W Dolomitach, w Austrii znaleziono nowy gatunek miernikowca. Informacje pojawiły się w necie: http://tirol.orf.at/stories/366226/
Motyl jest dosyć duży - rozp. skrzydeł około 30 mm. Przypomina ściemnioną formę gatunków z rodzaju Dyscia. Ciekawe, do jakiego rodzaju zostanie zaliczony. Skan części artykułu pochodzi ze strony, której link podałem.
nowy gatunek miernikowca
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- alps
Określenie "Dolomity w Austrii" jest co najmniej niepoprawne, bo właściwe Dolomity leżą w całości na terytorium Włoch, a w Austrii są jedynie tzw. Dolomity Lienzkie, geologicznie podobne do Dolomitów, ale formalnie będące jedynie częścią większej grupy górskiej.
Motyla znaleziono prawdopodobnie we Włoszech.
PS. Po przeczytaniu wstępu to artykułu jestem tego nawet pewien:
Ein weltweit neuer Schmetterling ist in den Südtiroler Dolomiten entdeckt worden. Es handelt sich um den drei Zentimeter großen Dolomiten-Steinspanner. Er kommt ausschließlich in Höhenlagen von etwa 2.000 bis 3.000 Metern vor.
Motyla znaleziono prawdopodobnie we Włoszech.
PS. Po przeczytaniu wstępu to artykułu jestem tego nawet pewien:
Ein weltweit neuer Schmetterling ist in den Südtiroler Dolomiten entdeckt worden. Es handelt sich um den drei Zentimeter großen Dolomiten-Steinspanner. Er kommt ausschließlich in Höhenlagen von etwa 2.000 bis 3.000 Metern vor.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Z geograficznego punktu widzenia masz rację. Ale...
motyla złowiono, jak podaje artykuł w Dolomitach południowego Tyrolu. Fakt, że część Tyrolu (tzw Trydent-Górna Adyga) po I Wojnie Św. przyłączono do Włoch, ale pod tym pojęciem obecnie rozumie się kraj związkowy w Austrii. Wspomniane więc przez Ciebie Alpy Lienzkie są dosyć prawdopodobne. Zapewne dalsze informacje o tym gatunku rozwieją wątpliwości.
motyla złowiono, jak podaje artykuł w Dolomitach południowego Tyrolu. Fakt, że część Tyrolu (tzw Trydent-Górna Adyga) po I Wojnie Św. przyłączono do Włoch, ale pod tym pojęciem obecnie rozumie się kraj związkowy w Austrii. Wspomniane więc przez Ciebie Alpy Lienzkie są dosyć prawdopodobne. Zapewne dalsze informacje o tym gatunku rozwieją wątpliwości.
- alps
Jesli w artykule nie popełniono błędu to motyla znaleziono we Włoszech. "Dolomity południowego Tyrolu" to geograficzna nazwa odnosząca się do kilkunastu grup górskich we włoskich Dolomitach. Najbardziej na północ (pólnocny-wschód) wysuniętą grupą górską jest Dolomiti di Sesto (Sextner Dolomiten), która w całości znajduje się na terytorium Włoch. (najbardziej znanym akcentem tej grupy są turnie z mojego avatara -Tre Cima di Lavaredo).
Szkoda że nie podano bliższej lokalizacji i musimy zgadywać co autor miał na mysli.
Ja ze swojej strony pluję sobie w brodę. Byłem kilkakrotnie w Dolomitach, gdy jeszcze nie interesowałem sie motylami. Gdyby było inaczej może to ja bym odkrył tego miernikowca
Szkoda że nie podano bliższej lokalizacji i musimy zgadywać co autor miał na mysli.
Ja ze swojej strony pluję sobie w brodę. Byłem kilkakrotnie w Dolomitach, gdy jeszcze nie interesowałem sie motylami. Gdyby było inaczej może to ja bym odkrył tego miernikowca