Co to jest ?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
damian
Co to jest ?
Witam
Od pewnego czasu w kuchni pojawiają mi się jakieś małe glizdy na suficie i ścianach nie mam pojęcia skąd się biorą kilka razy już je unicestwiłem ale ciągle są nowe wie ktoś co to jest i skąd sie bierze ?
Od pewnego czasu w kuchni pojawiają mi się jakieś małe glizdy na suficie i ścianach nie mam pojęcia skąd się biorą kilka razy już je unicestwiłem ale ciągle są nowe wie ktoś co to jest i skąd sie bierze ?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2003:01:19 07:34:37Image taken on:19 stycznia 2003, 06:34 - ndzFocus length:4.99 mmShutter speed:1/59.998800024 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:140Camera-model:KODAK EASYSHARE CX6200 DIGITAL CAMERA
-
damian
next
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2003:01:19 07:35:01Image taken on:19 stycznia 2003, 06:35 - ndzFocus length:4.99 mmShutter speed:1/59.998800024 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:140Camera-model:KODAK EASYSHARE CX6200 DIGITAL CAMERA
-
damian
next
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2003:01:19 07:35:50Image taken on:19 stycznia 2003, 06:35 - ndzFocus length:4.99 mmShutter speed:1/59.998800024 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:140Camera-model:KODAK EASYSHARE CX6200 DIGITAL CAMERA
- Witek Płachta
Po pierwsze: Nie musisz pisać nowych postów by dodać kolejne zdjęcie. Wystarczy powtórzyć operację jego dodawania.
Po drugie: Jedyne co na nich widać to to że masz kiepsko pomalowany sufit (za gęsta farba)
Po trzecie: Chociaż jakby się dobrze przyjrzeć to pewnie jest to czyjaś gąsienica. W przyszłości rób zdjęcia z bliższej odległości.
Pozdrawiam.
Po drugie: Jedyne co na nich widać to to że masz kiepsko pomalowany sufit (za gęsta farba)
Po trzecie: Chociaż jakby się dobrze przyjrzeć to pewnie jest to czyjaś gąsienica. W przyszłości rób zdjęcia z bliższej odległości.
Pozdrawiam.
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
Podejrzewam jakąś muchówkę albo mikrusa. Coś bardzo podobnego zalęgło mi się niedawno w płatkach śniadaniowych, radzę dobrze posprawdzać wszytskie sypkie produkty, od mąk, przez kasze, ryż, płatki wszelakie po bułkę tartą. Na pewno znajdziesz całą rodzinkę. Zwracaj uwagę na drobny brązowo-brunatny pyłek wysypujący się z paczek lub zmieszany z produktem i niewielkie granulki odchodów. Całość zainfekowanego materiału wywalić jak najszybciej. Na przyszłość radzę trzymać takie rzeczy w szczelnych plastykowych pojemnikach.
Ostatnio zmieniony 03 września 2009, 11:42 - czw przez Miłosz Mazur, łącznie zmieniany 2 razy.
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
-
Witas
Na 99%Bartek Pacuk pisze:Możliwe, że to Plodia interpunctella
Jak już raz wlazło do domu, to umarł w butachCurculio pisze:Coś bardzo podobnego zalęgło mi się niedawno w płatkach śniadaniowych, radzę dobrze posprawdzać wszytskie sypkie produkty, od mąk, przez kasze, ryż, płatki wszelakie po bułkę tartą. Na pewno znajdziesz całą rodzinkę. Zwracaj uwagę na drobny brązowo-brunatny pyłek wysypujący się z paczek lub zmieszany z produktem i niewielkie granulki odchodów. Całość zainfekowanego materiału wywalić jak najszybciej. Na przyszłość radzę trzymać takie rzeczy w szczelnych plastykowych pojemnikach.
Tak na marginesie, to co przydybie w domu, bardzo podchodzi rybkom akwariowym
-
qba
Re:
Jeśli to są mole spożywcze (Indian Meal Moth), to da się je wyłapać lepami feromonowymi. Samce się łapią (w ilościach zatrważających) a samice umierają w samotności ...Witas pisze:Na 99%Bartek Pacuk pisze:Możliwe, że to Plodia interpunctellaJak już raz wlazło do domu, to umarł w butach :twisted: Tego nie da rady wyplenić, trzeba się nauczyć z tym żyć. Szczelne pojemniki na żywność też nie za wiele pomogą. Trzeba by WSZYSTKIE produkty zamknąć szczelnie, a i tak cholerstwo będzie.Curculio pisze:Coś bardzo podobnego zalęgło mi się niedawno w płatkach śniadaniowych, radzę dobrze posprawdzać wszytskie sypkie produkty, od mąk, przez kasze, ryż, płatki wszelakie po bułkę tartą. Na pewno znajdziesz całą rodzinkę. Zwracaj uwagę na drobny brązowo-brunatny pyłek wysypujący się z paczek lub zmieszany z produktem i niewielkie granulki odchodów. Całość zainfekowanego materiału wywalić jak najszybciej. Na przyszłość radzę trzymać takie rzeczy w szczelnych plastykowych pojemnikach.
Tak na marginesie, to co przydybie w domu, bardzo podchodzi rybkom akwariowym :mrgreen:
Jedyny sposób.
Ma tę zaletę, że ściąga samce z całej okolicy, i jak już się wyłapią, to nieprędko się znowu pojawią. Cykl wyłapywania trwa około roku.
No i wyrzuć wszelkie indiańskie jedzenie! :)