Jakiś wujek? Oraz wielki trzmiel.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tiktaalik

Jakiś wujek? Oraz wielki trzmiel.

Post autor: tiktaalik »

Proszę o identyfikację.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Był naprawdę spory, większy od przeciętnego trzmiela.

I jeszcze tylko plujka:

Obrazek
Awatar użytkownika
krzem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: krzem »

ten nieptrzeciętny to jednak zwykły Bombus lapidarius

a plujka to nie plujka, tylko padlinówka cesarska!!
alon
Has thanked: 7 times

Post autor: alon »

"Wujek" to inna rodzina - coś z Rhagionidae, pewnie Rhagio sp.
krzem pisze:ten nieptrzeciętny to jednak zwykły Bombus lapidarius
Tu byłbym bardziej ostrożny. Bombus tak, ale gatunek może potwierdzić jedynie ktoś z dużym doświadczeniem z trzmielami.
krzem pisze:a plujka to nie plujka, tylko padlinówka cesarska!!
Znowu zalecam ostrożność. Lucilia tak, ale niekoniecznie caesar (choć może być). Proponuję Lucilia sp.
Awatar użytkownika
tiktaalik

Teraz jestem mądrzejszy. Dziękuję.
Awatar użytkownika
tiktaalik

Sprawdziłem, ze Bombus lapidarius liczy sobie niecałe 20 mm. Mój okaz był na pewno znacznie większy. Może ma ktoś lepszą propozycję?
Awatar użytkownika
krzem

do 25 mm...
jakie mial skrzydla - czerniawe czy "normalne" ?
Awatar użytkownika
tiktaalik

Nie jestem pewien, nie chcę podawać błędnego opisu. Kamienniki to te, których lata dziesiątki na każdej łące? Jeśli tak, to mój był od nich wiekszy i spotkałem tylko jednego na dość dużym terenie porośniętym trawą.
Awatar użytkownika
krzem

cały problem polega na tym, że zdjęcia nie zrobiłes bardziej od strony dupki :mrgreen:
Awatar użytkownika
tiktaalik

Na poniższym zdjęciu jest kamiennik, tak? Ten, o ktorego pytam na pewno był innego gatunku; odmienne rozmiary i siedlisko.

Obrazek
Awatar użytkownika
krzem

? to może Psithyrus rupestris ?
Awatar użytkownika
tiktaalik

O, widzisz. Pasuje. Nawet nie wiedziałem, ze jest cos takiego, jak pasożytnicze trzmielce. Dziękuję.
alon
Has thanked: 7 times

Post autor: alon »

To zgadywanki. Jeśli chodzi o wielkość, samica pewnie może mieć 25 mm. Ten akurat wygląda mi na trzmiela nie trzmielca, ale nie mam obycia, więc to tylko typ. Pewnie rzeczywiście B. lapidarius, ale mógłby to być również B. soroeensis proteus, B. ruderarius, B. confusus. Generalnie proponuję Bombus sp.
Awatar użytkownika
krzem

tak, zgadywanka, bo zdjęcie takie sobie ;> ciesz sie tiktaalik, że sie Paweł J. po Tobie jeszcze nie przejechał.... :twisted:
Awatar użytkownika
tiktaalik

Taki ostry?
Gdy robiłem zdjęcie, nie wiedziałem jeszcze, ze odwłok jest taki kluczowy. To mnie nieco usprawiedliwia.
Oznaczę sp.
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Jak dla mnie na wszystkich fotkach jest lapidarius. U tego gatunku czerwień jest bardziej karminowa u ruderariusa jaśniejsza - ceglasta. Warto spojrzeć zawsze na koszyczki - lapidarius ma czarne. Poza tym czerń (w końcu jest Melanobombusem), gęste, równo "przystrzyżone" futro i ogólna sylwetka wskazują na lapidariusa. Pewną cechą jest też koliste zagłębienie na ostatnim T.
Awatar użytkownika
tiktaalik

To niemożliwe. Na pierwszego trzmiela (teraz sądzę, ze to był trzmielec czarny) zwróciłem uwagę tylko dlatego, ze wyrożniał się ponadprzeciętnymi rozmiarami. Inaczej nawet bym nie skierował na niego obiektywu. Pamiętam, ze pomyslałem sobie: ale bestia! Drugi to trzmiel jakich wokół latało dziesiatki.
Nie jestem specem, ani ani, ale to nie są te same gatunki.
Awatar użytkownika
krzem

nastepnym razem, o ile jakis bedzie - ułapić, schłodzić, obfotografować i bedzie materiał dowodowy do analizy ;)
Awatar użytkownika
tiktaalik

Mogę ci się wydać przesadnie idealistyczny, czy też sentymentalny, ale nie zabijam żadnych zwierząt, jesli nie muszę. A że nie prowadzę żadnych statystyk ani badań naukowych, czy też quasi-naukowych, ubicie byłoby tym bardziej niewskazane.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzem

a kto mowił o zabijaniu ... toż ja tu najwiekszy przeciwnik zabijania jestem :mrgreen:
schłodzic dla obniżenia aktywnosci ..a potem poczekac az dojdzie do siebie i wypuścic

schladzanie owadów jest najlepszą metodą, zeby troche mniej szybkie były ;)
Awatar użytkownika
tiktaalik

Aha.
Czyli co, do pudełka, a potem do lodówki? (na ile czasu?) Czy są jakieś spraye do chłodzenia na miejscu?
Sam widzisz, ze nie wiedziałbym, jak się do tego zabrać.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Trzmiel nie jest idealnie wyraźny na fotach, ale jego skrzydła wygladają raczej na przezroczyste, a to obalałoby wersję z trzmielcem.
Awatar użytkownika
Brachytron
Kontakt:

tiktaalik pisze:To niemożliwe...
:evil: Niby dla czego niemożliwe? Co to znaczy odmienne siedlisko? Sądząc po tym co piszesz, to nie wiesz jak wygląda trzmielec, a piszesz - niemożliwe? Lapidarius nie ustępuje wielkością rupestrisowi, jest jednym z największych trzmieli. Jak w każdej populacji są osobniki mniejsze i większe. Są tak duże jak silna jest rodzina. Na wszystkich zdjęciach jest lapidarius i koniec dyskusji :evil:

Swoją drogą chyba przydałby się jakiś cykl postów o trzmielach i trzmielcach... :wink:
Awatar użytkownika
tiktaalik

Każdego dnia widuję setki trzmieli kilku róznych gatunków, w tym dziesiatki kamienników. Żaden z nich nawet nie zbliżył się rozmiarami do tego z moich zdjęć. Piszesz, ze lapidarius ma rozmiary zbliżone do trzmielca czarnego. Czemu więc nie widuję lapidariusów 25-mimlmetrowych? Wszystkie , które spotykam są stosunkowo niewielkie. To prawda, ze nie mam wielkiego pojęcia o tzrmielach i trzmielcach, ale różnica w rozmiarze wręcz rzuała się w oczy. Na Wiki podano, ze lapidarius liczy sobie 14-16 mm. długości. To nie są prawidłowe dane? Zdarzają sie dużo większe osobniki? Czy taka zmienność fenotypowa w ramach tego samego gatunku jest czymś normalnym w tym przypadku?
Awatar użytkownika
Brachytron
Kontakt:

tiktaalik pisze:Każdego dnia widuję setki trzmieli kilku róznych gatunków, w tym dziesiatki kamienników. Żaden z nich nawet nie zbliżył się rozmiarami do tego z moich zdjęć. Piszesz, ze lapidarius ma rozmiary zbliżone do trzmielca czarnego. Czemu więc nie widuję lapidariusów 25-mimlmetrowych?
Nie wiem.
tiktaalik pisze:Wszystkie , które spotykam są stosunkowo niewielkie. To prawda, ze nie mam wielkiego pojęcia o tzrmielach i trzmielcach, ale różnica w rozmiarze wręcz rzuała się w oczy. Na Wiki podano, ze lapidarius liczy sobie 14-16 mm. długości. To nie są prawidłowe dane?
Nie są. Myślę, że całe nieporozumienie wynika z kastowości trzmieli. Z tego co piszesz wynika, że obserwowałeś robotnice a zdjęcia zrobiłeś królowej, która jest dużo większa.
Literatura podaje maksymalne rozmiary królowych dla lapidariusa 23 mm a dla rupestrisa 25. To żadna różnica nawet dla kogoś opatrzonego, zwłaszcza jeśli się pamięta o tym, że trzmielce podginają odwłok. Patrzę w zbiór i też nie widzę różnicy w wielkości a zajmuję się nimi ponad 10 lat. Dlatego też zwracam uwagę na istotniejsze cechy niż wielkość.

tiktaalik pisze:Zdarzają sie dużo większe osobniki? Czy taka zmienność fenotypowa w ramach tego samego gatunku jest czymś normalnym w tym przypadku?
Jak pisałem, odpowiedź jest w kastach i sile rodziny. Rupestris nie ma robotnic, więc wszystkie samice jakie widzisz są królowymi i mają 20-25 mm. Dla lapidariusa jest to 18-23 dla królowej i (dane ze zbioru) 6-13 mm dla robotnic. Robotnice są mniejsze gdy gniazdo jest słabe (mała ilość pokarmu), albo zainfekowane, albo pod koniec sezonu gdy gniazdo zaczyna się rozpadać.

Majm nadzieję, że zagadka wyjaśniona :grin:
Awatar użytkownika
tiktaalik

Dzięki za drobizagowe objasnienia. Teraz dopiero czuję się przekonany. Lapidarius królowa. U trzmieli królowe nie prowadzą więc biernego trybu zycia, lecz jak wszystkie inne osobniki latają w celu zdobywania pokarmu?
Awatar użytkownika
Brachytron
Kontakt:

Nie do końca. Młoda królowa zakłada gniazdo, buduje pierwsze "pojemniki" na pokarm, ale gdy tylko pojawią się pierwsze robotnice pozostawia sobie tylko składanie jaj. Podobnie robią osy. Ma to głęboki sens, bo strata robotnicy czy kilku nie wpływa na potencjał gniazda a śmierć królowej jest równoznaczna z jego śmiercią. O tej porze roku są już jednak nowe królowe (te widziałeś), które trochę polatają, pojedzą, pokopulują i pójdą spać - do wiosny...
ODPOWIEDZ