Ciekawa obserwacja :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Ciekawa obserwacja :)

Post autor: Adam Larysz »

Dziś przytrafiła mi się bardzo ciekawa obserwacja. Z daleka wyglądało to na parkę zamgleńca, lecz z bliska ujrzałem dwóch mających sie ku sobie chłopaczków i to do tego dwóch różnych gatunków :lol: - Lycaena alciphron i Lycaena tityrus.

Najpierw myślałem, że to samiec alciphrona molestuje mniejszego, bo trzepotał skrzydłami tak jakby był przy samicy :wink:

Lecz niedługo zrozumiałem, że jest odwrotnie, mianowicie, gdy zamgleniec próbował uciec, to uroczek natychmiast go gonił i jak tylko usiadł, to zaraz się dobierał do niego to z jednej, to z drugiej strony :wink: I tak ganiałem za nimi dobre 100 metrów, ale potem odpuściłem, bo przy tym dzisiejszym upale byłem dokumentnie zlany potem :mrgreen:

Czy ktoś widział już coś podobnego? Bo ja widziałem taką sytuację po raz pierwszy.
Załączniki
ichdwoch7.JPG
Przejrzano 1423 razy
ichdwoch6.JPG
Przejrzano 1422 razy
ichdwoch5.JPG
Przejrzano 1422 razy
ichdwoch4.JPG
Przejrzano 1422 razy
ichdwoch3.JPG
Przejrzano 1421 razy
ichdwoch2.JPG
Przejrzano 1422 razy
Mysłowice CA66, 26 V 2009
Mysłowice CA66, 26 V 2009
Przejrzano 1422 razy
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

najlepszym w Polsce seksuologiem owadów jest dr Marek Kozłowski z SGGW i jemu to by trzeba pokazać :-)

To się zdarza u różnych owadów, zdaje się, że gdzieś też mam jakieś takie fotki - z samcami rożnych gatunków. Moim zdaniem ma to miejsce na początku pojawu, jak jest mało dziewczynek i chłopaki głupieją, albo gdy już samice są zapłodnione i unikają samców. Ale w takim razie to alcifron powinien molestować, bo uroczki latają od dawna. może zresztą ten alcifron to jakiś "skryty" gynandomorf i wydzielał "damski" zapach? ?

Znacznie częściej widuje się samca mylącego samicę - mam gdzieś filmik, jak samiec semiargusa zawzięcie zaleca się do samicy czerwończyka. Mam tez fotkę (aczkolwiek mało czytelną) jak samiec mnemozyny gwałci niestrzępa. Zresztą to właśnie mnemozyny sa takie nachalne, bo samice po pierwszej kopulacji mają na odwłoku tą twardą strukturę "pasa cnoty" i unikają samców. Na niewielkim grądziku nad Bugiem obserwowałem kilkakrotnie samce napadające "niechętne" samice wygrzewające się na słońcu - powodowało to dłuższą trzepotaninę w trawie, dopóki samica nie uciekła.

Tu mam fajną fotkę z początku pojawu coridona w warszawie - za przypuszczalnie "pierwszą dziewczyną na łące" leciało tłumem kilka samców
Obrazek
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Faktycznie ciekawa sprawa - samczyk musiał być atakowany jakimś ukrytym atraktantem, skoro tak zaciekle zalecał się do drugiego, i to z innego gatunku :grin:
Sytuacja, gdy kilka samców adoruje niezapłodnioną samicę jest znacznie częstsza - obserwacja z życia Glaucopsyche rebeli (Hirschke, 1904) sprzed kilku lat...
Załączniki
Glaucopsyche rebeli (Hirschke, 1904) - Podkarpacie, 30.06.2005.
Glaucopsyche rebeli (Hirschke, 1904) - Podkarpacie, 30.06.2005.
Przejrzano 1422 razy
Awatar użytkownika
Tomasz Niedźwiedzki
Kontakt:

Post autor: Tomasz Niedźwiedzki »

Ja obserwowałem raz jak wierzbowiec zawzięcie i wytrwale gonił bąka :cool:
poleciał za nim prawie po szczyt sosen, aż obydwu straciłem z pola widzenia
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

A to akurat zupełnie normalne zachowanie terytorialne samca, który przegania ze swojego obszaru inne samce ale też i inne owady.
ODPOWIEDZ