Rhynchites pod choinę

Curculionidae, Apionidae, Anthribidae, Rhynchitidae, Attelabidae, Nemonychidae i Nanophyidae.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Rhynchites pod choinę

Post autor: mwkozlowski »

karteczka z życzeniami, można rozpowszechniać

polecam też

http://www.multicobooks.pl/przyroda/owa ... _8802.html
Załączniki
wesołych_mała.jpg
Przejrzano 4764 razy
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Świetne :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kacper
UTM: XU29

Post autor: Kacper »

Na serio świetalskie !!! :grin: :grin:
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Akurat bacchusem to bym sie chetnie zaopiekowal na swieta, nigdy go nie lapalem.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Ja tez bym takie maleństwo przygarnął, puste miejsce w gablotce wciąż czeka ;)
Awatar użytkownika
M. Stachowiak
Been thanked: 1 time

Post autor: M. Stachowiak »

Zapraszam do Doliny Dolnej Wisły lub na południowy skraj Pojezierza Krajeńskiego (między Bydgoszczą a Piłą). Chrząszcza tego jest tam pod dostatkiem :wink:.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Oj chyba nie tego Mietku :razz:
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

ta parka jak i wiele innych pięknoryjków bachusków (nazwa "tutkarze" tu raczej nie pasuje bo one nic w tutki nie zwijają!) objawiła się w tym roku na terenie mini sadu SGGW przy Nowourynowskiej
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Jacek Kalisiak pisze:Oj chyba nie tego Mietku
Na 100% tego :wink:. W drugiej połowie lat 90- tych z D. Kubiszem i M. Mazurem zbieraliśmy go tu (okolice Gruczna, Świecie nad Wisłą, Kozielec, Topolno, Nowe Marzy, rez. „Zbocza Płutowskie”, Ślesin ad Nakło nad Notecią, Kornatowo i kilka innych stanowisk) na głogach i tarninie w dużej liczbie okazów. Sądzę, że informacje te znajdziesz również w pracy habilitacyjnej M. Mazura (akurat nie mam jej w podręcznej bibliotece, stąd „sądzę” :smile:).
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Mietku, łapałem ten gatunek raz i to w towarzystwie ryjarzy. Wiem, że w Polsce jest gatunkiem rzadko spotykanym.
Po twoim ostatnim poście wziąłem do ręki publikację Mazura - Ryjkowce kserotermiczne Polski, bo przecież mogłem mieć mylne wyobrażenie o tym gatunku. W tej pracy Mazur pisze, że przebadał 32 okazy z 13 stanowisk dla tego gatunku. Spośród wymienionych przez ciebie stanowisk wymienia dwa: Grabowo i Gruczno, gdzie łapał ten gatunek. Nie jestem jasnowidzem, ale sądzę, że w tych lokalizacjach złapał kilka, góra kilkanaście okazów.
Jednocześnie wymienia w tej pracy gatunek Rhynchites auratus, którego zbadał 345 okazów z 42 stanowisk i wymienia chyba wszystkie stanowiska, o których wspomniałeś.

Tak więc pozostanę przy swoim zdaniu, i przyjmę, że niedokładnie zapamiętałeś, co wtedy było łapane:
Chrząszcza tego jest tam pod dostatkiem
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Tak się składa, że w latach, o których pisałem w poprzednim poscie prowadziłem grant „Koleopterofauna Doliny Dolnej Wisły” (byłem jego kierownikiem), w którym jako wykonawcy uczestniczyli również obaj wcześniej wymienieni. Rzeczywiście, Rh. auratus też był odławiany w dużej liczbie okazów, ale wszystkie wymienione przeze mnie stanowiska Rh. bacchus są pewne. Nie wiem, dlaczego M. Mazur ograniczył się do podania tylko tych dwóch, skoro był i na innych. Zresztą nie widzę problemu — podtrzymuję zaproszenie na wycieczkę do Doliny Dolnej Wisły i sam będziesz miał okazję złowić tego chrząszcza :wink:.

W uzupełnieniu: pierwszy okaz Rh. bacchus z Doliny Dolnej Wisły M. Mazur odłowił 21 września 1995 r. w proj. rez. „Kozielec” (oprócz Mietka w wycieczce uczestniczyli wówczas D. Kubisz, M. Bunalski i ja). Do dzisiaj pamiętam duże ożywienie Mietka na widok tego chrząszcza w czerpaku :smile:.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Ojjjj teżbym się ożywił ;)
Mietku a nie zostały Ci gdzieś w zbiorze dwie sztuki dla kolegi :mrgreen:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Pewnie, że mam (niespreparowane). Odszukam i Ci prześlę :smile:. Podczas sympozjum w Chełmnie nie udało Ci się go znależć?
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

no właśnie wtedy mi nie wpadł :(
Jakbym wówczas wiedział że tam lata to bym go uważniej poszukał, ale i tak z tamtej fantastycznej wycieczki mam sporo ciekawego materiału ;)
z niecierpliwością oczekuję kolejnego takiego spotkania :mrgreen:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Curculio pisze:z niecierpliwością oczekuję kolejnego takiego spotkania
Zaproszenie aktualne i dla Ciebie, a także każdego chętnego :wink:.
Awatar użytkownika
Kiepo

Post autor: Kiepo »

Bardzo fajna karteczka!!! Prześlę znajomym! :wink:
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Hej!
Marku - super kartka :wink: . A może by tak zainteresować producentów bombek :mrgreen: .
Pozdrawiam
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

Na nadnoteckich kserotermach do tej pory nie mialem tyle szczescia - lowilem tylko auratusa, ktory skadinad w polnocnej Polsce jest zacnym gatunkiem.

Przy okazji gratuluje Markowi ksiazki - nie widzialem do tej pory pozycji o podobnym charakterze. Kiedy ukaze sie zapowiedziany drugi tom?
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 17 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

A rzeczywiście, polecane przez autora a uszło mojej uwadze (i może nie tyko mojej).

Gratuluję książki!!!!!

Obrazek
http://www.multicobooks.pl/przyroda/owa ... _8802.html

Czy od autora można nabyć jakiś egzemplarz?
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Rafał Ruta pisze:Na nadnoteckich kserotermach do tej pory nie mialem tyle szczescia - lowilem tylko auratusa, ktory skadinad w polnocnej Polsce jest zacnym gatunkiem.
Czyli jest pretekst, aby w przyszłym roku spotkać się na kilka dni w terenie :smile:. Myślę, że z zorganizowaniem takiego spotkania wiosną przyszłego roku nie powinno być większego problemu (w późniejszym terminie planuję udział w kilkutygodniowej wyprawie na Madagaskar). Można je zorganizować jako „warsztaty entomologiczne” lub sympozjum, a przy okazji dla chętnych zrobić wycieczkę na solniska inowrocławskie.
Przy okazji powiem, że z rodzaju Rhynchites w Dolinie Dolnej Wisły oprócz dwóch wyżej wymienionych obecne są jeszcze trzy gatunki: Rh. coeruleus (De Geer), Rh. cupreus (L.) i Rh. pubescens (F.). Jeżeli dobrze pamiętam, podczas sympozjum w Chełmnie ostatniego znalazł E. Nowakowski.
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

Czyli jest pretekst, aby w przyszłym roku spotkać się na kilka dni w terenie
Może skupmy się na spotkaniu sekcji koleopterologicznej, które planowane jest wstępnie w Górach Świętokrzyskich. Byłoby miło, gdyby frekwencja podobna była do tej w Ojcowie (w 2000r.). Sympozjum nadnotecko-solniskowe to też bardzo dobry pomysł, ale może na kolejny raz?
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times

Post autor: Bartek Pacuk »

M. Stachowiak pisze:Czyli jest pretekst, aby w przyszłym roku spotkać się na kilka dni w terenie :smile: . Myślę, że z zorganizowaniem takiego spotkania wiosną przyszłego roku nie powinno być większego problemu
M. Stachowiak pisze:Można je zorganizować jako „warsztaty entomologiczne” lub sympozjum, a przy okazji dla chętnych zrobić wycieczkę na solniska inowrocławskie.
Ja bardzo chętnie bym się pisał na takie spotkanie :smile: Choćby dlatego, że jako w sumie wciąż początkujący w tej dziedzinie większość kolegów chrząszczarzy znam co najwyżej z nazwiska i grupy, którą się zajmują, a tylko nielicznych z jakichś spotkań czy wyjść terenowych - chętnie bym to zmienił :smile: Pozatym wyjść w teren nigdy dość :smile:
Rafał Ruta pisze:Może skupmy się na spotkaniu sekcji koleopterologicznej, które planowane jest wstępnie w Górach Świętokrzyskich. Byłoby miło, gdyby frekwencja podobna była do tej w Ojcowie (w 2000r.).
No cóż, komentarz jak wyżej :smile:
Rudolf Fiala

Post autor: Rudolf Fiala »

Jestli máte někdo zájem o Rhynchitinae dejte vědět. Mám mnoho kusů i Rh.giganteus z jižní Moravy.Rudolf :grin: :grin: :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CURCULIONOIDEA”