malutkie czarne podłużne gryzące robaczki w ogródku - co to?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
sihaja

malutkie czarne podłużne gryzące robaczki w ogródku - co to?

Post autor: sihaja »

Pojawiły się w czerwcu albo w już w lipcu w moim ogrodzie takie maleńkie, czarne robaczki, wyglądają jak "przecinki" :) Chyba latają bo wystarczy wyjśc na taras i zaraz zaczynają oblężenie, ale skrzydełek nie widziałam. Łaskoczą i gryzą jak cholera. Pomożecie mi i powiecie co to jest? Trudno zrobi fotkę bo są za malutkie :)

Ola
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Te maluchy to wciornastki, zwane też przylżeńcami (Thysanoptera). Ale nigdy nie zauważyłam, żeby gryzły.
admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

sihaja

Post autor: sihaja »

Aneta pisze:Te maluchy to wciornastki, zwane też przylżeńcami (Thysanoptera). Ale nigdy nie zauważyłam, żeby gryzły.
Może te moje są jakoś wyjątkowo żarłoczne. Nie zostawiają śladów ale gryzą a może raczej kłują.

Bardzo dziękuję za odpowiedz :)

Ola
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

A może te gryzące to wcale nie przylżeńce, tylko np. jakieś drobniutkie kusaki (Staphylinidae) - są co prawda większe, ale niewprawne oko moze ich nie odróżniać ;)
pinio

Post autor: pinio »

Witam,
zainteresowały mnie te robaki, bo widywałem je nie raz, ale w tym roku jest ich multum i w dodatku gryzą. Długość ok 2mm. Załączam zdjęcie. Trochę nieostre, zrobiłem je przez lupę.

Co to jest?

Pozdrawiam
Załączniki
robak.jpg
Przejrzano 2495 razy
Awatar użytkownika
Marcin Szewczyk
UTM: DD12
Specjalność: Cerambycidae
Been thanked: 1 time

Post autor: Marcin Szewczyk »

Wciornastki - Thysanoptera
sidx

Post autor: sidx »

Witam,

Mamy tego pełno w domu od niedawna, chodzą po ścianach jak się blisko podejdzie to wskakują na nas, bardzo chcemy to zwalczyć czymś, ale nie wiemy czym, prosimy o pomoc jakim środkiem wypsikać pomieszczenia aby się tego pozbyć. poniżej linki jakie udało nam się znaleźć ze zdjęciami to na 100% jest to http://www.chip.pl/artykuly/tips-tricks ... swietlacza
http://sprawdzone.info/2009/07/wciornas ... rne-owady/

Dodamy jeszcze, że widoczne są za dnia wieczorem gdzieś się chowają
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Nie pozbedziesz sie wciornastkow, chyba, ze chcesz uszczelnic caly dom/mieszkanie w stopniu pozwalajacym przetrwac atak gazowy. Zabijanie codziennie osobnikow wchodzacych z zewnatrz jest bez sensu, tak dlugo, jak trwa sezon, beda wchodzic nowe. Mozna sie przeprowadzic na Antarktyde lub zamieszkac w wysokim wiezowcu. Wciornastki nie sa szkodliwe, moga czasem ukluc, ale pewnie czesciej kopniesz sie w kostke przy mijaniu krzesla.

Pawel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”