Sagra??

ODPOWIEDZ
Picu

Sagra??

Post autor: Picu »

Witam!
Poszukuję wszelkich informacji na temat chrząszczy z rodzaju Sagra??(nie wiem czy dobrze napisałem). Z tego co udało mi się ustalić są to chrząszcze z rodziny Chrysomelidae, prawdopodobnie podrodzina Donaciinae, z Indonezji. To wszystko co o nich wiem. Każda informacja będzie na wagę złota!
Z góry dziękuję!
Picu
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Zgadza się to stonki z podrodziny Sagrinae. Przedstawiciele tej podrodziny występują w całej krainie Orientalnej, południowej Palearktyce (Chiny) oraz też w krainie Afrotropikalnej i Australijskiej. Tu http://hbs.bishopmuseum.org/pi/pi20-2.htm znajdziesz klucz do oznaczania gatunków z Tajlandii, Kambodży, Wietnamu i Laosu czyli tzw "Indochin", niestety pracka już trochę stara.
Dariusz Twardy

Post autor: Dariusz Twardy »

Rodzaj Sagra obejmuje kilkadziesiąt gatunków dużych chrząszczy.Zasiedlają nie tylko Indonezje, ale również Afrykę,Madagaskar i Australię.Nogi trzeciej pary(a ściślej uda) silnie zgrubiałe. Golenie trzeciej pary nóg często wygięte,zaopatrzone w ząbki. Chrząszcze o pięknym metalicznym połysku.
To tak z grubsza
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2009, 22:12 - czw przez Dariusz Twardy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Tu jeszcze masz krótką informację o Sagra http://www.malaeng.com/blog/?cat=50
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Dariusz Twardy pisze:Nogi trzeciej pary(a ściślej uda) silnie zgrubiałe-przystosowane do skoków.
Jak tylko czyta się o Sagrach to podkreślana jest informacja iż tylne nogi nie służą do skoków. Więc nie mogę się zgodzić z tym twierdzeniem.

Nawet w tym linku co podałem: "The hind legs are large, but not for jumping. This beetle moves very slowly on leaf or branch of trees. "
Także tutaj http://www.coleoptera.org/p888.htm przy rozdziale o skaczących stonkach: "As far as I know the enormous modified hind legs are used in sexual display; moreover, they are present on males only"
Dariusz Twardy

Post autor: Dariusz Twardy »

Trudno nazwać to skokami,może wyraziłem się mało precyzyjnie.Tylne nogi ułatwiają przytrzymywanie samicy podczas kopulacji.
PS.Obserwowałeś kiedykolwiek Sagry?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Trudno nazwać to skokami
Używane jest w naszym języku określenie "skok w bok" :grin: Może coś w tym jest...
Picu

Co do obserwowania, niestety nie miałem tej przyjemności, nie wątpię jednak, że nadarzy się ona w przyszłości. Interesuje mnie jeszcze jeden aspekt z ich zycia - mianowicie ich hodowla.Pozdrawiam :wink:
L. Borowiec
Been thanked: 6 times

Post autor: L. Borowiec »

Biologia Sagra jest dosyć osobliwa, wiele gatunków jest związanych z namorzynami i raczej trudno je hodować. Rewizję wszystkich Sagrinae świata opracowuje w tej chwili mój kolega i student z Czech Lukas Sekerka ([email protected]) i można u niego zasięgnąć wiele informacji (preferuje język angielski).
Picu

Dziękuje wszystkim za pomoc!!! :smile:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrysomelidae (Stonkowate)”