Obserwacje mikrusów

Archiwalna część postów do września 2023.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tawulec

Obserwacje mikrusów

Post autor: Tawulec »

Witam! W hodowli zaczynają kluć sie mikrusy. Od wczoraj klują się Nothris verbascella, ale także Phyllonorycter leucographella. Oprócz tego odłowiłem- dosyć wcześnie- Adela cuprella. Po zdjęciu z rozpinadła załączę zdjęcia. Proponuję, żeby dodawać zjęcia mikrusów z hodowli- cieszą oko- szczególnie, jeśli ładne zdjęcia (no, tutaj zapewne dane będzie mi się schować ze swoimi ;) )
Pozdrawiam
Witas

Post autor: Witas »

Tawulec pisze:Od wczoraj klują się Nothris verbascella
Coś mi nie klapuje :idea:
Hodowałem ten gatunek, ale zbierane na przełomie kwietnia/maja a wyląg w czerwcu. Daj fotkę, czy to aby na pewno to.
Tawulec pisze:Oprócz tego odłowiłem- dosyć wcześnie- Adela cuprella.
:mrgreen: To już prawie koniec pojawu przy takich upałach. W czwartek pod Krakowem już :!: nie było co łapać. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Żery zbierałem w marcu, więc już się klują. W naturze mamy jeszcze larwy.
Dodaje zdjęcia żeru (imago się suszą- dodam i je)
A z Adelą to mnie skonfudowałeś nieco- kojarzyłem ten gatunek z majem :!:
Pozdrawiam
Załączniki
żer zebrany wczoraj.
żer zebrany wczoraj.
Przejrzano 1403 razy
Poczwarka przed wykluciem
Poczwarka przed wykluciem
Przejrzano 1403 razy
Witas

Post autor: Witas »

Tawulec pisze:A z Adelą to mnie skonfudowałeś nieco- kojarzyłem ten gatunek z majem
w maju to liczna jest Adela reaumurella. Baaaaaardzo podobna. A. cuprella jest trochę rzadsza. Jest związana z wierzbami, ale też dziwnie się zachowuje. W jednym miejscu preferuje iwę, w drugim C.auriata a iwa obok jej nie interesuje.
Tawulec pisze:Żery zbierałem w marcu
Po zdjęciu to wygląda na Nothris verbascella. pogoniłeś je ostro :mrgreen: na sterydach :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „MICROLEPIDOPTERA ARCHIWUM”