Pokłonnik osinowiec - obserwacja
- Grzejnik
Pokłonnik osinowiec - obserwacja
Wczoraj po raz pierwszy obserwowałem tego pięknego motyla, niestety nie udało mu sie zrobić zdjęć - był bardzo płochliwy. Może to kogoś zainteresuje: latał w starym lesie mieszanym, dośc wilgotnym, około południa. Ruski Bród DB78.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
-
baiwo
pokłonnik
Witam,
także udało mi się zaobserwować te piękne motylki (3 szt.). Dodaję również zdjęcie (do rozpoznania) osadnika wielkookiego (mój typ), bardzo masowo spotykanego w Puszczy Rominckiej. Obie obserwcaje z dziś tj. 23.06.09. Puszcza Romincka (okolice Hajnówka).
także udało mi się zaobserwować te piękne motylki (3 szt.). Dodaję również zdjęcie (do rozpoznania) osadnika wielkookiego (mój typ), bardzo masowo spotykanego w Puszczy Rominckiej. Obie obserwcaje z dziś tj. 23.06.09. Puszcza Romincka (okolice Hajnówka).
-
Witas
-
Witas
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Witek wiem wiem P Białowieska to chyba Twój ulubiony teren, tu rzeczywiscie nie chodzi o Hajnówkę w P Białowieskiej tylko Hajnówek w P Rominckiej - jak Obwód Kalingradzki. Mam nawet publikację o m dziennych z tego terenu (Sielezniew i inni parki nar i rez przyr) i rzeczywiscie l achine sie potwierdza, co do l populi ton nie pamiętam, ale przypuszczam, zę występuje, gdyż to gatunek raczej szeroko spotykany w naszym kraju - szczególnie w borach mieszanych z fragmentami topoli na obrzeżach
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2009, 17:50 - wt przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz Blaik
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Been thanked: 2 times
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
-
baiwo
Nie zabardzo znam się na motylach, szczególnie nocnych, co do dziennych wiem że w Puszczy Rominckiej występują oba gatunki pokłonników tzn osinowiec i kamilla. Limenitis camilla łapałem chyba w 2006 roku w lesie Kumiecie jeszcze bliżej Gołdapi. Lopinga achine jest na ten czas (czerwiec) chyba najczęściej spotykanym "większym" motylkiem w tej cześci Rominckiej w której bywam. Pozdrawiam i dziękuje za potwierdzenie oznaczenia.
-
Tomasz Blaik
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Been thanked: 2 times
Dla mnie rejony P. Rominckiej, P. Augustowskiej i w ogóle Suwalszczyzna to raj, biorąc pod uwagę to co uchowało się na Opolszczyźnie, zwłaszcza z dziennych, przegrywających z rozwiniętym rolnictwem
Zazdroszczę tych wszystkich lycaonów, alcyonów, camilli, alveusów, arionów które w opolskim już wypadły, a tam nadal hulają. Na szczęście L. populi i ciekawe nocne jeszcze się łowią.
-