do oznaczenia
-
moiss
do oznaczenia
Polowiec szachownica i... ? (przeblatka atalia?)
A obok który z modraszków? Dziękuję
http://img190.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.us/img190/46/motyle.jpg
A obok który z modraszków? Dziękuję
http://img190.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.us/img190/46/motyle.jpg
- Wojtek Guzik
- alps
Wojtek ma rację, bez spodu skrzydeł oznaczenie tej "przeplatki" będzie bardzo trudne. Dla mnie jednak na aglaję to w ogóle nie wygląda. Może Brenthis ino?
Ostatnio zmieniony 23 lipca 2009, 08:41 - czw przez alps, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek Guzik
Prócz mojej aglaji (przy której cały czas zostaję), dostojka ze zdjęcia rzeczywiście przypomina B. ino. Załączam zdjęcia, które porównują te cztery wymieniane gatunki...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:12 11:04:49Image taken on:12 lipca 2009, 09:04 - ndzFocus length:6.1 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DMC-LZ6
- Tawulec
- Wojtek Guzik
Niestety, nie mam do porównania zdjęć aglaji z innym motylem, jednak u mnie w Krośnie różnica w rozpiętościach skrzydeł jest znaczna. Co do ino, motyl jest zlatany, czarnego brzegu może dobrze nie widać.
Ja sam (może to głupie), często oznaczam motyla po ogólnym wrażeniu; np. selene nie trzyma zazwyczaj skrzydeł ugiętych delikatnie do dołu, tylko nimi powolnie macha, albo trzyma złożone, ma nieco różniący się kształt skrzydeł (czego niestety po tym zdjęciu nie da się jednoznacznie powiedzieć), a z ciemnym nalotem u nasady skrzydeł jeszcze się nie spotkałem.
Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi do moich spostrzeżeń- proszę pisać. Wszelkie wypowiedzi specjalistów mile widziane. Może ktoś jeszcze pomoże rozwiać wątpliwości na temat tej dostojki...
Ja sam (może to głupie), często oznaczam motyla po ogólnym wrażeniu; np. selene nie trzyma zazwyczaj skrzydeł ugiętych delikatnie do dołu, tylko nimi powolnie macha, albo trzyma złożone, ma nieco różniący się kształt skrzydeł (czego niestety po tym zdjęciu nie da się jednoznacznie powiedzieć), a z ciemnym nalotem u nasady skrzydeł jeszcze się nie spotkałem.
Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi do moich spostrzeżeń- proszę pisać. Wszelkie wypowiedzi specjalistów mile widziane. Może ktoś jeszcze pomoże rozwiać wątpliwości na temat tej dostojki...
-
Tomasz Blaik
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Been thanked: 2 times
Motyl na zdjęciu ma drobną kropkę w przepasce zewnętrznej, między żyłkami m2-m3. To jest cecha Argynnis i Brenthis. Duży ciemno przyprószony obszar w części nasadowej skrzydeł tez przemawia za tymi perłowcami, a wyklucza Boloria. Z kolei czarne plamki przy brzegu zewnętrznym mają kształt łukowaty lub zbliżony do znaku "<", przez co obszar tła skrzydeł na zewnątrz od nich jest owalny a nie półksiężycowaty jak u B. ino. Wg mnie perłowiec to samiec Argynnis aglaja.
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2009, 07:47 - pt przez Tomasz Blaik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ramidon
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
-