Rhynchites pod choinę
- mwkozlowski
Rhynchites pod choinę
karteczka z życzeniami, można rozpowszechniać
polecam też
http://www.multicobooks.pl/przyroda/owa ... _8802.html
polecam też
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
-
Pawel Jaloszynski
- Miłosz Mazur
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
- mwkozlowski
- M. Stachowiak
Na 100% tegoJacek Kalisiak pisze:Oj chyba nie tego Mietku
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
Mietku, łapałem ten gatunek raz i to w towarzystwie ryjarzy. Wiem, że w Polsce jest gatunkiem rzadko spotykanym.
Po twoim ostatnim poście wziąłem do ręki publikację Mazura - Ryjkowce kserotermiczne Polski, bo przecież mogłem mieć mylne wyobrażenie o tym gatunku. W tej pracy Mazur pisze, że przebadał 32 okazy z 13 stanowisk dla tego gatunku. Spośród wymienionych przez ciebie stanowisk wymienia dwa: Grabowo i Gruczno, gdzie łapał ten gatunek. Nie jestem jasnowidzem, ale sądzę, że w tych lokalizacjach złapał kilka, góra kilkanaście okazów.
Jednocześnie wymienia w tej pracy gatunek Rhynchites auratus, którego zbadał 345 okazów z 42 stanowisk i wymienia chyba wszystkie stanowiska, o których wspomniałeś.
Tak więc pozostanę przy swoim zdaniu, i przyjmę, że niedokładnie zapamiętałeś, co wtedy było łapane:
Po twoim ostatnim poście wziąłem do ręki publikację Mazura - Ryjkowce kserotermiczne Polski, bo przecież mogłem mieć mylne wyobrażenie o tym gatunku. W tej pracy Mazur pisze, że przebadał 32 okazy z 13 stanowisk dla tego gatunku. Spośród wymienionych przez ciebie stanowisk wymienia dwa: Grabowo i Gruczno, gdzie łapał ten gatunek. Nie jestem jasnowidzem, ale sądzę, że w tych lokalizacjach złapał kilka, góra kilkanaście okazów.
Jednocześnie wymienia w tej pracy gatunek Rhynchites auratus, którego zbadał 345 okazów z 42 stanowisk i wymienia chyba wszystkie stanowiska, o których wspomniałeś.
Tak więc pozostanę przy swoim zdaniu, i przyjmę, że niedokładnie zapamiętałeś, co wtedy było łapane:
Chrząszcza tego jest tam pod dostatkiem
- M. Stachowiak
Tak się składa, że w latach, o których pisałem w poprzednim poscie prowadziłem grant „Koleopterofauna Doliny Dolnej Wisły” (byłem jego kierownikiem), w którym jako wykonawcy uczestniczyli również obaj wcześniej wymienieni. Rzeczywiście, Rh. auratus też był odławiany w dużej liczbie okazów, ale wszystkie wymienione przeze mnie stanowiska Rh. bacchus są pewne. Nie wiem, dlaczego M. Mazur ograniczył się do podania tylko tych dwóch, skoro był i na innych. Zresztą nie widzę problemu — podtrzymuję zaproszenie na wycieczkę do Doliny Dolnej Wisły i sam będziesz miał okazję złowić tego chrząszcza
.
W uzupełnieniu: pierwszy okaz Rh. bacchus z Doliny Dolnej Wisły M. Mazur odłowił 21 września 1995 r. w proj. rez. „Kozielec” (oprócz Mietka w wycieczce uczestniczyli wówczas D. Kubisz, M. Bunalski i ja). Do dzisiaj pamiętam duże ożywienie Mietka na widok tego chrząszcza w czerpaku
.
W uzupełnieniu: pierwszy okaz Rh. bacchus z Doliny Dolnej Wisły M. Mazur odłowił 21 września 1995 r. w proj. rez. „Kozielec” (oprócz Mietka w wycieczce uczestniczyli wówczas D. Kubisz, M. Bunalski i ja). Do dzisiaj pamiętam duże ożywienie Mietka na widok tego chrząszcza w czerpaku
- Miłosz Mazur
- M. Stachowiak
- Miłosz Mazur
- M. Stachowiak
- Tomasz Mokrzycki
-
Rafał Ruta
- Kontakt:
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 17 times
- Kontakt:
A rzeczywiście, polecane przez autora a uszło mojej uwadze (i może nie tyko mojej).
Gratuluję książki!!!!!
Czy od autora można nabyć jakiś egzemplarz?
Gratuluję książki!!!!!
Czy od autora można nabyć jakiś egzemplarz?
- M. Stachowiak
Czyli jest pretekst, aby w przyszłym roku spotkać się na kilka dni w terenieRafał Ruta pisze:Na nadnoteckich kserotermach do tej pory nie mialem tyle szczescia - lowilem tylko auratusa, ktory skadinad w polnocnej Polsce jest zacnym gatunkiem.
Przy okazji powiem, że z rodzaju Rhynchites w Dolinie Dolnej Wisły oprócz dwóch wyżej wymienionych obecne są jeszcze trzy gatunki: Rh. coeruleus (De Geer), Rh. cupreus (L.) i Rh. pubescens (F.). Jeżeli dobrze pamiętam, podczas sympozjum w Chełmnie ostatniego znalazł E. Nowakowski.
-
Rafał Ruta
- Kontakt:
Może skupmy się na spotkaniu sekcji koleopterologicznej, które planowane jest wstępnie w Górach Świętokrzyskich. Byłoby miło, gdyby frekwencja podobna była do tej w Ojcowie (w 2000r.). Sympozjum nadnotecko-solniskowe to też bardzo dobry pomysł, ale może na kolejny raz?Czyli jest pretekst, aby w przyszłym roku spotkać się na kilka dni w terenie
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
M. Stachowiak pisze:Czyli jest pretekst, aby w przyszłym roku spotkać się na kilka dni w terenie. Myślę, że z zorganizowaniem takiego spotkania wiosną przyszłego roku nie powinno być większego problemu
Ja bardzo chętnie bym się pisał na takie spotkanieM. Stachowiak pisze:Można je zorganizować jako „warsztaty entomologiczne” lub sympozjum, a przy okazji dla chętnych zrobić wycieczkę na solniska inowrocławskie.
No cóż, komentarz jak wyżejRafał Ruta pisze:Może skupmy się na spotkaniu sekcji koleopterologicznej, które planowane jest wstępnie w Górach Świętokrzyskich. Byłoby miło, gdyby frekwencja podobna była do tej w Ojcowie (w 2000r.).
-
Rudolf Fiala