Witam
na stronie Warmia i Mazury - informator turystyczno - przyrodniczy - Zwierzęta
http://www.jezioro.com.pl/fauna/systematyka.html?id=244
znalazłem check listę ważek Polski.
Nurtuje mnie tam taka informacja.
Błędnie wykazane z Polski (Erroneously recorded from Poland):
- Coenagrion mercuriale (Charpentier, 1840)
- Gomphus pulchellus (Sélys, 1854)
[b]Domyślam się, ze pomylono Gomphus pulchellus z Gomphus flavipes.
- zaś poza błędnym stwierdzeniem w Polsce Coenagrion mercuriale też chyba błędem jest stwierdzenie w Polsce Coenagrion caerulescens (przynajmniej tak wynika z Dijkstry, Lewingtona 2006). Może ktoś ma jakąś notatke faunistyczną, gdzie jest informacja o nowym stwierdzeniu C caerulescens, chyba że uznano C caerulescens za podgatunek C. sticulum.
czekam na pomocne informacje z wyjaśnieniem.
[/b]
występowanie Coenagrion caerulescens, C. mercuriale, Gomphus
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
- Przemek Żurawlew
Tu znajdziesz aktualną listę ważek Polski http://www.odonata.pl/systematyka.php
W Dijskstra (2006) nie ma info, iż C. caerulescens była zanotowana w Polsce. Dawna obserwacje jest tam zaznaczona dla C. scitulum.
Coenagrion mercuriale i Gomphus pulchellus są gatunkami błędnie wykazywanymi w starej literaturze dla Polski, nie mniej ich stwierdzenie w naszym kraju jest możliwe (Wendzonka 2005: Klucz do oznaczania dorosłych ważek (Odonata) Polski, Odonatrix 1 (Suplement), czerwiec 2005.
W Dijskstra (2006) nie ma info, iż C. caerulescens była zanotowana w Polsce. Dawna obserwacje jest tam zaznaczona dla C. scitulum.
Coenagrion mercuriale i Gomphus pulchellus są gatunkami błędnie wykazywanymi w starej literaturze dla Polski, nie mniej ich stwierdzenie w naszym kraju jest możliwe (Wendzonka 2005: Klucz do oznaczania dorosłych ważek (Odonata) Polski, Odonatrix 1 (Suplement), czerwiec 2005.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Potwierdzam w 100% słowa Przemka. Jeśłi idzie o Gomphus pulchellus to w czasie gdy pisałem klucz był postrzegany jako gatunek szybko rozprzestrzeniający sie na wschód. Po tym czasie stanął w miejscu i jeśli wogóle to nie wiadomo z jaką prędkością zbliża się do nas
. Mimo wszystko szukałbym go w Polsce +- południowo-zachodniej, podobnie jak mercuriale. Blisko, w Czechach, są stanowiska dwóch, jak dotąd tylko raz u nas wykazanych Lestes macrostigma i Coenagrion scitulum - warto więc potwierdzić występownie tych gatunków. Caerulescens jest gatunkiem stricte śródziemnomorskim (najbliższe stanowiska ze środkowych Włoch) i można go sobie wybić z głowy... Nikt go zresztą z Polski nie podawał...
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
ok dzięki Wam za wyczerpujące informacje
czyli się nie myliłem - coenagrion caerulescens nie ma w Polsce - pzrynajmniej nikt go nie stwierdził, mimo ze nie wykluczone że jest u nas w kraju.
a sticulum jest i caerulescens nie jest podgatunkiem.
ok.
Przemkowi Żurawlewowi dziękuję za aktualną listę ważek Polski
pozdr
Mk
czyli się nie myliłem - coenagrion caerulescens nie ma w Polsce - pzrynajmniej nikt go nie stwierdził, mimo ze nie wykluczone że jest u nas w kraju.
a sticulum jest i caerulescens nie jest podgatunkiem.
ok.
Przemkowi Żurawlewowi dziękuję za aktualną listę ważek Polski
pozdr
Mk