Co to jest ?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
damian

Co to jest ?

Post autor: damian »

Witam
Od pewnego czasu w kuchni pojawiają mi się jakieś małe glizdy na suficie i ścianach nie mam pojęcia skąd się biorą kilka razy już je unicestwiłem ale ciągle są nowe wie ktoś co to jest i skąd sie bierze ?
Załączniki
127_4536.JPG
Przejrzano 3010 razy
Original image recording time:
2003:01:19 07:34:37
Image taken on:
19 stycznia 2003, 06:34 - ndz
Focus length:
4.99 mm
Shutter speed:
1/59.998800024 Sec
F-number:
f/4.5
ISO speed rating:
140
Camera-model:
KODAK EASYSHARE CX6200 DIGITAL CAMERA
damian

next
Załączniki
127_4537.JPG
Przejrzano 2994 razy
2003:01:19 07:35:01
Image taken on:
19 stycznia 2003, 06:35 - ndz
Focus length:
4.99 mm
Shutter speed:
1/59.998800024 Sec
F-number:
f/4.5
ISO speed rating:
140
Camera-model:
damian

next
Załączniki
127_4539.JPG
Przejrzano 2994 razy
2003:01:19 07:35:50
Image taken on:
19 stycznia 2003, 06:35 - ndz
Focus length:
4.99 mm
Shutter speed:
1/59.998800024 Sec
F-number:
f/4.5
ISO speed rating:
140
Camera-model:
Awatar użytkownika
Witek Płachta

Post autor: Witek Płachta »

Po pierwsze: Nie musisz pisać nowych postów by dodać kolejne zdjęcie. Wystarczy powtórzyć operację jego dodawania.
Po drugie: Jedyne co na nich widać to to że masz kiepsko pomalowany sufit (za gęsta farba) :wink:
Po trzecie: Chociaż jakby się dobrze przyjrzeć to pewnie jest to czyjaś gąsienica. W przyszłości rób zdjęcia z bliższej odległości.
Pozdrawiam.
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Możliwe, że to Plodia interpunctella albo coś pokrewnego. Miałem to kiedyś w mieszkaniu i gąsienice też lazły najwyżej jak mogły, żeby się przepoczwarczyć. Źródła szukaj w produktach spożywczych, szczególnie zbożowych.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Podejrzewam jakąś muchówkę albo mikrusa. Coś bardzo podobnego zalęgło mi się niedawno w płatkach śniadaniowych, radzę dobrze posprawdzać wszytskie sypkie produkty, od mąk, przez kasze, ryż, płatki wszelakie po bułkę tartą. Na pewno znajdziesz całą rodzinkę. Zwracaj uwagę na drobny brązowo-brunatny pyłek wysypujący się z paczek lub zmieszany z produktem i niewielkie granulki odchodów. Całość zainfekowanego materiału wywalić jak najszybciej. Na przyszłość radzę trzymać takie rzeczy w szczelnych plastykowych pojemnikach.
Ostatnio zmieniony 03 września 2009, 11:42 - czw przez Miłosz Mazur, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Temat przenoszę do odpowiedniego dzialu.
Witas

Post autor: Witas »

Bartek Pacuk pisze:Możliwe, że to Plodia interpunctella
Na 99%
Curculio pisze:Coś bardzo podobnego zalęgło mi się niedawno w płatkach śniadaniowych, radzę dobrze posprawdzać wszytskie sypkie produkty, od mąk, przez kasze, ryż, płatki wszelakie po bułkę tartą. Na pewno znajdziesz całą rodzinkę. Zwracaj uwagę na drobny brązowo-brunatny pyłek wysypujący się z paczek lub zmieszany z produktem i niewielkie granulki odchodów. Całość zainfekowanego materiału wywalić jak najszybciej. Na przyszłość radzę trzymać takie rzeczy w szczelnych plastykowych pojemnikach.
Jak już raz wlazło do domu, to umarł w butach :twisted: Tego nie da rady wyplenić, trzeba się nauczyć z tym żyć. Szczelne pojemniki na żywność też nie za wiele pomogą. Trzeba by WSZYSTKIE produkty zamknąć szczelnie, a i tak cholerstwo będzie.
Tak na marginesie, to co przydybie w domu, bardzo podchodzi rybkom akwariowym :mrgreen:
qba

Re:

Post autor: qba »

Witas pisze:
Bartek Pacuk pisze:Możliwe, że to Plodia interpunctella
Na 99%
Curculio pisze:Coś bardzo podobnego zalęgło mi się niedawno w płatkach śniadaniowych, radzę dobrze posprawdzać wszytskie sypkie produkty, od mąk, przez kasze, ryż, płatki wszelakie po bułkę tartą. Na pewno znajdziesz całą rodzinkę. Zwracaj uwagę na drobny brązowo-brunatny pyłek wysypujący się z paczek lub zmieszany z produktem i niewielkie granulki odchodów. Całość zainfekowanego materiału wywalić jak najszybciej. Na przyszłość radzę trzymać takie rzeczy w szczelnych plastykowych pojemnikach.
Jak już raz wlazło do domu, to umarł w butach :twisted: Tego nie da rady wyplenić, trzeba się nauczyć z tym żyć. Szczelne pojemniki na żywność też nie za wiele pomogą. Trzeba by WSZYSTKIE produkty zamknąć szczelnie, a i tak cholerstwo będzie.
Tak na marginesie, to co przydybie w domu, bardzo podchodzi rybkom akwariowym :mrgreen:
Jeśli to są mole spożywcze (Indian Meal Moth), to da się je wyłapać lepami feromonowymi. Samce się łapią (w ilościach zatrważających) a samice umierają w samotności ...
Jedyny sposób.
Ma tę zaletę, że ściąga samce z całej okolicy, i jak już się wyłapią, to nieprędko się znowu pojawią. Cykl wyłapywania trwa około roku.

No i wyrzuć wszelkie indiańskie jedzenie! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”