Jakby dokładniejsze foto było potrzebne to napiszcie.
Carabus coriaceus?
-
goostaf
- J. Tatur-Dytkowski
-
Andrzej J. Woźnica
-
Witas
A mnie się wydaje, że ten robal jest, jakiś dziwny, ma takie mętne oczyAndrzej J. Woźnica pisze:a wolno tak na ręce brać ?
-
Przemek Zięba
Permanentna inwigilacja!!!!Witas pisze: czy jest mu potrzebna pomoc Złośliwego Nieludzkiego DoktoraCzy udzielanie pomocy weterynaryjnej gatunkom chronionym, też jest zagrożone kryminałem?
Otóż mam czasami ten dylemat, teraz może nie za często, ale nie tak dawno znoszono mi do lecznicy ptaki, chore, ranne niektóre chronione. Generalnie powinienem ich odsyłać do wyspecjalizowanego ośrodka w celu leczenia i rehabilitacji al;e takieo nie było...Więc leczyłem. Później powstał, co prawda mam zastrzeżenia co do kompetencji osób zajmujących się w nim ptakami ale....Co do ssaków problem jest jeszcze większy. Generalnie uważam jako nieludzki lekarz, że lepiej udzielić pomocy i żyć w zgodzie z własnym sumieniem, niż nie udzielić pomocy i żyć w zgodzie z prawem.
-
Andrzej J. Woźnica
-
goostaf
- Witek Płachta
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
Pełen tekst znajdziesz na https://entomo.pl/prawo
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną:
§ 6. W stosunku do dziko występujących zwierząt należących do gatunków, o których mowa w § 2-4, wprowadza się następujące zakazy:
1) zabijania, okaleczania, chwytania, transportu, pozyskiwania, przetrzymywania, a także posiadania żywych zwierząt;
2) zbierania, przetrzymywania i posiadania zwierząt martwych, w tym spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
3) niszczenia ich jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych;
4) niszczenia ich siedlisk i ostoi;
5) niszczenia ich gniazd, mrowisk, nor, legowisk, żeremi, tam, tarlisk, zimowisk i innych schronień;
6) wybierania, posiadania i przechowywania ich jaj;
7) wyrabiania, posiadania i przechowywania wydmuszek;
preparowania martwych zwierząt lub ich części, w tym znalezionych;
9) zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany i darowizny zwierząt żywych, martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
10) wwożenia z zagranicy i wywożenia poza granicę państwa zwierząt żywych, martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
11) umyślnego płoszenia i niepokojenia;
12) fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie ptaków, przy nazwach których w załączniku nr 1 do rozporządzenia zamieszczono symbol "(1)", oraz nietoperzy;
13) przemieszczania z miejsc regularnego przebywania na inne miejsca;
14) przemieszczania urodzonych i hodowanych w niewoli do stanowisk naturalnych.
Boldować/podkreślać/stosować kursywy nie ma sensu
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną:
§ 6. W stosunku do dziko występujących zwierząt należących do gatunków, o których mowa w § 2-4, wprowadza się następujące zakazy:
1) zabijania, okaleczania, chwytania, transportu, pozyskiwania, przetrzymywania, a także posiadania żywych zwierząt;
2) zbierania, przetrzymywania i posiadania zwierząt martwych, w tym spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
3) niszczenia ich jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych;
4) niszczenia ich siedlisk i ostoi;
5) niszczenia ich gniazd, mrowisk, nor, legowisk, żeremi, tam, tarlisk, zimowisk i innych schronień;
6) wybierania, posiadania i przechowywania ich jaj;
7) wyrabiania, posiadania i przechowywania wydmuszek;
9) zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany i darowizny zwierząt żywych, martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
10) wwożenia z zagranicy i wywożenia poza granicę państwa zwierząt żywych, martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
11) umyślnego płoszenia i niepokojenia;
12) fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie ptaków, przy nazwach których w załączniku nr 1 do rozporządzenia zamieszczono symbol "(1)", oraz nietoperzy;
13) przemieszczania z miejsc regularnego przebywania na inne miejsca;
14) przemieszczania urodzonych i hodowanych w niewoli do stanowisk naturalnych.
Boldować/podkreślać/stosować kursywy nie ma sensu
-
brakkonta
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
-
goostaf
Weź mnie nie straszJ.M. pisze:Goostaf, zaglądasz mu w podwozie, a to haczy o molestowanie![]()
A jak robak jest nieletni, to masz przerąbane całkowicie. A jeszcze ma taki kolor.....hmmmm - no to i o rasizm Cię przed oblicze Temidy zawloką.
Podaj adres - będę Ci kiełbasę do pierdla przynosił.....(ciiiii, w środku będzie pilnik)
- Witek Płachta
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Andrzej J. Woźnica pisze:Bo na ręce to on sam nie przyleciał
He he, to by dopiero było, jakby nielotny gatunek nagle zaczął fruwać i siadać na rękachgoostaf pisze:Jak to nie, sam widziałem...
W każdym razie, nie popadajmy w przesadę - od tego, że go goostaf potrzymał na ręce i cyknął mu kilka fotek, naprawdę nie stała mu się żadna krzywda
I jeszcze coś na koniec:wojtas pisze:ale przestańmy już z tym atakowaniem każdego bo staje się to już męczące.
Co jak co, ale zajebiście mi się to stwierdzenie podoba, nie tylko w odniesieniu do sytuacji przytoczonej przez Przemka, ale też rozumiane bardziej ogólniePrzemek Zięba pisze:Generalnie uważam jako nieludzki lekarz, że lepiej udzielić pomocy i żyć w zgodzie z własnym sumieniem, niż nie udzielić pomocy i żyć w zgodzie z prawem.
-
Andrzej J. Woźnica
-
goostaf
Witek Płachta pisze:Spoko luzik. Tych co utopili niedźwiedzia nie wsadzili to i Tobie nic nie zrobią. Jak to się w takich przypadkach mówi: Za mała szkodliwość społeczna czynu.goostaf pisze:Weź mnie nie strasz
O, zaczyna się offtopowo robić
Za oznakowanie dziękuję, w skrajności popadać nie będę