Identyfikacja

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
masaq

Identyfikacja

Post autor: masaq »

Czy ktoś moze powiedzieć co z tego wyrośnie ?

Tak tak wiem że pewnie denerwują was zapytania takich ludzi jak ja, co są pierwszy dzień i nic nie wiedzą ale pytają, lecz strasznie mnie to ciekawi bo przycinałem gałęzie na drzewie i niestety gąsienica wypadła i usłyszałem ze mam zapytać tutaj bo to być moze larwa jakegoś motyla.

Czy ktos moze pomóc ?
Załączniki
DSC00043.JPG
Przejrzano 957 razy
Original image recording time:
2008:08:02 12:06:50
Image taken on:
02 sierpnia 2008, 10:06 - sob
Shutter speed:
1/200 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
K750i
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Wygląda mi na Smerinthus ocellatus - zmrocznik półpawik. Wprawdzie powinienem policzyć białe paski na jej grzbiecie, ale to wyjątkowo znana mi sylwetka, kompletnie nie pasująca ani do lipowca ani do topolowca (nie mówiąc o osinowcu :mrgreen: ).
masaq

Post autor: masaq »

Dzieki za szybkąreakcje ;] dziekować jeszcze raz :mrgreen:
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Czy masz dalej tę gąsieniczkę? Możesz ją wsadzić do jakiegoś plastykowego pudełka np., nasypać warstwę 4-5cm luźnej ziemi (żeby nie była zbita za bardzo), i dać jej trochę liści wierzby albo topoli. Za kilka dni powinna się zagrzebać i tam zamienić w poczwarkę, będzie z niej bardzo ładna ćma :wink: Poczwawarkę można ostrożnie odkopać po 4-5 dniach od zagrzebania się gąsieniczki, i położyć ją na wierzchu, a do pudełka dać kilka ułożonych pod kątem patyczków (motyl tam rozprostuje skrzydła). Powodzenia! :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”