Orthetrum albistylum na Kielecczyźnie
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Orthetrum albistylum na Kielecczyźnie
Witam 4 lipca tego roku zaobserwowałem Orthetrum albistylum w okolicach Ostrowca Św. w miejscowości Rudka (UTM - EB24). Był to osobnik teneralny - samica. Środowiskiem tego gatunku jest bardzo cenne przyrodniczo (nadaje się na DH Natura 2000) torfowisko niskie o dużej różnorodności biologicznej poprzecinane rowami melioracyjnymi. O ile mi wiadomo to jest to jego północna granica zasięgu w Polsce (raczej jest to rzadki gatunek w Polsce i nie tylko) - przynajmniej tak wynika z Dijkstry (2006) oraz za (Kuhn, Burbach 1998) - Libellen in Bayern
poniżej wysyłam zdjęcia:
Jeśli macie jakieś ciekawe spostrzeżenia lub uwagi o tym gatunku to proszę o komantarze
poniżej wysyłam zdjęcia:
Jeśli macie jakieś ciekawe spostrzeżenia lub uwagi o tym gatunku to proszę o komantarze
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Witaj. Swoje spostrzeżenia opisałem w "Ważkach (Odonata) okolic Gostynia (południowa Wielkopolska, natomiast gatunek podsumował później Paweł Buczyński.
Moje stanowiska z pod Gostynia były wtedy (10 lat temu) pewną niespodzianką.
Mapa Dijkstry jest dobra - wynika z niej, że Twoje stanowisko jest w "stałym zasięgu" i choć fajne to nie jest już dziś niczym specjalnym. Ciekawe jest jednak środowisko i nasuwa się pytanie czy faktycznie był to osobnik teneralny czy może juwenilny i przyleciał "skądś" - bo ten na zdjęciu to już się ledwo na juv. łapie, że o teneralnym nie wspomnę.
Moje stanowiska z pod Gostynia były wtedy (10 lat temu) pewną niespodzianką.
Mapa Dijkstry jest dobra - wynika z niej, że Twoje stanowisko jest w "stałym zasięgu" i choć fajne to nie jest już dziś niczym specjalnym. Ciekawe jest jednak środowisko i nasuwa się pytanie czy faktycznie był to osobnik teneralny czy może juwenilny i przyleciał "skądś" - bo ten na zdjęciu to już się ledwo na juv. łapie, że o teneralnym nie wspomnę.
- Marcin Kutera
- Kontakt:
Wydawało mi się, zę to był osobnik teneralny, miałęm wrażenie jakby dopiero wyszedł z egzuwia, było po deszczu i miał jakby lekko błyszczące skrzydła, choć to mógł być już stary osobnik. latał bardzo wolno i pozwalał na zrobienie zdjęć. Jest to własnie ten osobnik ze zdjęcia.
Co do środowiska, to ważka krążyła po tej łące na zdjęciu, choć nie da się wykluczyć, zę doleciał chociażby z okolic starorzeczy porośniętych olsami, lub ewentualnie spod nieopodal oddalonego około 1 km koryta rzeki Kamiennej. Jest też prawdopodobne, że osobnik przyleciał z okolicznych stawów położonych około 300 - 500 metrów od miejsca jego stwierdzenia.
Jacku a gdzie ja mogę dorwać tą publikację - ważki Gostynia...?
Dziękuję za informację
MK
Co do środowiska, to ważka krążyła po tej łące na zdjęciu, choć nie da się wykluczyć, zę doleciał chociażby z okolic starorzeczy porośniętych olsami, lub ewentualnie spod nieopodal oddalonego około 1 km koryta rzeki Kamiennej. Jest też prawdopodobne, że osobnik przyleciał z okolicznych stawów położonych około 300 - 500 metrów od miejsca jego stwierdzenia.
Jacku a gdzie ja mogę dorwać tą publikację - ważki Gostynia...?
Dziękuję za informację
MK
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
- Marcin Kutera
- Kontakt: