Mimas tiliae

Hodowla owadów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rocher
Kontakt:

Mimas tiliae

Post autor: rocher »

Witam
Niedawno dorwałam dość zlataną już samicę Mimas tiliae, zabrałam ją do domy, by zrobić jej sesję fotograficzną. Wieczorem zanim odleciała zostawiła mi w prezencie 6 jajeczek. Cieszyłam się niezmiernie, bo miałam przed sobą możliwość fotografowania pieknych gąsienic tego gatunku, a w przyszłym roku świeżutki motyle. Po paru dniach gąsienice się wykluły, straszne maleństwa. Moja radośc trwała krótko, po ok 1,5 dnia wszystkie padły. Podałam im świeże, młode liście lipy. Teraz pytanie co mogłam zrobić źle? Chciałabym po prostu na przyszłość wiedzieć, żeby nie popełnić kolejny raz błędu, gdy natrafi się okazja doczekania się potomstwa :)
Czy gąsienioce roznych gatunków można trzymać razem, czy lepiej każde osobno. I jak powinna wyglądać hodowlarka. Ja używam do tego celu plastikowego pojemnika, coś podobnego do tego http://www.allegro.pl/item379823069_fau ... _wawa.html ktory kiedys kupilam do transportu straszykow

Młoda gąsienica, zaraz po wykluciu. jedyne zdjęcie jakie mogłam zrobić, a myślałam że sfotografuję cały cykl życiowy tego motyla :(

Obrazek
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Powodów, dla których gąsienice padły mogło być naprawdę wiele - poczynając od nieodpowiedniej temperatury czy wilgotności aż po jakieś wady wrodzone. Jednak takie maluchy są bardzo wrażliwe na przegrzanie - jeśli trzymałaś je w tym plastikowym faunaboxie z zamkniętym wieczkiem, to masz odpowiedź. Plastikowe pojemniki nadają się, owszem, do hodowli gąsienic, ale wieko trzeba zabezpieczyć przepuszczającą powietrze tkaniną - gazą, kawałkiem firanki itp. (w przypadku małych gąsienic materiał może być kilkakrotnie złożony). Ja używam przede wszystkim dużych słoików z szerokim otworem, kiedyś hodowałam dużą ilość gąsienic w tekturowych pudełkach (takich po butach) i też było ok. Można też użyć patentu z przeciętą plastikową butelką - pokazują to na tej stronie:
http://www.naturamediterraneo.com/forum ... IC_ID=6800
Dobrą metodą jest też zasadzenie rośliny pokarmowej w doniczce i otoczenie całości rękawem z tiulu czy firanki (zresztą tak można robić nie tylko z zasadzoną rośliną, ostatnio hodowałam Sh. verbasci na liściach dziewanny umieszczonych w pokrywie słoika z wodą, całość znajdowała się właśnie w firankowym worku).

Co do trzymania gąsienic razem - odradzam, i to nie tylko jeśli chodzi o różne gatunki. Są gąsienice, które mają kanibalistyczne zapędy (choćby C. trapezina), inne mogą tak reagować na przegęszczenie, więc jeśli w naturze nie żerują one razem (jak ma w zwyczaju np. A. urticae), to w hodowli też lepiej je rozdzielić.
Awatar użytkownika
rocher
Kontakt:

Dzięki Aneta za rady. Z tą butelk to fajny patent, będę musiała to wykorzystać i zrobić takie hodowlarki dla moich gąsienic
pozdrawiam
Awatar użytkownika
rocher
Kontakt:

Dzięki Aneta za rady. Z tą butelk to fajny patent, będę musiała to wykorzystać i zrobić takie hodowlarki dla moich gąsienic
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

Nie podawaj zdrowych młodych liści, podawaj takie które są odpowiednie dla danej pory roku. Młode liście zawierają więcej substancji chroniących przed zjedzeniem i to prawdopodobnie mogło zaszkodzić. Zauważ że motyle składają jaja na roślinach skarlałych a nawet sprawiających wrażenie chorych.
Awatar użytkownika
rocher
Kontakt:

O tego niestety nie wiedziałam , dzięki za zwrócenie na to uwagi
ODPOWIEDZ