Owadzie endemity w Polsce

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Owadzie endemity w Polsce

Post autor: Miłosz Mazur »

Pytanie i zachęta do dyskusji :)

Ostatnio zacząłem szukać informacji na temat endemicznych gatunków w faunie Polski. Powiem szczerze że znalazłem ich bardzo niewiele a spodziewałem sie że wśród drobniejszych bezkręgowców będzie tego dużo więcej. jeśli chodzi o owady to dotarłem jedynie do dwóch:

- Allogamus starmachi - chruścik
- Carpathobyrrhulus tatricus - Byrrhidae

Czy naprawdę wśród owadów mamy w naszej faunie tak niewiele endemitów ? Chętnie dowiem się czy jest coś jeszcze i coś bliżej na temat tych gatunków, zachęcam do dyskusji :)
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

A Neoglanis nidensis na ten przykład? Tak od ryjów :razz:
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Ten gatunek występuje tez na Ukrainie więc nie jest endemitem w Polsce. Oczywiście określenie granic endemitu jako granic państwowych jest strasznie sztuczne ale właśnie o to tutaj chodzi. Jest kilka endemitów np w Tatrach ale występują one również po Słowackiej stronie więc również nie sa endemitami Polski ale Tatr. Mnie właśnie interesuje jak to jest tyko w naszym kraju ;)
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

A to przepraszam, nie wiedziałem że został odnaleziony na Ukrainie :oops:
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

występują one również po Słowackiej stronie więc również nie sa endemitami Polski ale Tatr
W takim razie Carpathobyrrhulus tatricus też odpada, bo jest znany ze Słowacji. Z definicji trudno w Polsce o endemity. Mogą nimi być jaskiniowe Leiodidae - Choleva gracilenta Szymczakowski i Catops tristis infernus Szymczakowski, choć nie jestem pewien statusu tego drugiego. Trzeba by sprawdzić jak są ujmowane w ostatnim katalogu.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Dzięki za te informacje, faktycznie nie miałem informacji o tym C. tataricus jest na Słowacji
lotr
Kontakt:

Post autor: lotr »

Paratrixa polonica Tachinidae, podawana jest chyba tylko z Polski.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Ja tak trochę ogólnie. Wiadomo, że ostatnie zlodowacenie na terenie Polski skończyło się jakieś 12 tys. lat temu. W praktyce więc, cała entomofauna Polski to gatunki napływowe po ostatnim zlodowaceniu. Okres 12 tys. lat to trochę mało na ewolucję gatunków endemicznych. Do tego dochodzą efekty migracyjne. W takich warunkach gatunków endemicznych trzeba by szukać wśród gatunków szybko zmieniających się genetycznie, z wieloma pokoleniami rocznie, i o niewielkich zdolnościach migracyjnych. I dlatego tak je u nas trudno znaleźć.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Paratrixa polonica jest dużo szerzej rozmieszczona. Opisana była dawno i znana jest z kilku krajów europejskich http://www.faunaeur.org/Maps/display_ma ... on1=145314
Witas

Post autor: Witas »

Curculio?
Czy aby nie piszesz jakiejś rozprawki w tym temacie? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Rozprawki wszelakie mam już za sobą teraz kończę tylko jedną DUŻĄ rozprawę ;)

Temat mnie zaciekawił z tego względu że przygotowując jeden w wykładów będę mówił o endemitach. Standardowymi przykładami są różnorakie zielska a w przypadku zwierząt bezkręgowców zaledwie kilka gatunków (zwykle górskich, tatrzańskich). No i tak się zainteresowałem czy jest coś jeszcze o czym nie wiem i nie mogę się doszukać. Stąd ten temat, w końcu nasze forum to taki przejaw zbiorowej wiedzy a ja w wielu grupach owadów nie siedzę i ciężko śledzić wszystkie informacje (np dotyczące muchówek czy innych mniej popularnych grup)
wojtas
UTM: VT79
Been thanked: 4 times

Post autor: wojtas »

W karkonoszach też jest chyba jakiś biegacz ale nie wiem czy jest tylko u nas czy u sąsiadów z południa też . O tym pewnie wypowie się Pan Mietek.
Witas

Post autor: Witas »

Moim skromnym zdaniem, to nie mamy aż tak odizolowanych biotopów od reszty świata. Uważam, że na miano endemita zasługują gatunki np. Tatr czy Karkonoszy.
Na torfowiskach orawskich, tak u nas jak i na Słowacji jest pewien Oecophoridae - Minetia criella. Do tej pory nie za bardzo wiadomo co z nim zrobić czy podgatunek czy nowy dla nauki. Gatunek w Europie trzyma się raczej kseroterm, w Polsce to jedyne torfowisko.
Podobny problem ma Adam Larysz ze swoją koszówką. Gatunek nowy dla Polski czy nowy dla nauki? Wątpliwości roztrzygneła by genetyka.
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

wojtas pisze:W karkonoszach też jest chyba jakiś biegacz ale nie wiem czy jest tylko u nas czy u sąsiadów z południa też .
Przykładów Carabidae występujących po dwóch stronach granicy (Polska-Słowacja lub Polska-Czechy) jest całkiem sporo:

Leistus montanus corconticus (Pl, Slov)
Leistus montanus pawlowskii (Pl, Cz)
Nebria tatrica (Pl, Slov)
Duvalius microphthalmus microphthalmus (Pl, Slov)
Duvalius microphthalmus tatricus (Pl, Slov)
Deltomerus tatricus (Pl, Slov)
Pterostichus tatricus (Pl, Slov)
Pterostichus illigeri sudeticus (Pl, Cz)

Jest też kilka, w przypadku których do tego zestawu dochodzi jeszcze Ukraina. W każdym razie nietrudno zauważyć, że są to endemity tatrzańskie (głównie), rzadziej sudeckie. Jedynym taksonem, który Fauna Europaea wymienia tylko z Polski, jest Ocydromus monticola makolskii. Jest to jednak tylko podgatunek, inne podgatunki tego gatunku występują też w innych krajach. Pozatym nie wiem, na ile wiarygodna w tym wypadku jest ta informacja, tzn. czy podgatunek ten nie występuje też u naszych południowych sąsiadów, tylko w FE nie ma o tym wzmianki.
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

endemity czy relikty ?. To czasem trudno udowodnić nie znając dokładnie rozmieszczenia np. w Europie, ze względu na rzadkość zbierania a tym samym poznania jego występowania !
Awatar użytkownika
M. Stachowiak
Been thanked: 1 time

Post autor: M. Stachowiak »

Trudno endemizm rozpatrywać w kategoriach granic administracyjnych :grin:. Tu przede wszystkim pod uwagę należy wziąć historię kształtowania się faun. Dobry artykuł na ten temat (a właściwie rozdział w grubej monografii „Geografia Polski. Środowisko przyrodnicze” pod red. L. Starkela) napisał Prof. J. Pawłowski. W tej samej monografii (kilkadziesiąt stron dalej) jest również doskonały rozdział autorstwa A. S. Kostrowickiego na temat współczesnego obrazu fauny Polski.
Rzeczywiście w granicach Polski występuje wiele gatunków, które są endemitami lub subendemitami. Spośród Carabidae większość z nich wymienił Bartek. Jak zauważył Andrzej, niektóre gatunki o ograniczonych zasięgach występowania z punktu widzenia historii kształtowania się fauny Polski bardziej zasługują na miano reliktów niż endemitów. W ogóle generalizując, fauna Polski jest w znacznym stopniu fauną wtórną. Jej trzon stanowią gatunki europejsko syberyjskie i (w mniejszym stopniu) zachodnioeuropejskie, wśród nich subatlantyckie. Ciekawą grupą są gatunki o rozmieszczeniu subborealno-górskim. Mają one swoje stanowiska w górach i północno-wschodniej części kraju, chociaż niektóre (np. Leistus piceus i Epaphius rivularis) występują również na Pojezierzu Pomorskim. Dość duży udział, szczególnie na południu Polski, mają też gatunki wywodzące się z faun południowych. Endemity i subendemity związane są głównie z pasmami górskimi, przy czym większość z nich to tzw. „elementy karpackie”, ale podanie ich ścisłej definicji nie jest wcale łatwe.
Niewątpliwie temat obecności i udziału endemitów w faunie Polski zasługuje na szersze rozwinięcie i nie sądzę, że zdołamy go wyczerpać w tej dyskusji.
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2009, 10:18 - czw przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Wielkie dzięki za te informacje, szczególnie gatunki biegaczy, jak widać temat bardzo ciekawy i szeroki a nasze forum służy właśnie takim dyskusjom :)
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

polecam pracę co prawda o muchach i po angielsku, ale oczywiście nie w nosie :mrgreen: .
Dane pracy: Szadziewski R. 2008. Age and recent distribution of extant genera of Ceratopogonidae (Diptera) present in the fossil record. Alavesia 2: 87-99. link: http://fossilinsects.net/lib.htm .
Mój Dobry, nieco Starszy Kolega, Prof. Ryszard Szadziewski wreszcie znalazł trochę wolnego czasu i opublikował część swojej szerokiej wiedzy na temat reliktowości taksonów w kuczmanach :) :wink: .
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Super !
Przeczytam na pewno :)
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Z literatury poleciłbym również pracę A.S.Kostrowickiego "Geography of the Palearctic Papilionoidea". Praca wprawdzie szczegółowiej zajmuje się motylami, ale jest w niej bardzo wiele informacji o zmianach we florze na obszarze całej Palearktyki, praktycznie w okresie całej ery kenozoicznej.
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Been thanked: 2 times

Post autor: Tomasz Blaik »

Witas pisze:Na torfowiskach orawskich, tak u nas jak i na Słowacji jest pewien Oecophoridae - Minetia criella. Do tej pory nie za bardzo wiadomo co z nim zrobić czy podgatunek czy nowy dla nauki. Gatunek w Europie trzyma się raczej kseroterm, w Polsce to jedyne torfowisko.
Witku, czy próbowałeś hodować tego Minetia sp. z Podhala. Swego czasu interesowałem się tym gatunkiem, chciałem opisać gąsienicę licząc, że gatunek może być nowy. Dwókrotnie łowiłem go na znanym stanowisku w Podczerwonem i na nowym k. Czarnego Dunajca (Baligówka) (raz wspólnie z Curcullio), w połowie lipca. Udało się nam wyczerpakować ze zwartych połaci wrzosu kilka samic, które złożyły jaja. Zgodnie z literaturą zimują jaja, tym czasem z moich, larwy wyszły jesienią. Niestety przeoczyłem ten moment, i klops... Zauważyłem, że próbowały gryźć wrzos, co nie koniecznie musiało być aktem desperacji. Powiem szczerze, że poza wrzosem nie mam na razie koncepcji co do rośliny pokarmowej na w/w stanowiskach. Motylkowatych (o Genista pilosa nie wspominając) na tych torfowiskach i w okolicy, nie znalazłem. Kończąc, w tym roku mam zamiar raz jeszcze spróbować pozyskać materiał, mam nadzieję że tym razem do skutecznej hodowli. Jeśli jesteś zainteresowany wspólnym wyjazdem na Podhale, to zapraszam. Sądzę, że zbadanie gąsienicy (w tym chetotaksji) może wnieść cenne dane do rozstrzygnięcia dylematu M. criella/sp. nov. Larwa M. criella jest opisana.
Pozdrawiam
Tomek Blaik
Awatar użytkownika
Marek Wanat
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Been thanked: 12 times

Post autor: Marek Wanat »

Barynotus makolskii jest bliski kategorii "polskiego endemita", ale ktoś go podał z Ukrainy (vide FauEu). Jeśli wierzyć stronie FauEu, to tylko w Polsce jest Trachystyphlus beigerae, ale znów chyba już go znaleźli po słowackiej stronie. Piszę z domu i nie mogę sprawdzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”