września 2009, 20:29 - ndz przez Michał Brzeski, łącznie zmieniany 1 raz.
brakkonta

Michał Brzeski pisze:Powinni chyba powołać jakiś rodzaj np. trybunału entomologicznego , który ścigałby takie fauszerstwa. Taki świadomie przefantazjowany, zaetykietowany okaz może wprowadzić nielada zamieszanie. Albo się wie gdzie sie coś łapało i pisze to na etykiecie albo nic się nie pisze. Takie przekorowanie etykiety świadczy jedynie o poziomie człowieka, który się tego dopuścił :evil:
no i całkowita prawda. Miałem (i miewam nadal) do czynienia z takimi cudami. Jest żuczek, jest. Jest nazwany - jest.....jeno ni cholery nie ma prawa być po tej stronie Bosforu !!! No i dupa. Pozostaje mi tedy brnąć przez klucz http://www.coleo-net.de/coleo/html/start.htm i może co uda mi się wystrugać z tych czarnuchów.
Mazep z podziękowaniami dla Wszystkich, którzy pomogli.
brakkonta

Po walce z literaturą (i nie są to klucze z powyższego postu), wyszło na to, że Pimelia to P. bipunctata.
Piotr Kowalski

Post autor: Piotr Kowalski »

Akurat chrząszcze to nie moja działka ale pokazałem zdjęcia zaprzyjaźnionemu entomologowi i cytuję jego wypowiedź:
Oznaczanie chrząszczy, a szczególnie czarnuchów, na podstawie zdjęć to dosyć karkołomne przedsięwzięcie…

Ten pierwszy na pewno nie pochodzi z Bułgarii, to najpewniej przedstawiciel rodzaju Erodius ze Śródziemnomorza.

Ten drugi to rodzaj Scaurus, może być Bułgaria albo Śródziemnomorze, trzeci (Korsyka) to coś z plemienia Tentyrini, być może rodzaj Tentyria, ale ze zdjęcia nic nie wynika.

Pewnie niewiele pomogłem ale cytat potwierdza wypowiedzi poprzednich przedmówców.
Piotr
brakkonta

dzięki Piotrze za zainteresowanie. Podzielam Twoje zdanie co do informacji o czarnuchach z tematu. Pimelia już padła, reszta padnie w zimowe wieczory. Wiem którędy szukać. Niby mi zwisają, ale nie lubię mieć nieoznaczonych robaków.
Mazep
ODPOWIEDZ