lepisma saccharina

Hodowla owadów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacper
UTM: XU29

lepisma saccharina

Post autor: Kacper »

Dobry wieczór. Mam kilka pytań na temat rybika cukrowego. 1. Czym mogę go karmić (jakbym nawet musiał cały naskórek zdzierać z ręki, będe przygotowany :).2. Po czym rozpoznać płeć.3. Jakie warunki mu zapewnić ???

ps. Nie wiem czy ten temat jest dobrze umiejscowiony ??? Jak tak to dobrze.:)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Ten hardcore ze zdzieraniem naskórka nie będzie potrzebny :mrgreen: - rybiki konsumują praktycznie każdą substancję organiczną, od resztek jedzenia po tkaniny, skórę, krochmal, papier itd. (choć preferują cukier w różnej postaci, stąd ich nazwa). Co do płci - wątpię, czy da się ją rozróżnić po wyglądzie zewnętrznym, w każdym razie ja nigdzie nie widziałam opisu takich różnicujących cech. Warunki - ciemność, ciepło, spora wilgotność, plus dużo różnych zakamarków.
Nie wiem tylko, czy właśnie ze względu na owe warunki hodowla rybików to dobry pomysł - prowadzą one nocny tryb życia, światło tylko je płoszy, więc obserwacja tych owadów nie będzie najłatwiejsza i najbardziej owocna (chociaż na pewno ciekawie byłoby przydybać je na ich specyficznym "tańcu" godowym, ale do tego potrzebny byłby chyba noktowizor ;) ).
Awatar użytkownika
Kacper

Bardzo dziękuje i jeszcze jedno pytanie. Na co mogę je zwabić ???
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Nigdy nie wabiłam rybików :grin: , ale spróbuj może z tym cukrem. Tylko przygotuj się na błyskawiczną pogoń, te dranie potrafią być szybkie :cool:
Awatar użytkownika
Kacper

Cukier nie skutkuje. :cry: :razz: :grin:
Carabus99
Kontakt:

Post autor: Carabus99 »

Rozumiem, że stwierdziłeś że masz w domu rybiki cukrowe i chcesz je zwabić do jakiejś pułapki?
Rybiki nie należą do synantropów łatwo się wabiących, przynajmniej z mojego doświadczenia...Mam w domu obok karaluchów i faraonek także rybiki i w przeciwieństwie do nich, rybiki do żadnych typowych wabików się nie schodzą. Możesz spróbować z rozmiękczonymi okruszkami pieczywa z dżemem, gotowanym żółtkiem rozrobionym z cukrem, a przede wszystkim martwymi owadami. Ważne żeby żarcie były wilgotne i pachniało. No i musisz zdawać sobie sprawę że nocne synatropy najlepiej łowić między godziną 2:30 a 5:00 w nocy, z tym że przynętę stawiasz na całą noc i potem w podanych godzinach sprawdzasz czy coś przyszło. I jeszcze jedno: przynęta musi być w jakimś osłoniętym od światła miejscu np. w tekturowym pudełku (przy okazji lekko zwilożona tektura też jest niezłym kąskiem dla rybika ;)). W przeciwnym razie, jak zapalisz światło wszystko ucieknie. O tym żeby zastawiać takie "pułapki" w pobliżu miejsc gnieżdżenia się lub częstego widywania synantropa wspominać chyba nie muszę ;)
Życzę powodzenia w odławianiu i późniejszej hodowli, a jak do czegoś będą się szczególnie złaziły to napisz. Wypróbuję u siebie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”