Chciałem poinformować, że książka Dijkstra 2006 nie jest w ogóle aktualna jeżeli chodzi o północny zasięg ważek z obu podrzędów. Potwierdzają to zarówno moje dane, jak i dane na szwedzkiej stronie internetowej: www.artportalen.se/default.asp
Fajnie byłoby mieć taką stronkę w Polsce :- )
pozdrawiam
północny europejski zasięg gatunków a dane Dijkstra 2006
-
Szymon Śniegula
- Kontakt:
-
Szymon Śniegula
- Kontakt:
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Ładne obrazki i litery jakby znajome ale poukładane jakoś dziwnie...
A na poważnie to wcale mnie nie dziwi że zasięgi północne się zmieniają. Ale nie negowałbym też Dijkstry. Poszczególne regiony Europy były konsultowane z lokalnymi specjalistami. Zasiegi nie wzięły się, jak u Askew, z kształtu paznokcia. Poza tym minęły 3 lata od publikacji, dodajmy rok na przygotowanie materiałów do druku itp. Są gatunki, które w tym czasie opanowują całe kraje... Poza tym, Dijkstra nie obiecywał że stan z jego książki będzie wieczny. Porównajmy jego dane z Atlasem (ukaże się jesienią)
Pozdrowionka
A na poważnie to wcale mnie nie dziwi że zasięgi północne się zmieniają. Ale nie negowałbym też Dijkstry. Poszczególne regiony Europy były konsultowane z lokalnymi specjalistami. Zasiegi nie wzięły się, jak u Askew, z kształtu paznokcia. Poza tym minęły 3 lata od publikacji, dodajmy rok na przygotowanie materiałów do druku itp. Są gatunki, które w tym czasie opanowują całe kraje... Poza tym, Dijkstra nie obiecywał że stan z jego książki będzie wieczny. Porównajmy jego dane z Atlasem (ukaże się jesienią)
Pozdrowionka
- szymbz
- Kontakt: