Ćmy...

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ODPOWIEDZ
Soulslider

Ćmy...

Post autor: Soulslider »

Witam
Dziś na murze mojej firmy zagościły 2 dość pokaźne ćmy, pomyślałem że to zjawisko może kogoś zainteresować wiec przesyłam kilka fotek.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Jeśli kogoś interesują wieksze rozdzielczości to bez problemu moge podesłać.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Robert M.
Kontakt:

Post autor: Robert M. »

Nic nadzwyczjnego :) Kopulujaca para Smerinthus ocellatus.
Soulslider

robertryba_2005 pisze:Nic nadzwyczjnego :) Kopulujaca para Smerinthus ocellatus.
Jak dla mnie widok niecodzienny ;) już sam rozmiar ów ćmy imponujacy, a dwie w "kupie" to coś nowego ^^ ...długo im "to" zajmuje? bo siedzą tak od rana i ni drgną.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

...długo im "to" zajmuje?
Oj, motyle to mają "możliwości", że ho ho...Pewnie do wieczora jak nic. Jeden z rozdziałów swojej książki "Motyle mego życia" Arkady Fiedler zatytułował "Erotomania motyli". Pisze w nim:
jakże w tych małych, motylich ciałkach fantastycznie pulsowała wszelka pobudliwość erotyczna, jakże doskonale rozwijały się zmysły węchu, wzroku, dotyku. I jakież nieustanne pragnienie płciowej miłości.
i dalej:
Powiadacie, że to bielinki kapustniki tam bujają na łąkach, że to rusałki pawiki, że admirały? Nic podobnego! To wyuzdane Casanovy, przebrane w urocze motyle, to uskrzydlone Don Juany, Adonisy, a jeśli samiczki, to rozpasane Afrodyty, Kleopatry, Messaliny, Pompadourki.
Soulslider

hehe :)
Wielkie dzięki za wyczerpujące info. Kto by pomyślał, że z nich takie ziółka, nie dość, że obżartuchy i pijaki to jeszcze w dodatku erotomani :)
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

Soulslider pisze:obżartuchy i pijaki
Tu niestety nie trafiłeś- te ćmy nie pobierają pokarmu :cool:

Co się tyczy czasu, te ćmy naprawdę długo mogą ze sobą siedzieć- rok temu para tego gatunku siedziała mi trzy dni- miała na to wpływ zapewne temperatura powietrza, która była wtedy bardzo niska...

Pozdrawiam
Soulslider

Uhh... a to ciekawe. Skoro nie pobierają pokarmu to skąd czerpią energię do życia? :S
Chyba z ciekawości przygarnę jakąś książke o owadach bo widzę, że moja "wiedza" opiera się gównie na stereotypach. Myślałem, że ćmy żywią się jak typowe motyle, z tą różnicą, że prowadzą nocny tryb życia.
Tak czy siak, wielkie dzięki za to sprostowanie. :)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Soulslider pisze:Uhh... a to ciekawe. Skoro nie pobierają pokarmu to skąd czerpią energię do życia? :S
Gromadzą ją na zapas będąc w stadium gąsienicy. Ale tak robi mniejsza część ciem - m.in. zawisaki z grupy nastroszy (do której należy własnie S. ocellatus), niektóre pawice. Większość ciem normalnie żeruje w stadium imago. A co do nocnego trybu życia, to są też ćmy (czy raczej Lepidoptera zaliczane tradycyjnie do tej grupy), które latają tylko w dzień, np. kraśniki ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motyle (bez gąsienic) [FOTO-oznaczanie]”