Ważki do oznaczenia
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Ważki do oznaczenia
Witam.
Zwracam się do Was z prośbą o przejrzenie mojej galerii zdjęć ważek i oznaczenie okazów (oraz weryfikacje moich błędnych oznaczeń). Zdjęcia były wykonywane głównie na terenie Tatrzańskiego Parku oraz torfowisk w kotlinie Orawsko-Nowotarskiej.
W razie czego jestem w stanie podać miejsce wykonania fotki.
Pozdrawiam.
Zwracam się do Was z prośbą o przejrzenie mojej galerii zdjęć ważek i oznaczenie okazów (oraz weryfikacje moich błędnych oznaczeń). Zdjęcia były wykonywane głównie na terenie Tatrzańskiego Parku oraz torfowisk w kotlinie Orawsko-Nowotarskiej.
W razie czego jestem w stanie podać miejsce wykonania fotki.
Pozdrawiam.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Bardzo chętnie Jarku, poza mną jest też kilka osób na forum, które świetnie się w ważkach orientują. Jednakże (być może jest to spowodowane niedomaganiami mojego sprzętu) widzę pasek miniaturek na środku a duże zdjęcie ma tylko kilka centymetrów wysokości i trzeba przewijać - jest to dość uciążliwe przy takiej ilości zdjęć...
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
4171 Sympetrum striolatum (starsze osobbniki samice)
4273 Sympetrum striolatum (starsze osobbniki samice)
4517 Sympetrum striolatum (starsze osobbniki samice)
6020 - 1100803 Orthetrum cancellatum samica
1100834 -1100901 Brachytron ...
1100909 - 1100973 Somatochlora metallica
spróbuję później jeszcze pooznaczać - strasznie długie i nieprzyjazne zarazem numery tych zdjęć
4273 Sympetrum striolatum (starsze osobbniki samice)
4517 Sympetrum striolatum (starsze osobbniki samice)
6020 - 1100803 Orthetrum cancellatum samica
1100834 -1100901 Brachytron ...
1100909 - 1100973 Somatochlora metallica
spróbuję później jeszcze pooznaczać - strasznie długie i nieprzyjazne zarazem numery tych zdjęć
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Mam świadomość tego, że stronka nie jest poprawnie wyświetlana w każdej przeglądarce. Galerie generuje program ACDSee; to jego winaBrachytron pisze:Bardzo chętnie Jarku, poza mną jest też kilka osób na forum, które świetnie się w ważkach orientują. Jednakże (być może jest to spowodowane niedomaganiami mojego sprzętu) widzę pasek miniaturek na środku a duże zdjęcie ma tylko kilka centymetrów wysokości i trzeba przewijać - jest to dość uciążliwe przy takiej ilości zdjęć...
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
O.K. Jak nie będzie z Waszej strony dużego odzewu, to zacznę wysyłać pojedyńcze. Rzecz w tym, że na stronce jest dostęp do rozmiarół oryginalnych zdjęcia, co czasem może ułatwić oznaczenie.Marcin Kutera pisze:no ciężko jest - nie ergonomicznie
lepiej by były pojedyncze fotografie wysłąne nawet nie ma jak wpisać jaki to gatunek jak się potrafi oznaczyć
Dziękuję i pozdrawiam.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Masz racje ale chodzi o czas. Szybciej bedzie mi oznaczyć całymi seriami rzutem oka, niż otwierać każde zdjęcie po kolei. Z ciekawszych rzeczy mogę Ci powiedzieć że mixta to w rzeczywistości juncea 
Napisz proszę skąd dokładnie było to zdjęcie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 kwietnia 2009, 17:32 - śr przez Brachytron, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Dzięki za oznaczenie.Brachytron pisze:Masz racje ale chodzi o czas. Szybciej bedzie mi oznaczyć całymi seriami rzutem oka, niż otwierać każde zdjęcie po kolei. Z ciekawszych rzeczy mogę Ci powiedzieć że mixta to w rzeczywistości caerulea
Pozdrawiam
Miejsce wykonania fotki: Tatry; Toporowy Staw Niżni.
-