do oznaczenia

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ODPOWIEDZ
moiss

do oznaczenia

Post autor: moiss »

Polowiec szachownica i... ? (przeblatka atalia?)
A obok który z modraszków? Dziękuję

http://img190.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.us/img190/46/motyle.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

Modraszek- Cupido argiades
polowiec OK
przeplatka to w rzeczywistości któraś z dostojek ( na moje oko A. aglaja), ale bez spodu skrzydeł oznaczyć będzie ciężko...
Awatar użytkownika
alps

Post autor: alps »

Wojtek ma rację, bez spodu skrzydeł oznaczenie tej "przeplatki" będzie bardzo trudne. Dla mnie jednak na aglaję to w ogóle nie wygląda. Może Brenthis ino?
Ostatnio zmieniony 23 lipca 2009, 08:41 - czw przez alps, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Bardziej Boloria selene, albo B.dia. Skłaniam się jednak ku selene.
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Prócz mojej aglaji (przy której cały czas zostaję), dostojka ze zdjęcia rzeczywiście przypomina B. ino. Załączam zdjęcia, które porównują te cztery wymieniane gatunki...
Załączniki
ino.jpg
Przejrzano 1239 razy
aglaja.jpg
Przejrzano 1242 razy
Original image recording time:
2009:07:12 11:04:49
Image taken on:
12 lipca 2009, 09:04 - ndz
Focus length:
6.1 mm
Shutter speed:
1/500 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-LZ6
dia.jpg
Przejrzano 1239 razy
selene.jpg
Przejrzano 1239 razy
Awatar użytkownika
Tawulec

Ino nie. Ino ma czarno obrzeżone skrzydla. Aglaja jest zbyt duży. Porównaj z galatheą. Pozostaję przy selene. A swoją drogą ciekawe B.dia są u Ciebie. "Nasze" mają większe czarne plamki, przy nasadach tylnych skrzydeł wręcz zlewające się ze sobą.
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Niestety, nie mam do porównania zdjęć aglaji z innym motylem, jednak u mnie w Krośnie różnica w rozpiętościach skrzydeł jest znaczna. Co do ino, motyl jest zlatany, czarnego brzegu może dobrze nie widać.
Ja sam (może to głupie), często oznaczam motyla po ogólnym wrażeniu; np. selene nie trzyma zazwyczaj skrzydeł ugiętych delikatnie do dołu, tylko nimi powolnie macha, albo trzyma złożone, ma nieco różniący się kształt skrzydeł (czego niestety po tym zdjęciu nie da się jednoznacznie powiedzieć), a z ciemnym nalotem u nasady skrzydeł jeszcze się nie spotkałem.
Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi do moich spostrzeżeń- proszę pisać. Wszelkie wypowiedzi specjalistów mile widziane. Może ktoś jeszcze pomoże rozwiać wątpliwości na temat tej dostojki...
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Been thanked: 2 times

Post autor: Tomasz Blaik »

Motyl na zdjęciu ma drobną kropkę w przepasce zewnętrznej, między żyłkami m2-m3. To jest cecha Argynnis i Brenthis. Duży ciemno przyprószony obszar w części nasadowej skrzydeł tez przemawia za tymi perłowcami, a wyklucza Boloria. Z kolei czarne plamki przy brzegu zewnętrznym mają kształt łukowaty lub zbliżony do znaku "<", przez co obszar tła skrzydeł na zewnątrz od nich jest owalny a nie półksiężycowaty jak u B. ino. Wg mnie perłowiec to samiec Argynnis aglaja.
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2009, 07:47 - pt przez Tomasz Blaik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ramidon

Post autor: Ramidon »

Aby prawidłowo oznaczyc tą dostojke potrzebny jest spód skrzydeł. Najlepiej byłoby, abys udał sie w teren i sfocił jeszcze raz ten gatunek. Dostojki nie są przeważnie spotykane pojedynczo i podejrzewam, że jeszcze ją znajdziesz.
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Motyl na zdjęciu jest bardzo "płaski" i nie widać dokładnie kształtu skrzydeł, ale zgadzam się z Tomkiem, że to Argynnis aglaja.
Awatar użytkownika
Tawulec

Może i racja. Mi przypominał bardziej Bolorie, niż Argynnisy. Sorry za zamęt :)
moiss

Post autor: moiss »

Dziękuję wszystkim za pomoc. (Motyl został ustrzelony na beskidzkiej łące)
ODPOWIEDZ