Preparowanie muchówek

Metody preparowania, usypiania, problemy, sposoby.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Preparowanie muchówek

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Witam,

Chciałbym ropocząć temat preparowania muchówek, nie dlatego, że zamierzam porzucić motyle dla much, ale często przy okazji pracy w terenie można złowić interesujące gatunki i warto znać chociaż podstawy preparowania much, żeby okazów nie zniszczyć.
Oczywiście ogólne informacje powszechnie dostępne są mi znane, jednak warto, żeby poznać uwagi osób na codzień pracujących z muchami. Do opisów wskazane dołączanie zdjęć jeśli ktoś ma takie możliwości.
Myślę, że przed sezonem warto takie tematy poruszać i omawiać.
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

cha !. Bądź tu mądry i pisz wiersze :mrgreen:
Długoczułkie małe to preparaty trwałe. Długoczułkie duże to nogi łamiące się (np. Koziółki).
Większe krótkoczulkie na szpilki (jedynka i dwójka), nogi w miarę naturalnie i skrzydła też. Mniejsze krótkoczułkie na minucje !. Pupipara (wpleszcze i mrokawki do alkoholu a potem preparaty (klucz Lecha Borowca do wpleszczowatych chyba podaje metodykę).
A co do preparacji i wyglądu to zapraszam na galerię zdjęć na: www.diptera.info !.
Tyle na szybko :wink:
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Nie chodzi mi raczej o drobiazg, bo na tym mało kto się zna, maślałem o większych mniej więcej wielkości muchy domowej i większych. Często spotykam ciekawe okazy, ale ich nie łowię, bo nie wiem zbytnio co dalej z nimi robić. Zatruć i co ? Nabić, zaetykietować, wysuszyć ? Sądzę, że uwagi podstawowe byłyby bardziej przydatne.
lotr
Kontakt:

Post autor: lotr »

Grzegorz Banasiak pisze:Często spotykam ciekawe okazy, ale ich nie łowię, bo nie wiem zbytnio co dalej z nimi robić. Zatruć i co ? Nabić, zaetykietować, wysuszyć ?
Wystarczy ;) Z tymi +/- wielkości muchy domowej postępować można np. tak: łowimy, trujemy octanem (nie za długo bo się "stłuści" i opylenie zejdzie. Trzeba też uważać, żeby się nie "umoczyła", ale to oczywiste ;)). Martwą już - szpilkujemy (grubość szpilki uzależniona od wielkości okazu - ja używam 00 do 1, maleństwa na minucje). Preparować specjalnie nie trzeba (ale: lepiej jeśli szpilka wbita jest z prawej/lewej strony tułowia, co by nie zniszczyć "rzędów" szczecinek itp. oraz odnóża skierowane w dół. Bardzo pomaga to przy oznaczaniu).
Jeśli nie na szpilkę, zawsze można też w alkohol (duży plus, że można potem preparować kopulatory).

Tak na początek ;)
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

Racja !. Jak okazy są w alkoholu nto tez je można nabic na szpilkę ale trzeba potraktować okaz octanem etylu w celu przesuszenia i zachowania opylenia - nie jest to jednak proste !
polecam wielką dyskusję na ten temat na stronie: http://www.diptera.info/forum/viewthrea ... rowstart=0, co prawda po angielsku ale w międzynarodowej obstawie :wink:
ODPOWIEDZ