Sówka? [Sinocharis korbae]

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Sówka? [Sinocharis korbae]

Post autor: Antek Kwiczala † »

Nabyłem niedawno tego motyla, ale nie mam koncepcji co to za gatunek. Nie mam nawet pewności czy to sówka. Pochodzi z dalekiego wschodu - Primorie.
Załączniki
DSC02560.jpg
Przejrzano 1231 razy
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2009, 14:28 - czw przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Wygląda na Sinocharis korbae (Acontiinae).
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Dzięki Aneta. Znając jego nazwę, szybko go znalazłem w wykazie sówek Japonii. Ale zdradź mi tajemnicę gdzie Ty go szukałaś, bo przegląd prawie 1300 gatunków na wymienionej przeze mnie stronie, to bardzo czasochłonne zajęcie...
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Szukałam najpierw w Colour Atlas of the Siberian Lepidoptera - niezła strona, przydaje się do oznaczania wschodnich egzotyków. Stwierdziwszy, iż sówki są faktycznie bardzo prawdopodobne - tym bardziej, że motyl wyglądał mi tak acontiinowato ;) - zaczęłam sprawdzać gatunki nie występujące w Polsce, no i za drugim kliknięciem trafiłam :grin:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Przy poszukiwaniu w internecie trzeba jednak mieć szczęście, a Ty go masz :smile: . Na wymienionej przez Ciebie stronie jest tylko 9 gatunków z tej podrodziny (swoją drogą wybranie akurat tej podrodziny to już bardziej Twoja wiedza niż przypadek) i mój motyl właśnie był wśród nich. Dla przykładu na japońskiej stronie (kompletnej) jest 120 gatunków z tej podrodziny. Przy okazji wspomnę, że kiedyś przez rok szukałem w internecie kilku gatunków motyli nocnych, przywiezionych z Tajlandii, i nie znalazłem. Trafiłem na nie przypadkowo przy szukaniu innych motyli i okazało się że w ogóle wytypowałem błędnie rodzinę :oops: . Może kiedyś pokażę na forum te motylki (muszę im zrobić fotki).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sówki (Noctuidae)”