Preparowanie muchówek
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Preparowanie muchówek
Witam,
Chciałbym ropocząć temat preparowania muchówek, nie dlatego, że zamierzam porzucić motyle dla much, ale często przy okazji pracy w terenie można złowić interesujące gatunki i warto znać chociaż podstawy preparowania much, żeby okazów nie zniszczyć.
Oczywiście ogólne informacje powszechnie dostępne są mi znane, jednak warto, żeby poznać uwagi osób na codzień pracujących z muchami. Do opisów wskazane dołączanie zdjęć jeśli ktoś ma takie możliwości.
Myślę, że przed sezonem warto takie tematy poruszać i omawiać.
Chciałbym ropocząć temat preparowania muchówek, nie dlatego, że zamierzam porzucić motyle dla much, ale często przy okazji pracy w terenie można złowić interesujące gatunki i warto znać chociaż podstawy preparowania much, żeby okazów nie zniszczyć.
Oczywiście ogólne informacje powszechnie dostępne są mi znane, jednak warto, żeby poznać uwagi osób na codzień pracujących z muchami. Do opisów wskazane dołączanie zdjęć jeśli ktoś ma takie możliwości.
Myślę, że przed sezonem warto takie tematy poruszać i omawiać.
-
Andrzej J. Woźnica
cha !. Bądź tu mądry i pisz wiersze
Długoczułkie małe to preparaty trwałe. Długoczułkie duże to nogi łamiące się (np. Koziółki).
Większe krótkoczulkie na szpilki (jedynka i dwójka), nogi w miarę naturalnie i skrzydła też. Mniejsze krótkoczułkie na minucje !. Pupipara (wpleszcze i mrokawki do alkoholu a potem preparaty (klucz Lecha Borowca do wpleszczowatych chyba podaje metodykę).
A co do preparacji i wyglądu to zapraszam na galerię zdjęć na: www.diptera.info !.
Tyle na szybko
Długoczułkie małe to preparaty trwałe. Długoczułkie duże to nogi łamiące się (np. Koziółki).
Większe krótkoczulkie na szpilki (jedynka i dwójka), nogi w miarę naturalnie i skrzydła też. Mniejsze krótkoczułkie na minucje !. Pupipara (wpleszcze i mrokawki do alkoholu a potem preparaty (klucz Lecha Borowca do wpleszczowatych chyba podaje metodykę).
A co do preparacji i wyglądu to zapraszam na galerię zdjęć na: www.diptera.info !.
Tyle na szybko
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Nie chodzi mi raczej o drobiazg, bo na tym mało kto się zna, maślałem o większych mniej więcej wielkości muchy domowej i większych. Często spotykam ciekawe okazy, ale ich nie łowię, bo nie wiem zbytnio co dalej z nimi robić. Zatruć i co ? Nabić, zaetykietować, wysuszyć ? Sądzę, że uwagi podstawowe byłyby bardziej przydatne.
-
lotr
- Kontakt:
WystarczyGrzegorz Banasiak pisze:Często spotykam ciekawe okazy, ale ich nie łowię, bo nie wiem zbytnio co dalej z nimi robić. Zatruć i co ? Nabić, zaetykietować, wysuszyć ?
Jeśli nie na szpilkę, zawsze można też w alkohol (duży plus, że można potem preparować kopulatory).
Tak na początek
-
Andrzej J. Woźnica
Racja !. Jak okazy są w alkoholu nto tez je można nabic na szpilkę ale trzeba potraktować okaz octanem etylu w celu przesuszenia i zachowania opylenia - nie jest to jednak proste !
polecam wielką dyskusję na ten temat na stronie: http://www.diptera.info/forum/viewthrea ... rowstart=0, co prawda po angielsku ale w międzynarodowej obstawie
polecam wielką dyskusję na ten temat na stronie: http://www.diptera.info/forum/viewthrea ... rowstart=0, co prawda po angielsku ale w międzynarodowej obstawie
-