Isturgia roraria i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
romanzamorski
UTM: EV19
profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia

Isturgia roraria i nie tylko

Post autor: romanzamorski »

Po trzytygodniowej przerwie w eksploracji Beskidu Niskiego (wyjazd za motylkami na południe Europy) zaświeciłem w Wapiennym. Przylot pozytywnie mnie zaskoczył. Poniżej próbka tego co przyleciało. A to nie wszystko. Pozdrawiam.
Załączniki
IMGP7073.JPG
Przejrzano 2638 razy
IMGP7067.JPG
Przejrzano 2644 razy
jon

Post autor: jon »

Zawsze marzyłem o spotkaniu z błyszczką chryson. Rorarię miałem kiedyś kilkanaście km od domu, ale to już historia. A gdzie jedziesz?
Awatar użytkownika
romanzamorski

Już wróciłem. Byłem w Grecji i Bułgarii a po drodze łowiliśmy też w Serbii, Macedonii i na Węgrzech. Przejechaliśmy w 12 dni 4 700 km. Głównym celem wyjazdu było pozyskanie okazów Polyommatus ripartii z kilkunastu stanowisk tego motylka w Grecji i Bułgarii oraz zabezpieczenie ich do badań DNA i chromosomów. Wszystko to w celu uzyskania wiedzy nad stopniem pokrewieństwa ponidziańskiego ripartii z populacjami południowoeuropejskimi. Całością projektu kieruje dr Łukasz Przybyłowicz z krakowskiego P.A.N.
Lukaszm

Post autor: Lukaszm »

romanzamorski pisze:Już wróciłem
Roman, zajrzyj do Twojego postu E. distiguenda, tam jest kilka tez i pytań do Ciebie!
Awatar użytkownika
romanzamorski

Tak, tak, widziałem lecz trochę czasu brakuje. Pstryknę fotki posiadanym 2 okazom i wkleje na entomo jak tylko złapię oddech. Dzięki za przypomnienie. Pozdrawiam.
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Been thanked: 2 times

Re: Isturgia roraria i nie tylko

Post autor: Tomasz Blaik »

Dla zainteresowanych, D. chryson występuje w okolicach Cisownicy w Beskidzie Śląskim.
Na znanych mi silnych stanowiskach (żarnowcowych) I. roraria, motyle bardzo rzadko lecą do światła. Tylko raz odnotowałem taki przypadek.
jon

Post autor: jon »

Tomek, dzięki za info o chryson. Pan Szpor miał taki swój sprawdzony sposób na rorarię na Wzgórzach Kiełczyńskich, mianowicie w dzień potrząsał krzakiem żarnowca i odławiał siatką to, co odlatywało. Z bardzo dobrym skutkiem.
Awatar użytkownika
romanzamorski

Wreszcie mogłem wybrać się w teren. Dwa dni lało a wcześniej księżyc świecił w pełni całe noce. Mam kilka miejsc w Beskidzie Niskim które regularnie w tym roku prześwietlam. Tym razem trafiłem znów do Wołowca. Noc bezwietrzna, bezchmurna ale zimna. Przylot jednak nienajgorszy. Za każdym razem gdy tam jestem (a jestem co 2 tygodnie) łowię jakąś "królową nocy". Miesiąc temu była nią Mormo maura, dwa tygodnie temu Crypsedra gemmea, a wczoraj Amphipyra perflua. Oczywiście występują one w towarzystwie świty dworskiej takiej jak: Epione vespertaria, Pungeleria capreolaria, Xestia stigmatica, Notodonta torva czy Chersotis cuprea. Wrócę tam za dwa tygodnie i mam nadzieję, że trafi się jakaś "królowa nocy" najlepiej z niezłą switą.
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Spróbuj połowić te gatunki na przynęty - efekty powinny być dużo lepsze. A. perflua rzadko gości na ekranie a na przynęty jest już częstym gościem. Podobnie jest z M. maura.
Awatar użytkownika
romanzamorski

Nie mam doswiadczenia z lowieniem na przynętę ale spróbuję. Wczoraj coś tam porozwieszałem ale bez echa. Pewnie przynęta do d--y. Nie mam patentu na przynęte. Tym razem miałem wino czerwone z miodem. Wiem ,że bardzo dużo było o przynęcie ale mimo wszystko proszę o przepis na szybką (czas przygotowania) i skuteczną przynętę.
Awatar użytkownika
Robert M.
Kontakt:

Post autor: Robert M. »

osobiscie stosuję wino marki "jabol" czyli tanie i owocowe akurat teraz mam "wiśnia" do tego łyzka miodu szklanka cukru i wszelakie zgniłe opadłe owoce jakie mam pod rękom, jako ze sezon na sliwki to w 90% są to sliwki. Njapierw mieszam wino z cukrem i miodem następnie rozgniatam do tego owoce i wsystko mieszam. wychodzi z tego kolo litra przynęty.
Wczoraj na swiezo wystawiłęm i po 40min kolo 22 była juz Catocala nupta, a mieszkam w centrum miejscowosci i do lasu mam jakies 5km.
Lukaszm

Post autor: Lukaszm »

romanzamorski pisze:Wiem ,że bardzo dużo było o przynęcie ale mimo wszystko proszę o przepis na szybką (czas przygotowania) i skuteczną przynętę.
Moja recepta na najszybszą (wyskok do najbliższego sklepu z odpowiednim asortymentem) przynętę z dużą skutecznością: Tanie wino, najlepiej białe.
Ja stosuję wino o nazwie "Wino" chyba robi to Ostrwin, cena ok.5,50zł. Skuteczność rewelacyjna, dobierając wino warto posłużyć się własnym węchem , gdy zdrowo "jedzie" powinno się nadać...
Reszta w rękach aury i wyboru miejsca, świetnie jest w dołku najlepiej wilgotnym i dobrze wygrzanym, wtedy ciepłe powietrze wraz z zapachem wina unosi się w górę, kusząc czasem bardzo daleko, ale polana, czy nawet środek lasu tez są dobre, no ijak pisał prof. Buszko wilgoć, ma dobry wpływ na dyfuzję zapachów w powietrzu, drobny nawet deszczyk wskazany!
No to powodzenia!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”