Sagra??
-
Picu
Sagra??
Witam!
Poszukuję wszelkich informacji na temat chrząszczy z rodzaju Sagra??(nie wiem czy dobrze napisałem). Z tego co udało mi się ustalić są to chrząszcze z rodziny Chrysomelidae, prawdopodobnie podrodzina Donaciinae, z Indonezji. To wszystko co o nich wiem. Każda informacja będzie na wagę złota!
Z góry dziękuję!
Picu
Poszukuję wszelkich informacji na temat chrząszczy z rodzaju Sagra??(nie wiem czy dobrze napisałem). Z tego co udało mi się ustalić są to chrząszcze z rodziny Chrysomelidae, prawdopodobnie podrodzina Donaciinae, z Indonezji. To wszystko co o nich wiem. Każda informacja będzie na wagę złota!
Z góry dziękuję!
Picu
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Zgadza się to stonki z podrodziny Sagrinae. Przedstawiciele tej podrodziny występują w całej krainie Orientalnej, południowej Palearktyce (Chiny) oraz też w krainie Afrotropikalnej i Australijskiej. Tu http://hbs.bishopmuseum.org/pi/pi20-2.htm znajdziesz klucz do oznaczania gatunków z Tajlandii, Kambodży, Wietnamu i Laosu czyli tzw "Indochin", niestety pracka już trochę stara.
-
Dariusz Twardy
Rodzaj Sagra obejmuje kilkadziesiąt gatunków dużych chrząszczy.Zasiedlają nie tylko Indonezje, ale również Afrykę,Madagaskar i Australię.Nogi trzeciej pary(a ściślej uda) silnie zgrubiałe. Golenie trzeciej pary nóg często wygięte,zaopatrzone w ząbki. Chrząszcze o pięknym metalicznym połysku.
To tak z grubsza
Pozdrawiam.
To tak z grubsza
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2009, 22:12 - czw przez Dariusz Twardy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Jak tylko czyta się o Sagrach to podkreślana jest informacja iż tylne nogi nie służą do skoków. Więc nie mogę się zgodzić z tym twierdzeniem.Dariusz Twardy pisze:Nogi trzeciej pary(a ściślej uda) silnie zgrubiałe-przystosowane do skoków.
Nawet w tym linku co podałem: "The hind legs are large, but not for jumping. This beetle moves very slowly on leaf or branch of trees. "
Także tutaj http://www.coleoptera.org/p888.htm przy rozdziale o skaczących stonkach: "As far as I know the enormous modified hind legs are used in sexual display; moreover, they are present on males only"
-
Dariusz Twardy
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
-
L. Borowiec
- Been thanked: 6 times
Biologia Sagra jest dosyć osobliwa, wiele gatunków jest związanych z namorzynami i raczej trudno je hodować. Rewizję wszystkich Sagrinae świata opracowuje w tej chwili mój kolega i student z Czech Lukas Sekerka ([email protected]) i można u niego zasięgnąć wiele informacji (preferuje język angielski).