Czy zbierane są dane do atlasów rozmieszczenia trzmieli i pszczół. Jak tak to kto?
Trochę danych jest a przy oznaczeniach nie widzę, żeby ktoś był zainteresowany lokalizacją stanowisk. Nawet pojedynczy rekord do atlasu to coś.
Atlas rozmieszczenia ....
- Grzegorz Michoński
- Wiacek
- Specjalność: Odonata
- Has thanked: 4 times
Tak jak stwierdził Brachytron ja z zasady nie odławiam osobników.Grzegorz Michoński pisze:Próbowałem z A. quadrimaculata ale nie odpowiedziałeś
Natomiast jesli chodzi o opis stanowiska to chętnie podam wszystkie dane - miejscowość, kwadrat UTM, liczebność i inne dane jakie będą potrzebne.
Jakbyś chciał odwiedzić nasz region to mogę również wskazać dokładną lokalizację stanowiska.
Co do A. quadrimaculata to Brachytron pisał mi coś o tym, że to gatunek kserotermiczny. Stanowisko, na którym stwierdziłem osobniki znajduje się po środku torfowiska węglanowego. nie ma tam kseroterm w odoległości 1-2 km.
W wyjątkowych sytuacjach mogę postarać się o odłwienie osobników (i to tylko nie podlegających ochronie), ale nie może to wynikać tylko z chęci posiadania okazu w gablocie.
Proszę o trochę informacji o tym gatunku, bo niewiele jest w Interneci o nim. Jeżeli stanowisko będzie istotne postaram się o odłowienie osobników, jeżeli nie osobiście to przez kolegów, którzy tym zajmują się na codzień.
- Grzegorz Michoński
-