Idzie wiosna
-
Grzegorek
Idzie wiosna
Dzisiaj na spacerze z psem, zobaczyłem niezwykle aktywnego cytrynka.
Pierwszy zaobserwowany w tym roku. Wyglądał na tle burej i szarej trawy jak klejnocik.
Nie sposób było oderwac od niego wzrok.
Pierwszy zaobserwowany w tym roku. Wyglądał na tle burej i szarej trawy jak klejnocik.
Nie sposób było oderwac od niego wzrok.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
Spotkania oko w oko z wilkami zdarzają mi się, ale dość rzadko. Miałem ich kilka, zupełnie przypadkowe. Zatrzymywały się na ogół kilkadziesiąt metrów, chwilę się gapiły i ruszały dalej w knieje. Natomiast często widuję ich ślady. Mamy tu kilka watach grasujących na swoich terytoriach które w swoisty sposób oznakowują i pilnują ich przed intruzami. Leśnicy od lat prowadzą ich monitoring, a ostatnio mieliśmy zebrać materiał do badań genetycznych. Takie spacery po ich śladach wynikają więc z pracy. Idąc po tropie nie mamy szans ich dogonić, a jedynie obserwować skutki ich obecności.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
- Robert M.
- Kontakt:
Wy macie wilki a Ja mam pume
Od jakiegos czasu w woj opolskim grasuje jakis blizej nie okreslony kot najprawdopodobniej jest to irbis.
A tu link do kilku informacji o kocie:
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /213596326
A tu link do kilku informacji o kocie:
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /213596326
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Chyba "toto" przyleciało do nas razem z dzikimi gęsiami
. Moim zdaniem irbis to nie jest bo ten ma długi i bardzo gruby ogon, lampart w naszym klimacie już by ducha wyzionął, utrzymała by się puma przy tej temperaturze. Sylwetka pasuje mi jednak najbardziej do lamparta. U Marka kilka lat temu po poleskich jeziorach buszował sobie krokodyl aż go harcerze w końcu złapali
. Mój kolega twierdzi, że tydzień temu nad Łosicami przelatywał sobie czarny łabędż i tez jestem ciekawy czy był taki umazany, że aż czarny czy może jakiś uciekinier z hodowli
.
Co do wilków to Polesie jest olbrzymie a u nas jest zaledwie mały jego kawałek więc wilki mają gdzie się przemieszczać.
Od soboty ma już być podobno wiosna
.
Co do wilków to Polesie jest olbrzymie a u nas jest zaledwie mały jego kawałek więc wilki mają gdzie się przemieszczać.
Od soboty ma już być podobno wiosna
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Niekoniecznie, bestia ta ma wiele podgatunków, a sądząc po nazwach i rozmieszczeniu, to niektóre zdają się być zimnolubneDispar pisze:lampart w naszym klimacie już by ducha wyzionął
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampart
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampart_amurski
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Tak, wczoraj było trochę słońca u mnie i widziałem trochę samców w lesie, lęgną się też bęsice - widziałem kilka w locie, a jedną samicę przydybałem na pniu jak jeszcze prostowała skrzydła 
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:03:28 13:12:25Image taken on:28 marca 2009, 12:12 - sobFocus length:7.4 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/4.8ISO speed rating:64Camera-model:DiMAGE Z10
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:03:28 13:11:39Image taken on:28 marca 2009, 12:11 - sobFocus length:7.6 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4.8ISO speed rating:64Camera-model:DiMAGE Z10
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
- Adam Larysz
- Kontakt:
W lasach katowickich i mysłowickich, w których od lat klikunastu najczęściej bywam jest właśnie odwrotnie niż to podaje literatura - mianowice większość bęsic tutejszych to A. notha (tak jakieś 80%), nieliczna bardzo jest A. parthenias, której trzeba po prostu szukać.
Co do odróżniania obu gatunków, to najpewniejsze jest obejrzenie spodu przedniego skrzydła.
Co do odróżniania obu gatunków, to najpewniejsze jest obejrzenie spodu przedniego skrzydła.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
http://www.lepidoptera.slask.pl/oznaczanie.html dokleję link, bo jakiś- taki tajemniczy jesteśAdam Larysz pisze: najpewniejsze jest obejrzenie spodu przedniego skrzydła.
pozdrowki Rafał
- Adam Larysz
- Kontakt:
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Wiosna już jest :)
Wreszcie czuję tę wiosnę. Widziałem dziś Oleicę sp. (rozjechana przez samochód).
W nocy 10 stopni C., w dzień też. Ptaki już prawie wszystkie są. Sezon na owady się zaczął.
W nocy 10 stopni C., w dzień też. Ptaki już prawie wszystkie są. Sezon na owady się zaczął.
- Adam Larysz
- Kontakt:
To był taki dzień, że cytrynki latały jak świeciło słońce, bo nie było za ciepło, a jak zaszło na jakiś czas to siadały na ziemi - i takiego jegomościa trafiłem na drodze leśnej. Najpierw dał się obfocić w ściółce, potem bez protestu pozował na ręceDawid_Masło pisze:Adam aż korci mnie więc zapytam jak wziąłeś tego latolistka na ręke? te w tarnowie uciekają jak tylko Mnie widzą:) a na wiosnę ich nie łapie tylko obserwuje