Co zaatakowało pasikonika?

Prostoskrzydłe: świerszcze, pasikoniki i inne.
ODPOWIEDZ
Stefan Kozieł

Co zaatakowało pasikonika?

Post autor: Stefan Kozieł »

Jak w temacie. Co zaatakowało tego pasikonika. O nicieniach pasożytujących na pasikonikach słyszałem ale to chyba nie to. Będę wdzięczny za podpowiedź.
Przepraszam ale coś mi się fotki wkleiły nie po kolei.
Załączniki
15_08_2009 015a.jpg
Przejrzano 1913 razy
16_08_2009 023b.JPG
Przejrzano 1900 razy
16_08_2009 023a.jpg
Przejrzano 1897 razy
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Na którym zdjęciu jest zaatakowany pasikonik ? Na dwóch są jakieś jajca, a na trzecim jest siedzący pasikonik na ręczniku i wydaje się być zdrowym typem :???:
Stefan Kozieł

Kamilu! Fotki mi się coś nie po kolei wkleiły.
Na fotce oznaczonej 15_08_2009 015a.jpg jest pasikonik jakiego znalazłem w piątek w przedpokoju na bluzie wiszącej na wieszaku. Wyniosłem go na zewnątrz i zostawiłem na krzaku jałowca. Całą sobotę przesiedział prawie bez ruchu (minimalne ruchy kończynami i czułkami) a w niedzielę wyglądał już tak na na fot: 16_08_2009 023a.jpg.
i fot 16_08_2009 023b.jpg.
Wrzucam jeszcze jedną fot na której widać, że pasikonik został chyba wyjedzony od środka.
Załączniki
16_08_2009 003 (Small).jpg
Przejrzano 1929 razy
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Wygląda jak samica wypełniona jajami, którą coś zaczęło jeść z zewnątrz i zostawiło zawartość odwłoka nieruszoną.
Stefan Kozieł

Dzięki Paweł za podpowiedź. Nie widziałem nigdy jak wyglądają jaja pasikonika stąd moje podejrzenia poszły w innym kierunku. Po pierwsze, że jakiś pasożyt złożył jaja w pasikoniku i wyklute z nich larwy wyjadły go od środka a to co widać to kokony z jakąś ich pośrednią formą rozwojową. Drugą możliwością którą brałem pod uwagę było to, że "coś" zjadło pasikonika i złożyło na nim swoje jaja.
Dzięki więc za wyjaśnienia. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

Pawel Jaloszynski pisze:Wygląda jak samica wypełniona jajami, którą coś zaczęło jeść z zewnątrz i zostawiło zawartość odwłoka nieruszoną.
Dokładnie tak jak mówi Paweł - to są jaja w odwłoku samicy, która albo została przez coś uszkodzona, może ptak rozerwał jej odwłok, z którego widoczne są jaja. Być może samica pasikonika (jako ofiara) została zgubiona przez drapieżnika - intruza. Myślę, że gdyby wyjąć te jaja i zakopać w piasku na nieiwelką głębokość tj. około na 3, 4 cm max, to mogły by się w przyszłym roku wykluć z tych jaj nimfy. Jaja wyglądają jeszce na żywe (przynajmniej na zdjęciu.
Stefan Kozieł

Witam Marcinie!!!
Tak jak napisałem w moim wcześniejszym poście, moje przypuszczenia na temat - co się stało z pasikonikiem, poszły w innym kierunku (niestety!!! niezależnie od wieku, wiedza entomologiczna jest taka jaka jest - mimo wszelkich starań :wink: ).
Po sugestiach Pawła i po lekturze dostępnych mi materiałów, umieściłem to co zostało z pasikonika w plastikowym pojemniku wypełnionym piaskiem i korą.
I taki zestaw wylądował w wilgotnej i zaciemnionej piwnicy.
Zgodnie z Twoją sugestią dosypię jeszcze ok. 2,5 cm piasku (na razie jaja były przykryte mieszaniną piasku i drobnej kory o grub. ok. 0,5 cm) i poczekamy co z tego wyniknie???.
Niezależnie od wyniku dam znać co z tego wyszło.
Pozdrawiam serdecznie!!!
PS. Szukałem po "internecie" jak wyglądają jaja pasikonika ale z marnym skutkiem.
Może znasz jakiś link dzięki któremu mógłbym się dokształcić w tym temacie. Byłbym wdzięczny. :smile:
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

jak coś znajdę Stefanie to dam odpowiedź
pozdr
MK
ODPOWIEDZ