Czy zna ktoś stronę lub jakieś źródło (listę czy coś) zawierające polskie nazwy biegaczowatych?
Byłbym naprawdę wdzięczny!
Pozdrawiam
Tomek
PS. Nie chodzi mi o rodzaj Carabus tylko pozostałe
Cześć!Bartek Pacuk pisze:Ale poważnie, napisz mi jeśli możesz, do czego Ci te nazwy. Nie traktuj tego jak czepianie się czy coś, po prostu jestem ciekawy celu Twoich poszukiwań![]()
Ja generalnie nie jestem zwolennikiem wymyślania polskich nazw do każdego możliwego gatunku owada - za dużo ich i robi się z tego sztuka dla sztuki. Traktować to można w sumie jako ciekawostkę, bo nie sądzę, aby nazwami typu dyrdoń czy wyszczerek ktoś posługiwał się na codzień. To tak jak z nazwami angielskimi - wiele z nich jest kompletnie bezsensownych, ot choćby wiele organizmów wodnych ma u nich końcówkę "fish", a z rybą przeważnie nic wspólnego.
W Wikipedii (o wersji polskiej mówimy jak rozumiem?) akurat o Carabidae nie ma za wiele, niektóre opisy są mniej niż skromne, a i błędów kilka można znaleźć. Choć z drugiej strony i parę ciekawostek jest. Ogólnie poziom rzekłbym dość nierówny. Jeżeli to wszystko to dzieło Twego znajomego, to niech się trochę podciągnieT. Sokołowski pisze:Właściwie o zapytanie tutaj poprosił mnie znajomy, który pisze o biegaczach na wikipedii
Wg. mnie to nie do końca tak, że polskie nazwy są zupełnie niepotrzebne. Przy niektórych dużych, charakterystycznych gatunkach one będą funkcjonować siłą rzeczy, bo także przeciętny człowiek nie interesujący się w ogóle owadami ma szansę te duże zauważyć i może potrzebować polskiej nazwy, żeby je nazwać - łacina mu na nic.T. Sokołowski pisze:uważam, że nazwy polskie są niepotrzebne i wprowadzają czasami ludzi w błąd
Tu potwierdzam - też spotkałam się z podobnym określeniem na duże biegaczowate (i to nawet w mojej rodzinie, o zgrozoBartek Pacuk pisze:"Popularnie nazywane szczypawkami" - nie wiem skąd taka informacja, szczypawki to wg. mnie nazwa zwyczajowa skorków - nie słyszałem, żeby biegacze określano w ten sposób. Chyba że to jakiś regionalizm, o którym nie słyszałemNie wiem, co najmniej problematyczne określenie.