2 biegacze i 2 stonki
- vogel
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
Spróbuj ponownie oznaczyć chrząszcza z fot. 181
. Podpowiem, że należy on do rodzaju Calathus Bon.. Pierwszy oznaczony poprawnie.
PS
Wybacz, ale wydaje mi się, że będziesz miał więcej satysfakcji z tego, że sam poprawnie oznaczysz tego chrząszcza, niż gdybyś otrzymał gotowe rozwiązanie i właśnie dlatego nie podaję pełnej odpowiedzi
.
PS
Wybacz, ale wydaje mi się, że będziesz miał więcej satysfakcji z tego, że sam poprawnie oznaczysz tego chrząszcza, niż gdybyś otrzymał gotowe rozwiązanie i właśnie dlatego nie podaję pełnej odpowiedzi
- vogel
Dziekuję Mietku. W pełni popieram Twoje podejście do moich nieudanych prób.
Jestem zielony w tej materii, ale moje próby traktuję jako poważną zabawę, z której chciałbym wynieść jak najwięcej.
Przyjrzałem się uważnie chrząszczowi, zawężając poszukiwania zgodnie z podpowiedzią.
Wychodzi mi na Calathus fuscipes. Choć na moje niewprawne oko to C. erratus jest bardzo podobny.
Pozdrawiam Darek
Jestem zielony w tej materii, ale moje próby traktuję jako poważną zabawę, z której chciałbym wynieść jak najwięcej.
Przyjrzałem się uważnie chrząszczowi, zawężając poszukiwania zgodnie z podpowiedzią.
Wychodzi mi na Calathus fuscipes. Choć na moje niewprawne oko to C. erratus jest bardzo podobny.
Pozdrawiam Darek
- M. Stachowiak
Te dwa gatunki bardzo łatwo rozróżnisz po rozmieszczeniu i liczbie chetoporów dorsalnych:
1. Na każdej pokrywie w międzyrzędach trzecim i piątym obecne liczne chetopory — C. fuscipes (Goeze)
—. Na każdej pokrywie w piątym międzyrzędzie brak chetoporów dorsalnych, a w trzecim tylko dwa, najwyżej trzy — C. erratus (C. R. Sahlb.)
Powodzenia
1. Na każdej pokrywie w międzyrzędach trzecim i piątym obecne liczne chetopory — C. fuscipes (Goeze)
—. Na każdej pokrywie w piątym międzyrzędzie brak chetoporów dorsalnych, a w trzecim tylko dwa, najwyżej trzy — C. erratus (C. R. Sahlb.)
Powodzenia
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2008, 01:49 - pn przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
- vogel
- M. Stachowiak
Czy to rzeczywiście jest ten sam okaz? Wydaje mi się, że na wcześniej zamieszczonej fotce jest inny (ma wyraźnie ukątowane tylne naroża przedplecza). Jeżeli jednak jest to ten sam, to na podstawie drugiej fotki już dam Ci odpowiedź, bowiem obawiam się, że samodzielnie tej zagadki szybko nie rozwiązałbyś — Calathus rotundicollis Dej.
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2008, 01:40 - pn przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
- vogel
- M. Stachowiak
-
L. Borowiec
- Been thanked: 6 times
- vogel
Wybacz Mietek. Miałeś rację, że to nie był ten sam okaz
Wczoraj chciałem dawać głowę. Dziś na spokojnie obejrzałem oba okazy i wiem, że musiałem je zamienić.
Ten pierwszy, to bez wątpienia C. erratus. Przepraszam za zamieszanie.
Calathus rotundicollis znaleziony 9.11.2008 w TPK (Trójmiejski Park Krajobrazowy) w pobliżu Gdańska (CF42), w lesie bukowym z dużą ilością martwego drewna w liściach ściółki.
Jeszcze raz dziękuję. To była dla mnie ważna lekcja
Lech Borowiec dziękuję
Ten pierwszy, to bez wątpienia C. erratus. Przepraszam za zamieszanie.
Calathus rotundicollis znaleziony 9.11.2008 w TPK (Trójmiejski Park Krajobrazowy) w pobliżu Gdańska (CF42), w lesie bukowym z dużą ilością martwego drewna w liściach ściółki.
Jeszcze raz dziękuję. To była dla mnie ważna lekcja
Lech Borowiec dziękuję
- M. Stachowiak
-
L. Borowiec
- Been thanked: 6 times
Tak, to jest Cassida rubiginosa. Ta czarna plamka na szwie pokryw tuż za tym zaciemnieniem u podstawy jest bardzo charakterystyczna dla tego gatunku. Taki ciemny trójkąt u podstawy miewają też Cassida denticollis i C. sanguinosa, ale one nigdy nie mają tej ciemnej plamki na szwie. Natomiast u Cassida rubiginosa zdarzają się okazy całe zielone i tylko z tą plamką na szwie lub jednolicie zielone. Ten gatunek ma uda częściowo czarne i jest to rzadka cecha u polskich gatunków z rodzaju Cassida (jest jeszcze u C. vibex, bergeali, niektórych okazów C. sanguinosa, rzadziej C. leucanthemi, a nawet C. denticollis).