nowy gatunek

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
aaa2828

nowy gatunek

Post autor: aaa2828 »

Witam.
Mam pewien problem.
Jeżeli odkryłoby się nowy gatunek owada albo znalazłoby się siedlisko owada, który jest uznawany za gatunek nie występujący w Polsce od kilku lat, to gdzie można zgłosić owe znalezisko?
Gdzie kierować się z takimi informacjami?
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

A cóż to za owad? Proponuję Wiadomości Entomologiczne albo coś tego pokroju.
aaa2828

Temat założyłem przyjmując jedynie założenie, że ktoś odkrył nowy gatunek. W praktyce tak się nie stało.
KlaudiuszK

Post autor: KlaudiuszK »

założenie założenia , ale twórcze :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 17 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Najpierw należałoby potwierdzić oznaczenie u jakiegoś specjalisty.
Samo doniesienie jest sprawą dobrowolną i nie ma takiego obowiązku (dlatego skutek jest taki, że wiele danych o owadach nie trafia do żadnych publikacji).
To że dany gatunek nie był spotykany przez kilka lat i jest w Czerwonej Księdze nie jest niczym nadzwyczajnym bo przyczyn może być wiele. na pewno jednak warto jest to odnotować.
Nie ma organu państwowego, który by tym się zajmował. Właściwie w zależności od tego, jaka to jest grupa (rodzina, rząd) można liczyć, ze ktoś zajmujący się tym odnotuje taki fakt i przy najbliższej okazji gdzieś to upubliczni.
Proponuję skontaktować się z kimś od tego - no właśnie - o jaki gatunek chodzi? Byłoby łatwiej doradzić.

Jeśli owad został tylko uwieczniony na zdjęciu sprawa jest dość trudna. Nie wiem, na ile można mieć pewność, że to ten gatunek, poza tym fotografia to tylko obserwacja. W entomologii obserwacja to coś, czego się nie stosuje przy publikacjach - okaz powinien być. Obserwuje się ptaki i tam to w 100% wystarcza. Dlaczego tak jest - nie będę się rozpisywał, a temat dość długi.
Taka specyfika entomologii.....
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Drogi literowo-cyfrowy anonimie,
Twoja ciekawosc z latwoscia zaspokoja artykuly w Wiadomosciach Entomologicznych (gatunki nowe dla Polski) lub w Genusie (nowe dla nauki), ktore znajdziesz wpisujac w wyszukiwarke internetowa tytuly tych czasopism.

Pawel
aaa2828

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie. Na pewno wszystko mi się przyda.
Pozdrawiam, Patryk :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”